Varčujmo z gospodinjskimi aparati

Gospodinjski aparati so obvezen sestavni del vsakega gospodinjstva. Vse od pečice, pralnega stroja, hladilnika, mikrovalovne pečice, štedilnika in ostalih drobnarij, vsi izmed naštetih spadajo pod velike električne porabnike. Zato moramo z njimi ravnati pazljivo in varčno, pomemben pa je že sam nakup.

Višji razred posameznega aparata pomeni višji prihranek energije ter posledično tudi manjši račun za elektriko. Pri tem prispevamo tudi svoj delež pri zmanjševanju vplivov proizvodnje električne energije na okolje. Zato je pomembno, da vsaj večina naših gospodinjskih aparatov spada v A energijski razred, saj so le ti najvarčnejši in okolju najprijaznejši. Le z zamenjavo slabšega na boljši, oziroma iz nižjega na višji, energijski razred privarčujemo tudi do 25 odstotkov energije.

Kljub temu, da vemo, da na splošno starejši gospodinjski aparati porabljajo več energije kot novejši, če verjamemo Gorenjevim strokovnjakom, starejši aparati od deset let porabijo tudi do trikrat več energije kot novi, pa je za dobro ekološko ozaveščenost pomembno upoštevati še druge nasvet. Tukaj le nekaj izmed njih:

1. V kuhinji sta največja porabnika elektrike med aparati hladilnik in zamrzovalnik. Napotkov kako ravnati z zamrzovalnikom ne bomo podali, saj so si nekateri med seboj izredno različni, kot enega koristnejših napotkov, kako ravnati s hladilnikom, pa lahko navedemo, da je njegova optimalna temperatura delovanja štiri stopinje Celzija. Vsak odklon od optimalne temperature pa se že lahko pozna pri porabi elektrike.

2. Za največjo porabnico električne energije v stanovanju vsekakor velja vodna postelja, ki letno potroši kar 1.000 kilovatnih ur energije. Kljub temu, da gospodinjski aparati ne porabijo ogromno energije, pa se moramo zavedati, da so tudi oni velik porabnik. Med njimi moramo paziti predvsem na tiste naprave, ki so nenehno priključene, kot je na primer klimatska naprava. Manjše naprave v seštevku povprečno porabijo okoli 15 odstotkov vse porabljene energije, zato pazimo predvsem pri nakupu večjih naprav. Naj bodo le te energijsko varčne ter, če se le da, uporabljene med nižjo tarifo.

3. Električne naprave so potrošnik energije tudi kadar jih ne uporabljate (zato, ker so v fazi mirovanja oziroma pripravljenosti). Prav zaradi tega razloga je pametna odločitev »popolnega« ugašanja posameznih naprav. Kljub temu, da naprava v stanju mirovanja ne porabi »zelo mnogo« energije, se še vedno porablja tudi do 30 odstotkov celotne porabe.

4. Dva izmed večjih porabnikov električne energije sta vsekakor tudi pomivalni in pralni stroj. Seveda si dandanes življenja brez njiju skorajda ne predstavljamo, kljub temu pa lahko z njima ravnamo tudi varčnejše. V primeru, če perilo ni zelo umazano, ga lahko namesto pri 90 stopinjah operemo tudi pri 60-ih ter tako prihranimo tudi do 40 odstotkov električne energije. Pri pomivalnem stroju naredimo zelo pametno, če ga zaženemo šele takrat, ko je ta zares popolnoma poln.

5. Varčujemo pa lahko tudi s sušilnim strojem. V primeru, da je perilo dobro ožeto, sušilni stroj porabi mnogo manj energije, prav ožemanje pri 1.000 vrtljajih, namesto pri 1600, pa nam lahko prihrani tudi do 30 odstotkov električne energije.

Kljub temu, da gospodinjski aparati – na splošno – ne veljajo za največje porabnike električne energije, imajo tudi zaradi »množičnosti« dokaj veliko vlogo pri (našem) varčevanju. Prav gospodinjski aparati so lahko veliko orodje za prihranek v našem domu, v nepotrebni, potrošniški, (upo)rabi pa lahko zaradi njih izgubite kar nekaj denarja. In to zares popolnoma nepotrebno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.