Pismo predsedniku vlade

Spoštovani gospod predsednik vlade Borut Pahor!

Javno se obračamo na Vas s pozivom, da strokovnjaki v vladi prenehajo iskati izhod iz recesije v zamrzovanju pokojnin. Če v recesiji zanemarimo dejstvo, da je država Slovenija od leta 2000 naprej z različnimi ukrepi zniževala pokojnine do te mere, da je državni proračun do konca leta 2008 prihranil milijardo evrov, ne moremo mimo dejstva, da so vse te varčevalne sheme spravile polovico upokojencev v revščino, ki zadnja leta življenja, po naših izračunih v povprečju 4,5 let, ko starejši potrebujemo pomoč okolja, hudo prizadene žepe naših otrok in vnukov.

img_8056To je za vsakega starejšega izjemno ponižujoče. Upokojenci s polno delovno dobo ne morejo verjeti, da ob 35 let delovne dobe nimajo dovolj visoke pokojnine, da bi si lahko sami plačali storitve, ko jih potrebujejo. Ljudje z nizkimi pokojninami imajo večjo verjetnost, da imajo otroke z nizkimi dohodki ali pa v teh časih brezposelne potomce. Država torej zavestno potiska v hudo revščino cele rodbine, ne samo upokojence.

Kar 204.882 upokojencev, to je 42,3 odstotka vseh, ki prejemajo pokojnine, je junija letos prejelo pokojnine nižje od 500 evrov, torej nižje od življenjskega minimuma, izračunanega za enočlansko gospodinjstvo v Sloveniji za leto 2009. V to število ne štejejo upokojenci, ki dobijo v Sloveniji le del svoje pokojnine.

dscf0507Med tistimi, ki dobijo pokojnine, nižje od 500 evrov, je 93.962 starostnih upokojencev, 2.588 kmetov, 18.094 prejemnikov državnih pokojnin, 60.312 prejemnikov družinskih pokojnin (otrok in žena), večina od 92.223 invalidskih upokojencev in 32.101 teh, ki dobivajo vdovsko pokojnino . Samo 46.161 od teh ima pravico do varstvenega dodatka, kar pomeni, da skupaj z varstvenim dodatkom dosežejo 436,98 evrov, a le če so starostni upokojenci.

Invalidski in družinski upokojenci imajo varstveni dodatek, torej socialni dodatek k prenizki pokojnini, odmerjen po dolžini delovne dobe, kot da bi bili njihovi želodci kaj manjši od želodcev teh, ki so delali do polne starostne dobe. Ali je višina dohodka na družinskega člana, ki ne presega 436,98 evrov pravičen mejni znesek za pridobitev socialne pomoči v obliki varstvenega dodatka?

dscf0490Kmečka pokojnina je 227,6 evrov, državna pokojnina pa 178,32 evrov. Ali si res ostarela kmeta, ki sta predala kmetijo otrokom, ne zaslužita skupaj 406 evrov, da ne bosta odvisna od miloščine otrok? Ali nista prispevala k napredku naše družbe, ko sta vzgojila v povprečju več otrok kot družine zaposlenih, ko sta skrbela za ohranjanje narave in kulturne dediščine? Koliko teh, ki danes odločate o naši usodi, je imelo ta privilegij, da je imelo mamo doma, da jih je vedno, ko so prišli iz šole, čakal topel dom in kosilo?

Ali je 178,32 evrov dovolj veliko plačilo za njihovo življenjsko delo? Koliko od 92.223 upokojencev, ki so se predčasno upokojili zaradi invalidnosti, je z goljufijo prišlo do pokojnine? Ali niso v večini žrtve države, ki je slabo skrbela za varnost pri delu, ki še danes nima registra poklicnih bolezni, in ki danes razmišlja o tem, da bo bolnim delavcem zmanjševala pravice do plačanega bolniškega staleža?

img_8084Kar 144.210 upokojencev dobiva od 500 do 700 evrov pokojnine, od teh jih je 106.562 prejemnikov starostne pokojnine. Tretjina teh živi sama. Enočlansko gospodinjstvo s tako pokojnino zelo težko preživi. Ti ljudje živijo na robu revščine.

Samo 27,7 odstotka upokojencev dobi več kot 700 evrov pokojnine, 8,2 odstotkov več kot 1.000 evrov pokojnine. To pa so že ljudje, ki so v svojem aktivnem življenju vplačali vsaj toliko kot dobijo, velika večina od 39.646 upokojencev, ki dobijo pokojnino višjo od 1.000 evrov, pa je vplačala več, kot dobi sedaj.

img_8071Ti svojo solidarnost z drugimi izražajo od prvega meseca, ko so dobili svojo pokojnino, to so nekdanji uspešni voditelji naše družbe in se bodo težko sprijaznili z dejstvom, da jih država ponovno sili k varčevanju, medtem, ko njihovim mlajšim kolegom dopušča odpravnine v desettisočih in stotisočih evrov.

