Gojenje rastlin v koritih, loncih

Lonci pa so nepogrešljiv dodatek tudi na vsaki vrtni terasi.

Lonci in rastline
Gojenje okrasnih rastlin v loncih, ki jih postavimo na teraso ali balkon, je v zadnjem času postalo zelo popularno. Rezultat tega je tudi ogromna izbira loncev, ki so lahko najrazličnejših barv in oblik. V vrtnih centrih tako najdemo lonce iz kovine, kamna, gline, lesa in plastike.

Rastline v loncih kombiniramo enako kot na gredi.
Rastline v loncih kombiniramo enako kot na gredi.

Nikakor pa ne rabimo ostati omejeni na izbiro, ki nam jo nudijo prodajni centri. Uporabimo lahko tudi lonce, ki so v svojem »prejšnjem življenju« služili drugačnemu namenu. Tako lahko uporabite kovinska vedra, lesene zaboje, zalivalke, itd. Paziti moramo samo, da se skladajo s stilom vaše terase ali balkona.

Rastline
V loncih že dolgo ne gojimo več samo sezonskega cvetja, ki ga je potrebno večkrat letno zamenjati. Uporabite jih lahko tudi za trajno gojenje alpinskega cvetja, ki bi ga drugače nasadili na skalnjak. V večje lonce pa lahko zasadite tudi grmovnice ali manjša drevesa. Za celoletni okras kombinirajte zimzelene rastline s sezonskim cvetjem. Vedno pa se je pri izbiri rastlin za v lonce, dobro omejiti na rastline, ki rastejo počasi in potrebujejo le malo nege.

rdecerozeRastline v loncih kombinirajte enako kot na gredah, vendar ne pozabite upoštevati tudi oblike, velikost in barvo lonca. Pri klasičnih zasaditvah postavimo na sredino visoko rastlino, ki jo obdamo z različnimi nižjimi in proti robu lonca povešavimi rastlinami.

Nega rastlin
Največji problem pri vzgoji rastlin v loncih je v majhnosti prostora, ki je rastlini na voljo, zaradi česar je potrebno vsaka 3-4 leta ali celo prej rastline presaditi oz. razdeliti. Očiten znak, da je postal lonec rastlini premajhen, so na dnu lonca izraščajoče korenine.

Pri trajnicah je najenostavneje, če rastlino vzameno iz lonca, jo razdelimo in nekaj skupkov ponovno posadimo. Preostale rastline lahko presadimo na grede ali podarimo. Pri grmovnicah in manjših drevesih pa rastlino presadimo v večji lonec. V kolikor tega ne želimo, lahko odstranimo del korenin in rastlino posadimo v lonec, v katerem je rasla do zdaj.

Tudi nove lonce lahko postaramo in jim tako vdihnemo nekaj individualnega karakterja.
Tudi nove lonce lahko postaramo in jim tako vdihnemo nekaj individualnega karakterja.

Obrezovanje korenin izvedemo spomladi, ko rastline še ne tvorijo mladih poganjkov. Rastlino izvlečemo iz lonca in odtranimo odvečno prst, nato pa skrajšamo močne stare korenine na polovico. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo preveč nežnih mladih koreninic, ki so odgovorne za črpanje hranil in vode.

Pri loncih moramo nekoliko več skrbi nameniti tudi zalivanju. Ko sadite rastline, vedno izberite največji lonec, ki vam še odgovarja. Manjši lonci pomenijo pogostejše zalivanje in presajanje rastlin. Dobra oskrba z vodo je pomembna, saj rastline, ki so izpostavljene pogostemu pomanjkanju vode zaostajajo v rasti in so bolj občutljive na bolezni in škodljivce.

smesenlonecDobro preskrbo z vodo lahko dosežete tudi z uporabo vlažilnih gelov, ki jih dodate substratu. Ko substrat zalijemo, gel sprejme vase velike količine vode, ki jo nato počasi oddaja rastlini. Izsuševanje v času dopustov in izletov za konec tedna pa lahko preprečite z namestitvijo kapljičnih namakalnih sistemov, ki loncem dodajajo vodo izredno počasi in tako preprečijo zastajanje vode ali prekomerne izgube zaradi hlapenja.

Zimzelene rastline moramo zalivati tudi preko zime, saj se bo zemlja počasi izsuševala. Suha zemlja in močno zimsko ali zgodnje spomladansko sonce lahko pri teh rastlinah povzroči poškodbe listov in propad rastline.

V loncih si lahko pričaramo živahne kombinacije, ki bodo popestrile naše balkone in terase.
V loncih si lahko pričaramo živahne kombinacije, ki bodo popestrile naše balkone in terase.

Poleg pomanjkanja vode pa lahko slabo na rastline vpliva tudi zastajanje vode. Paziti moramo, da rastlin ne bomo zalili premočno, saj lahko stoječa voda zaduši korenine, kar vodi v propad celotne rastline. Najbolj enostavno je, če uporabimo posode z luknjami za odtok, nad katere v lonec namestimo pesek ali lončene črepinje, kar omogoča dobro odtekanje vode.

tihozitje

Obilno zalivanje lahko povzroči spiranje hranil, ki so na majhnem prostoru v koritih in loncih že tako omejena. Rastlinam moramo zato redno dodajati hranila, pri čemer lahko uporabite popolna mineralna gnojila, ki jih dodate vodi za zalivanje, ali pa počasi sproščajoča gnojila, ki jih primešate substratu ob sajenju.

Prezimitev
umetnost1Nekaj posebne pozornosti potrebujejo rastline v loncih tudi pri pripravi na prezimovanje. Rastline v loncih in koritih so bolj izpostavljene nizkim temperaturam kot rastline na gredi, zaradi česar moramo lonce in rastline v njih dodatno zaščititi. Uporabimo lahko npr. žaklovino in/ali folijo z mehurčki, v katero oblečemo lonec. Najprej okrog lonca namestimo folijo, nato pa ga še dodatno obdamo z žaklovino.

V žaklovino lahko natlačimo še papir, listje, itd., ki bodo služili kot dodatni izolator. Lonce nato postavimo ob zid hiše ali stanovanja, da niso izpostavljeni slani in vetru. Seveda pa moramo bolj občutljive rastline (npr. Bougenvillea) umakniti v stanovanje ali ogrevan rastlinjak.

Vabljeni: obiščite okrasni vrt in e-trgovino svet čebulic.
logo_bel7

2 KOMENTARJI

  1. Na vas se obračam z naslednjim vprašanjem. V stanovanju imam več sobnih rastlin v navadnih lončenih loncih. Zaradi zalivanja so se mi na njih pojavile lise oz. na nekaterih tudi bela plesen. S čim bi lahko (po čiščenju) premazala lonce, da bi ohranili prvotni videz. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem. Lp Nataša

  2. Na vas se obračam z naslednjim vprašanjem. V stanovanju imam več sobnih rastlin v navadnih lončenih loncih. Zaradi zalivanja so se mi na njih pojavile lise oz. na nekaterih tudi bela plesen. S čim bi lahko (po čiščenju) premazala lonce, da bi ohranili prvotni videz. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem. Lp Nataša

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.