Varčujmo z elektriko

Medtem, ko si s tako vnemo prizadevamo za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida, večletno povprečje kaže, da poraba električne energije v Sloveniji letno naraste za dobre tri odstotke. S povečanjem porabe elektrike se poveča tudi delovanje elektrarn, kar pa, med drugim, privede tudi do zvišanja emisij ogljikovega dioksida v ozračje. Vsekakor pa lahko takoj v uvodu brez problema napišemo, da lahko pri elektriki dokaj zlahka in brezskrbno varčujemo tudi sami.

Zato si v naslednjih odstavkih pozorno preberite, kako lahko za boljše okolje (po)skrbite tudi vi ter poleg tega še privarčujete nekaj denarja.

1. Že samo z varčevanjem elektrike lahko z upoštevanjem nizke tarife, vaše stroške z električno energijo skoraj prepolovite. Razlika med manjšo in višjo tarifo je kar 62-odstotna, zato poskrbite, da boste večje gospodinjske aparate, kot so likalnik, sesalec, televizija in računalnik, vključevali v času nižje tarife. Kljub temu, da sta največja porabnika elektrike v stanovanju hladilnik in zamrzovalnik, ju ne moremo vključevati le ob nizkih tarifah, kljub temu pa ne smemo pozabiti na uporabo varčnih žarnic.

2. Le z ugasnjenjem petih navadnih žarnic, ki so prižgane brez potrebe, je mogoče prihraniti okrog 50 evrov letno, sedaj pa pomislite, koliko bi privarčevali šele pri varčnih žarnicah. Čeprav so malenkost dražje, porabijo štirikrat manj energije kot navadne žarnice ter lahko trajajo tudi do desetkrat dlje. Zamenjava le ene same navadne žarnice z varčno, okolju prizanese s kar 50 kilogrami ogljikovega dioksida letno.

3. Ključ do uspeha pa je tudi v ugašanju ostalih posameznih električnih naprav. Priporočljivo je, da električne naprave ugasnemo takoj, ko jih ne potrebujemo, saj se s tem izognemo izpustu okrog 250 kg CO2, vi pa privarčujete tudi do 80 evrov letno. Veliko vlogo pri tem pa ima tudi računalnik. Ob krajših premorih ugasnite monitor ter tako zmanjšajte porabo elektrike pri računalniku za več kot polovico. Če pa je le možno, pa je priporočljiva tudi uporaba prenosnega računalnika, saj le ta porabi do šestkrat manj elektrike kot namizni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.