Spoštovani gospod predsednik, v razviti državi mora država v času recesije najrevnejšim pomagati, ne pa pri njih iskati rezerve in se zavestno izogibati obdavčevanju tistih, ki so s svojo brezobzirnostjo spravili v revščino tretjino prebivalstva. Upokojenci vas pozivamo, da preprečite zamrznitev pokojnin, da stopite na stran tistih, zaradi katerih je moderna družba ustvarila parlament in vlado.

dscf0495S spoštovanjem!

dr. Mateja Kožuh Novak,
predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije

Ljubljana, 25. september 2009

5 KOMENTARJI

  1. SRAMOTA JE DA JE NAJNIŽJA POKOJNINA Z VARSTVENI DODATKOM KOMAJ 430 EU.zANIMA ME -ZAKAJ SE V POKOJNINO NE ŠTEJE TUDI 80 DO 100 EU,KI JIH INVALID DOBI PRI PLAČILU KOT DODATEK INVALIDNOSTI ,PA KO TO DOBIMO NAM SO ZA TOLIKO ODVZALI OD PLAČE .TOREJ ČE IMAM PLAČE OKOLI 670 EU MI JE PODJETJE VZELO ZA PAČ LAŽJE DELO 100EU.100EU PA MI DAJE POKOJNINSKI ZAVOD PAČ RAZLAGA V PODJETJU SAJ RAZLIKO POKOJNINSKA KRIJE .TUDI PRI NAGRAJEVANJU SMO PRIZADETI ,KER NAM NE PRIPADA KER NE USTVARJAM VEČ KOT PREJ .NE VEM ,TA SOCIALNI PROCES NI PRAVI IN MELJEJO ROKR SAMO PODJETJA IN ZAVAROVALNICE .

  2. SRAMOTA JE DA JE NAJNIŽJA POKOJNINA Z VARSTVENI DODATKOM KOMAJ 430 EU.zANIMA ME -ZAKAJ SE V POKOJNINO NE ŠTEJE TUDI 80 DO 100 EU,KI JIH INVALID DOBI PRI PLAČILU KOT DODATEK INVALIDNOSTI ,PA KO TO DOBIMO NAM SO ZA TOLIKO ODVZALI OD PLAČE .TOREJ ČE IMAM PLAČE OKOLI 670 EU MI JE PODJETJE VZELO ZA PAČ LAŽJE DELO 100EU.100EU PA MI DAJE POKOJNINSKI ZAVOD PAČ RAZLAGA V PODJETJU SAJ RAZLIKO POKOJNINSKA KRIJE .TUDI PRI NAGRAJEVANJU SMO PRIZADETI ,KER NAM NE PRIPADA KER NE USTVARJAM VEČ KOT PREJ .NE VEM ,TA SOCIALNI PROCES NI PRAVI IN MELJEJO ROKR SAMO PODJETJA IN ZAVAROVALNICE .

  3. SRAMOTA JE DA JE NAJNIŽJA POKOJNINA Z VARSTVENI DODATKOM KOMAJ 430 EU.zANIMA ME -ZAKAJ SE V POKOJNINO NE ŠTEJE TUDI 80 DO 100 EU,KI JIH INVALID DOBI PRI PLAČILU KOT DODATEK INVALIDNOSTI ,PA KO TO DOBIMO NAM SO ZA TOLIKO ODVZALI OD PLAČE .TOREJ ČE IMAM PLAČE OKOLI 670 EU MI JE PODJETJE VZELO ZA PAČ LAŽJE DELO 100EU.100EU PA MI DAJE POKOJNINSKI ZAVOD PAČ RAZLAGA V PODJETJU SAJ RAZLIKO POKOJNINSKA KRIJE .TUDI PRI NAGRAJEVANJU SMO PRIZADETI ,KER NAM NE PRIPADA KER NE USTVARJAM VEČ KOT PREJ .NE VEM ,TA SOCIALNI PROCES NI PRAVI IN MELJEJO ROKR SAMO PODJETJA IN ZAVAROVALNICE .

