Halo? Tukaj stara mama.

Tehnološki razvoj mobilni telefonov je bliskovit. Če smo bili včasih povsem navdušeni že nad dejstvom, da nam ni bilo treba sedeti poleg fiksnega telefona in čakati na klic, so postali danes mobilni telefoni zelo napredni. Ponudba storitev, namenjenih uporabnikom mobilne telefonije, je zelo raznolika, saj vključuje govorne storitve (klici), sporočilne storitve (SMS in MMS storitve) ter podatkovne storitve (mobilni internet). S telefoni lahko počnemo skoraj vse – dostopamo do interneta, beremo elektronsko pošto, dostopamo do zemljevidov, pregledujemo TV spored in urnik mestnih avtobusov, si merimo srčni utrip, vodimo evidenco gospodinjskih stroškov itd. Klasični paket ‘denarnica in ključi’, s katerim nikoli ne zapustimo domovanja, je nadomestil dopolnjen paket ‘denarnica, ključi in telefon’.

Kako pa starejši uporabljajo mobilni telefon? Analize kažejo, da se starejši odločijo imeti v lasti mobilni telefon predvsem zato, da se počutijo varne, in da imajo možnost klica za pomoč. Izjemno pomembno jim je tudi, da jim telefon omogoča, da so v vsakodnevnem stiku z družino, vnuki in prijatelji.

˝Ko govorimo o uporabi mobilnih telefonov, starejših ne smemo podcenjevati,˝ razlaga Lan Orthaber, odgovoren za mobilne naprave pri Si.mobilu. ˝Starejši sicer uporabljajo mobilni telefon predvsem za klice in pošiljanje SMS oziroma MMS sporočil, vendar je vse več tudi takih, ki uporabljajo tudi druge funkcionalnosti telefona. Upam si trditi, da uporaba mobilnega telefona med starejšimi narašča hitreje kot uporaba računalnikov ali drugih digitalnih naprav.˝

˝Telefon uporabljam neprestano. Kličem sinova in vnuka, z mlajšim sinom pa si izmenjava veliko SMS sporočil, saj je pogosto v tujini,˝ razlaga Polonca, 66-letna upokojena arhitektka iz Ljubljane. ˝S telefona pošiljam elektronsko pošto, prek računalnika si urejujem kontakte v telefonu in skrbim, da imam varnostno kopijo kontaktov na računalniku. Fotoaparat na telefonu je iznajdba desetletja in komaj čakam, da se mi čez nekaj mesecev izteče vezava pri mobilnem operaterju, da si bom kupila nov mobilnik z boljšim fotoaparatom. Redko uporabljam navigacijo, igric pa sploh ne igram,˝ še poudarja. ˝Zelo sem navezana na svoj telefon. Ker je manjše oblike, nisem nikjer dobila generičnega etuija, da bi zaščitila telefon, sem kar sama skvačkala srajčko za telefon,˝ dodaja smeje.

Telefon je lahko prisoten tudi v avtomobilu, vendar ga uporabljajmo z glavo. ˝Najbolj se jezim, ko vidim voznike na cesti z mobilnim telefonom v roki,˝ ogorčen razlaga 69-letni Milan iz Sežane in pri tem vneto maha z brezžično (bluetooth) slušalko v roki. ˝Tudi ženi sem kupil eno. Po telefonu govori več kot jaz in ne delam si utvar, da bo manj govorila po telefonu, zato sem kar šel in kupil eno še zanjo.˝

Tudi za starejše torej postaja mobilni telefon neločljiv del vsakdana. Seveda pa imajo starejši nekoliko drugačne potrebe, ponujajo mobilni operaterji pakete in mobilne telefone, prilagojene uporabniškim navadam starejših. Telefoni imajo večji ekran in večje tipke, naročniški paketi pa vsebujejo predvsem govorne in SMS oz. MMS storitve. Običajno lahko upokojenci sklenejo naročniško razmerje s Kartico upokojenca ali zadnjim odrezkom pokojnine.

Si.mobil, drugi največji operater pri nas, je za upokojence pripravil poseben paket SENIOR ZATE, ki vključuje 200 minut pogovorov in 50 SMS oziroma MMS sporočil. Prednost paketa je, da se neporabljene minute prenašajo v naslednji mesec. Kar pomeni, da se vključene minute, ki se ne porabijo v celoti v tekočem mesecu, samodejno prenesejo v naslednji mesec. Prenesene minute pa se lahko uporabijo le v naslednjem mesecu, sicer zapadejo. Za tiste, ki uporabljate naprednejše funkcionalnosti, kot je dostop do interneta prek telefona, in si obenem želite kupiti telefon po nižji ceni, lahko paket nadgradite z opcijo Plus, ki vključuje prenos podatkov oz. mobilni internet.

Oglasno sporočilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.