Kuhinja je središče vsakega doma, a tudi prostor, kjer se hitro naberejo bakterije in umazanija. Da bi ohranili higieno in zdravje, je pomembno redno menjati kuhinjske pripomočke ter poskrbeti za čistočo površin z naravnimi čistili. Preverite, kako pogosto je treba menjati ključne pripomočke v kuhinji in kako jih očistiti z naravnimi sredstvi.
Krpa za brisanje posode
Krpe, s katerimi brišemo posodo, so pogosto vlažne, kar ustvarja popolne pogoje za razvoj bakterij.
Menjava: Priporočljivo je, da jih menjate vsak 1–2 dni, še posebej, če z njimi brišete mokro posodo (posode ne pustite, da se odcedi in osuši oziroma ne uporabljate pomivalnega stroja, kjer se posoda skoraj dokončno posuši v stroju) ali razlito tekočino.
Nasvet: Po uporabi krpe obesite, da se posušijo. Operite jih na visoki temperaturi (60–90 °C) enkrat tedensko.
Krpa za roke
Krpe za brisanje rok so manj izpostavljene vlagi kot tiste za posodo, a jih pogosto uporabljamo čez dan.
Menjava: Menjajte jih vsakih 2–3 dni, ali pogosteje, če ste pripravljali surovo meso ali delali z umazanimi rokami.
Gobica za posodo
Gobice za posodo so pravi magnet za bakterije, saj pogosto ostanejo mokre in polne ostankov hrane.
Menjava: Gobico zamenjajte vsakih 1–2 tedna, odvisno od uporabe. Da podaljšate njeno življenjsko dobo, jo po uporabi temeljito sperite, ožemite in pustite, da se temeljito posuši. Gobico lahko tudi razkužite – enkrat tedensko jo za 1 minuto segrevajte v mikrovalovni pečici, namočeno v vodi. A pozor! Tako lahko razkužite le tiste, ki so brez kovinskih delov!
Urednica portala MojPrihranek.si