2. dan festivala za tretje življenjsko obdobje

Vas zanima, kaj se je dogajalo prvi dan festivala?!

Povzetki dogajanj drugega dne:

Obisk ministrice Katarine Kresal v parku varnosti

img_8789V jutranjih urah je ministrica Katarina Kresal obiskala park varnosti. Z zanimanjem si je ogledala parkovno postavitev in se pogovorila tako z osebjem v parku, kot tudi s številnimi obiskovalci parka. Pri tem so ministrici v spodbudo in poživitev dneva zapeli najmlajši iz vrtca na Igu, ministrica pa jih je obdarila z odsevnimi trakovi za njihovo večjo varnost. Za tem si je ministrica Kresal v spremstvu najožjih sodelavcev in vodstva festivala ter festivalske maskote babice Zlatke ogledala še ostale razstavne prostore.

Srečanje pevskih zborov društev upokojencev

img_8939Drugi dan Festivala je zaznamovalo deveto srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije. Na tej že tradicionalni prireditvi se v prvih jesenskih dneh srečajo najboljši pevski zbori društev upokojencev, izbrani med več kot sto petdeset upokojenskih pevskih zborov. Letos jih je nastopilo petnajst, med njimi tudi štirje zamejski- iz Trsta, Gorice, Pliberka in Monoštra. Strokovni gost revije, gospod Mitja Gobec, pa je zborovodjem in predsednikom zborov na koncu srečanja podal tudi strokovno oceno nastopa.

Obisk ministrice Jelice Jelušič v parku domoljubja

img_8815Popoldne je Festival obiskala ministrica Jelica Jelušič. Najprej jo je sprejela Plesna skupina Štorke, ki prihaja iz ministričnega rojstnega kraja Štorij, kasneje pa je v razstavnih prostorih parka domoljubja pozdravila tudi upokojence in uslužbence Ministrstva za obrambo. Skupaj z mešanim pevskim zborom Avgusta Šuligoja iz Ilirske Bistrice je zapela pesem Primorska vstani ter pokramljala z obiskovalci parka.

Obisk predsednika združenja univerz za tretje življenjsko obdobje iz Makedonije

img_8924Kot gost slovenske univerze za Tretje življenjsko obdobje je Festival aktivno spremljal predsednik makedonske zveze Univerze za tretje življenjsko obdobje gospod Tomislav Dimiskovski. Nad obiskom se je sestal tudi s predstavniki Festivala, in sicer z direktorjem Andrejem Jusom, predsednikom komisije za mednarodne odnose Aldom Trnovec, vodjo projekta Bogdanom Urbarjem in predstavnico slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje Alijana Šantej. Gospod Dimiskovski je izrazil je izrazil prijetno presenečenje nad barvitostjo in vsebinskostjo festivala. Izrazil je upanje, da bi s skupnimi močmi pripravili podoben dogodek tudi v Republiki Makedoniji. Sogovorniki so si bili enotni, da nudi največ možnosti ravno skupno sodelovanje v okviru projekta Grundwig.

Odmevni sprejem predsednika Državnega zbora

img_9013Predsednica zveze društev upokojencev Slovenije dr. Kožuh Novakova in predsednik Državnega zbora dr. Pavle Gantar sta ob 1.oktobru, mednarodnem dnevu starejših pripravila sprejem za predstavnike veleposlaništev, akreditiranih v Republiki Sloveniji. Sprejema so se udeležili tudi nekateri vidni predstavniki sponzorjev in podpornikov Festivala. Prisotne ambasadorje je najprej pozdravila dr. Kožuh Novakova, ki je poudarila, da predstavlja Festival prikaz pestre dejavnosti v upokojenskih društvih v Sloveniji.

img_8904Predsednik programskega sveta dr. Dominkuš je v kratkem nagovoru predstavil željo, da postane Festival mednaroden, predvsem pa, da se čezmejno povežemo v naslednjem letu, ki je mednarodno leto boja proti revščini in socialni izključenosti. Predsednik Državnega zbora dr. Pavle Gantar je izrazil prijetno presenečenje nad obsežnostjo, pestrostjo in kvaliteto festivalske prireditve. Poudaril je pomen starejših kot partnerje pri oblikovanju sodobne družbe in pomen medgeneracijskega sodelovanja. Ob mednarodnem dnevu starejših je seveda vsem v tretjem življenjskem obdobju izrazil tudi iskrene čestitke.


Glej tudi video: Janja Romih: Samske ženske so najbolj ogrožene
Glej tudi video: Rožca Šonc: Več je depresivnosti


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.