Okrasne trave

V zadnjem času si okrasnega vrta brez okrasnih trav skoraj ne moremo več zamisliti. V zasaditev vpeljejo teksturo in gibanje, pri čemer bodo krasile grede vse do prvega snega. Še boljše pa je, da so zelo nezahtevne.

Kako jih uporabimo

Okrasne trave so izredne ornamentalne rastline, ki vrtu dodajo nežno šelestenje, jesensko barvo in obliko v zimskih mesecih. Uporabimo jih lahko na gredah ali kot posamezne rastline ali pa v naravni prerijski zasaditvi.

Okrasne trave lahko okrasijo naš vrt tudi, ko je slana že pregnala ostale trajnice pod zemljo.
Okrasne trave lahko okrasijo naš vrt tudi, ko je slana že pregnala ostale trajnice pod zemljo.

Zimzelene trave dajejo vrtu strukturo preko celega leta. Uporabimo jih lahko za povezovanje zasaditev z zelnatimi trajnicami. Koristne so tudi pri dodajanju teksture v senčne dele vrta. Gozdna bekica (Luzula sylvatica) je še posej primerna za preraščanje suhih senčnih gred, medtem ko njena sorodnica bela bekica (L. nivea) krasi zasaditve s svojimi belimi socvetji. Počasi rastoča hakonska trava (Hakonechloa macra) je prekrasna dopolnitev gred. Njeni široki povešavi listi poživijo zasaditve in jim dajo japonskega pridiha. Zelo dobro se poda k funkijam, praprotim in japonskim javorjem. Posadite jo lahko v senco, kjer navadno uspeva le malo rastlin. Uporabite sorti ‘Alboaurea’ in ‘Aureola’, ki bosta poživili vsako zasaditev. Migalica (Briza media) je kratkoživa trajnica, ki privablja poglede s svojimi nežnimi povešavimi poganjki. Prenese tudi nekaj sence in jo lahko uporabimo za zapolnitev prostorov med trajnicami in grmovnicami.

Skoraj nepogrešljiva na vsakem vrtu je tudi bodalica. Najbolj priljubljena je orjaška bodalica (Stipa gigantea), ki požene zelo impresivna do 2,5m visoka cvetna stebla. Čeprav se morda zdi nekoliko preveč za majhen vrt pa jo lahko koristno uporabimo kot središče celotne zasaditve. Njene manjše sorodnice so nekoliko bolj nežne in dodajo na grede veliko gibanja, saj jih premakne že najšibkejši veter. Vse bodalice potrebujejo obilico sonca in dobro odcedna tla, zaradi česar bodo odlično uspevale tudi v peščenem vrtu, obdane z začimbnicami in drugimi rastlinami, ki jim odgovarja takšno rastišče.

Kako narediti vtis

Nežni klaski so prijetno mehki in kot narejeni za božanje.
Nežni klaski so prijetno mehki in kot narejeni za božanje.

Številni ljudje obožujejo rjasto rjava socvetja anemantele (Anemanthele lessoniana oz. nekdaj imenovana Stipa arundinacea tj. trstikasta bilnica). Povešavi listi, obarvani v odtenke oranžne in rdeče, so prekrasna lastnost te okrasne trave. Prekrasno se poda v lonce, kjer lahko občudujemo njeno povešavo naravo. Zelo enostavno pa jo kombiniramo tudi z drugimi rastlinami, s cvetovi v škrlatnih in modrih tonih. Izgled anemantele lahko zelo izboljšate, če boste redno odstranjevali odmrla stebla in liste.

Zelo zanimiv je tudi šaš Carex testacea, ki požene bronasto-zelene poganjke. Posadite ga v ospredje grede, med rastline z oranžnimi in rumenimi cvetovi. Nekoliko bolj temne poganjke rdečerjavoliste uncinije (Uncinia uncinata rubra) pa boste z lahko kombinirali z različnimi toni temnordeče ali modre. Obe travi bosta uspevali tako na soncu kot v rahli senci. Vse, kar potrebujeta, so vlažna tla.

Prava rastlina na pravem mestu

Pozno poletje je čas, ko okrasne trave šele zares zaživijo.
Pozno poletje je čas, ko okrasne trave šele zares zaživijo.

Stožke so posebej uporabna skupina okrasni trav, ki izvirajo iz avtohtone modre stožke (Molinia caerulea). Njihova prekrasna socvetja podaljšajo sezono na vrtu do pozne jeseni. Različne sorte se lahko razlikujejo tako v velikosti kot tudi v barvi in gostoti poganjkov, zaradi česar imamo na voljo številne variante, ki jih lahko vključimo v skoraj vsako zasaditev. ‘Edith Dudszus’ je odlična sorta s temnimi stebli, ki bo prekrasna še tudi sredi zime.

Višje rastoče vrste okrasnih trav kot so npr. miskant, proso in šašuljica so prekrasne kot solitarji. Poskusite posadite takšno rastlino ob okno hiše, kjer bo lovila večerne žarke sonca. Miskanti so večinoma velikani sveta okrasnih trav, čeprav lahko med njimi najdemo tudi nekatere nekoliko nižje rastoče sorte (sorta ‘Abundance’ zraste tako »samo« do 1,2m visoko). Pri tem se je vredno spomniti, da lahko višina rastline seveda tudi niha. Pri travah je zelo pomembna kvaliteta tal. Čeprav je sorta Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ večinoma označena kot do 1,5 m visoka rastlina pa lahko na rodovitnih tleh zraste tudi do 2 m visoko.

Vabljeni: obiščite okrasni vrt in e-trgovino svet čebulic.

logo_bel

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.