Staranje gibal: gibanje in črna termalna voda

Starostniki morajo telesno aktivnost prilagoditi (kot tudi vsi drugi) svojim sposobnostim in omejitvam. Večino omejujejo ortopedski problemi, na primer bolečine v velikih sklepih spodnjih okončin. Pomembno je, da je starostniku gibanje v užitek, da ga občuti kot prijetno obremenitev brez bolečin. Zanje je še toliko pomembneje, da opravijo občasne preventivne preglede in imajo dobro pod nadzorom morebitne kronične bolezni.

Ali veste, katere bolezni in tegobe zdravi oz. lajša črna termo-mineralna voda iz Moravskih toplic?

dr. Nataša Nikolić
dr. Nataša Nikolić

Na zelenih prekmurskih travnikih v severovzhodnem delu Slovenije so iskalci črnega zlata pred več kot petdesetimi leti namesto težko pričakovane nafte našli črno geotermalno vodo. Hitro so ugotovili, da je kopanje v tej vodi osvežilo njihov organizem, da se jim je izboljšala prekrvavitev, zmanjšala živčna napetost in da je njihova polt na soncu hitreje porjavela. Nedolgo zatem so zdravilne učinke črne termo-mineralne vode iz Term 3000-Moravskih Toplic leta 1964 potrdili tudi strokovnjaki. Za katera obolenja in zdravstvene tegobe je učinkovita, smo se pogovarjali smo z Natašo Nikolić, dr. med., spec. fiz. med. in rehabilitacije, vodjo zdravstva in wellnessa v Termah 3000-Moravskih Toplicah.

Termalne vode se med seboj razlikujejo. Kakšne so značilnosti najtoplejše termalne vode v Sloveniji, črne termo-mineralne vode, in za kaj jo priporočate?

Termo-mineralne in mineralne vode se med seboj razlikujejo po fizikalnih in kemijskih lastnostih, geološkem nastanku ter po temperaturi. V Pomurju voda privre na površje s temperaturo od 32 °C pa vse do 72 °C. Kombinacija vseh lastnosti pa daje vodi njeno zdravilnost. Termalne vode zdravijo različne bolezni in imajo različen blagodejni učinek na telo in duha. Črna termo-mineralna voda v Termah 3000 vsebuje poleg drugih kemičnih elementov natrij klorid, hidrogenkarbonat, SO2 ter primesi nafte, kar vpliva na videz, okus in učinek vode na organizem. Črna termo-mineralna voda ima protibolečinski učinek, stanjih po poškodbah gibalnega sistema, učinkovita je pri zdravljenju kroničnega revmatizma, kot tudi pri luskavici in neurodermitisu.

Zakaj je kopanje v črni termo-mineralni vodi še posebej učinkovito ob bolečinah s sklepi?

Zaradi svoje kemične sestavine in termalnih lastnosti črna termo-mineralna voda zelo pozitivno vpliva na  organizem: izboljšuje prekrvavitev v tkivih, zmanjšuje napetost v mišicah, izboljšuje elastičnost mehkih tkiv, kar privede do zmanjšanja bolečin in izboljšanja gibljivosti v sklepih.

Črna termo-mineralna voda je temelj celovite zdravstvene ponudbe. Na katerih področjih imate v vašem zdravstvenem centru največje uspehe?

Večina naših obiskovalcev je srednjih let in starejši, ki imajo bolečine v sklepih ali v hrbtenici zaradi obrabe, vnetnih revmatskih bolezni ali kot posledico poškodb in operacij. Odlikujejo nas predvsem dobri rezultati pri zdravljenju športnih poškodb, po operaciji kolen, kolkov, hrbtenice in ramen z vstavitvijo endoprotez in kroničnih bolečinskih sindromov. Posebej velja izpostaviti tudi uspešnost zdravljenja psoriaze in psoriatičnega artritisa, saj pri nas uporabljamo učinkovito kombinacijo naravnih dejavnikov s terapijo za obsevanje ‒ SUP-selektivno ultravioletno fototerapijo. Naše zdravilišče ponuja timski pristop zdravljenju in rehabilitaciji. Vključeni so zdravnik specialist fizikalne medicine in rehabilitacije, strokovno izobraženi fizioterapevti, maserji in medicinsko osebje.

Bolečine v sklepih so ena najbolj razširjenih bolečin pri starostnikih. Kaj narediti, ko bolečina napreduje in je neznosna?

Če je bolečina zelo izražena, je potrebno obiskati zdravnika, ki ugotovi vzrok za bolečino in določi ustrezno terapijo. V fazi ostre bolečine svetujemo mirovanje, nesteroidne antirevmatike v obliki tablet in lokalnih mazil, potem postopoma gibanje in vaje. Z namenom izboljševanja sklepne gibljivosti, povečevanja mišične moči in povečevanja oziroma vzdrževanja samostojnosti pri vsakodnevnih opravilih v Termah 3000 za vsakega zdraviliškega gosta pripravimo individualni program terapevtskih vaj. Te potekajo pod nadzorom fizioterapevta, ki nauči vaje tudi pravilno izvajati, saj je zelo pomembno, da se jih vsakodnevno izvaja tudi doma.

Učinki kopanja v najtoplejši termalni vodi v Sloveniji

Črna  termo-mineralna  voda  je  zaradi  svojih učinkov in doseganja visokih temperatur pri izviru (72°C) edinstvena ne le v Evropi, ampak v svetovnem merilu. Na organizem deluje sproščujoče (zmanjšuje napetost v mišicah, olajša gibanje in prispeva k izboljšanju splošnega počutja)  ter  ima  terapevtske  učinke  za  vsa  degenerativna  obolenja  lokomotornega  sistema (sklepi, mišice), revmatska obolenja, stanja po poškodbah in operacijah  (hrbtenica,  kolki)  ter  kožna  obolenja.  Še  posebej  učinkovita  je  črna  termo-mineralna  voda  pri  težavah  s  sklepi.  Skupaj  s  peloidom,  zdravilnim  blatom, blaži bolečine in izboljša gibljivost, otekline sklepov se zmanjšajo, učinki pa se še povečajo v kombinaciji s fizioterapijo.

Naj vas ogreje črna termo-mineralna voda, izkusite njene blagodejne učinke ter se prepustite razvajanju v Termah 3000-Moravskih Toplicah. Preverite ugodno ponudbo! Tukaj >>

Oglasno sporočilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.