  4. To kar se govori v vladi in kar računajo vladni možje naj bo zanje ,za nas delovce invalide in že upokojence pa je to dobesedno pomor državljanov slovenije.Joj,ZAKAJ ,bore rekli?!Zato ker delam že 37 let fizični delovc,delno invalid ,ki nisem postal doma temveč na delovnem mesto -mesta ,ki sem jih delal ,toda za doktorje in ortopedijo ,komesije zdravstvene je to bolezen ,Zopet Zakaj,bolezen ?!Zato ker smo garali in se po cele dneve namakali v dežju ,vetru snegu ,z teškimi pogoji in zdaj ne morem niti do invalidske v pokoj .No če bom pa že šel ,bom moral za preživetje prosjačit in krasti ,ker še za položnice ne bo .Gospod predsednik se raje z Hrvati rokuje kot pa da bi reševal notranje probleme . Pa še to. Ko sem lahko delal sem bil za vse dober in ko sem pomagal vsem okoli sebe so me hvalili ,ko pa nisem več mogel in sem začel klecat stokat in sem se včasih vsedel so mi rekli da sem zanič in so me tožili da z menoj tako tako ni nič.Živci so mi odpovedali zaradi šikiniranja .mobinga in posmehovanja.Potem sem pristal na psihi ,imam kup tablet in ne morem delat kar se pa lotim pa ne znam in me je strah .Zato se mora sindikat in predsednik upokojencev boriti za nas ,da za take kot sem jaz velja 40 let ne glede na starost in ženskam 35 ne glede na starost ,brez odbitkov in z polno pokojnino .Tisti ki se učijo in študirajo lahko delajo do starosti 65 ali več .Pahor in njegova reforma je dobra ne zanikam ,toda to bi veljalo šele leta 2020 ne pa kar dajmo povečujmo .Zdi se mi tako kot kaj me briga naj pocrkajo -.Kdo nam je tovarne pobral in vse ustanove ,to bi morali pravično izplačat vsem delovnim ljudem .Če se pa že nekaj deli odvzema in drugim daje naj pa še čehom,Avstrijcem ,Nemcem in ostalim dajo nazaj tovarne ,hotele itd .Kaj nam pa sploh ostane ,.Za to pisanje me lahko likvidirajo ,saj to čakam ,da se meni ne bo treba .VLADA NAJ SE PA SESUJE IN NA HRVAŠK ODPLUJE .

  5. To kar se govori v vladi in kar računajo vladni možje naj bo zanje ,za nas delovce invalide in že upokojence pa je to dobesedno pomor državljanov slovenije.Joj,ZAKAJ ,bore rekli?!Zato ker delam že 37 let fizični delovc,delno invalid ,ki nisem postal doma temveč na delovnem mesto -mesta ,ki sem jih delal ,toda za doktorje in ortopedijo ,komesije zdravstvene je to bolezen ,Zopet Zakaj,bolezen ?!Zato ker smo garali in se po cele dneve namakali v dežju ,vetru snegu ,z teškimi pogoji in zdaj ne morem niti do invalidske v pokoj .No če bom pa že šel ,bom moral za preživetje prosjačit in krasti ,ker še za položnice ne bo .Gospod predsednik se raje z Hrvati rokuje kot pa da bi reševal notranje probleme . Pa še to. Ko sem lahko delal sem bil za vse dober in ko sem pomagal vsem okoli sebe so me hvalili ,ko pa nisem več mogel in sem začel klecat stokat in sem se včasih vsedel so mi rekli da sem zanič in so me tožili da z menoj tako tako ni nič.Živci so mi odpovedali zaradi šikiniranja .mobinga in posmehovanja.Potem sem pristal na psihi ,imam kup tablet in ne morem delat kar se pa lotim pa ne znam in me je strah .Zato se mora sindikat in predsednik upokojencev boriti za nas ,da za take kot sem jaz velja 40 let ne glede na starost in ženskam 35 ne glede na starost ,brez odbitkov in z polno pokojnino .Tisti ki se učijo in študirajo lahko delajo do starosti 65 ali več .Pahor in njegova reforma je dobra ne zanikam ,toda to bi veljalo šele leta 2020 ne pa kar dajmo povečujmo .Zdi se mi tako kot kaj me briga naj pocrkajo -.Kdo nam je tovarne pobral in vse ustanove ,to bi morali pravično izplačat vsem delovnim ljudem .Če se pa že nekaj deli odvzema in drugim daje naj pa še čehom,Avstrijcem ,Nemcem in ostalim dajo nazaj tovarne ,hotele itd .Kaj nam pa sploh ostane ,.Za to pisanje me lahko likvidirajo ,saj to čakam ,da se meni ne bo treba .VLADA NAJ SE PA SESUJE IN NA HRVAŠK ODPLUJE .

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.