Ohranimo čebele, prostorska postavitev

Closeup view of fresh honeycomb with bee
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

cebele-ljgrad-2

Kazemate, 21.5.2016 – 25.9.2016, od 9.00 do 20.00, 3,00 €

Po mnenju strokovnjakov na našem planetu živi okoli 20.000 različnih vrst čebel. Večina jih živi samotarsko življenje v naravnih bivališčih in nam, v nasprotju z medonosno čebelo, ne dajejo medu in voska. Prav vse vrste čebel pa so izjemnega pomena za ohranitev naravnega ravnovesja, h kateremu čebele prispevajo z opraševanjem rastlin žužkocvetk. Čeprav se človek že stoletja zaveda tudi gospodarskega pomena čebel, pa žal s številnimi nespametnimi posegi v naravo vedno znova dokazuje, da premalo ceni njihovo poslanstvo. Razstava zato predvsem opozarja na splošno ogroženost čebel pri zagotavljanju biotske raznolikosti, posredno torej tudi obstoja človeštva, in da smo za ohranitev čebel odgovorni vsi skupaj in vsak zase.

Slovenija v procesu ohranjanja čebel zaradi svoje biotske raznolikosti in z različnimi oblikami ozaveščanja javnosti še vedno ostaja »zelena« oaza in v svetu priznana država odličnih čebelarjev. To dokazuje tudi razglasitev Ljubljane za »zeleno prestolnico Evrope 2016«. V naši državi gojimo samo avtohtono vrsto čebele, kranjsko sivko, ki je druga najbolj razširjena vrsta čebele na svetu in okoli katere se je skozi stoletja razvijalo tradicionalno slovensko čebelarstvo.

V prvem delu razstave je predstavljena razvrstitev čebel in njihova razširjenost na Zemlji, biologija medonosne čebele in njen način življenja ter izjemen pomen čebel za obstoj človeštva. Drugi del razstave je posvečen slovenskemu čebelarstvu kot gospodarski dejavnosti in čebeljim pridelkom. Med najbolj znane čebelje produkte sodijo med, vosek, matični mleček, cvetni prah, propolis in čebelji strup. Med in vosek so ljudje uporabljali že stoletja, danes pa se čebelje produkte uporablja v tradicionalnem rokodelstvu, kulinariki, za izdelavo medenih pijač in v medicinske namene (apiterapija). V tretjem delu razstave je predstavljena bogata dediščina, ki se zrcali v strokovnem in leposlovnem slovstvu, kulturni krajini ter snovni in nesnovni dediščini in sodobni umetnosti. Skratka, kranjska sivka je bila in ostaja žlahtna spremljevalka celotne slovenske kulture.

Organiziramo tudi strokovne vodene oglede razstave in program za predšolske in šolske skupine.

Cena vstopnice: 3,00 € (za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost)

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače na Krekovem trgu, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

V sklopu naziva Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.