Kako se zdravi depresija

Vprašanje

Sem mati šestindvajsetletnega fanta, ki je pred kakim letom postal čuden, zamorjen, zapiral se je vase, ni več govoril z nami. Je še študent. V gimnaziji je bil odličnjak, na fakulteti pa je popustil. Nima veliko prijateljev, tudi dekle ga je zapustilo. Za njegovo depresijo krivim razmere v naši družini. Njegov oče je gospodovalen, težko mu je kaj dopovedati. Včasih je precej pil in pretepal oba sinova. Jaz sem otroke ščitila, pred očetom smo vsi prikrivali naše težave. Ker je bil nekaj časa samo on zaposlen, sem morala lepo prositi za kakšen dinar. On je odločal o vsem. Ko sta sinova odšla študirat, sem mislila, da se je za njiju trpljenje končalo.

Sedaj pa je moj starejši sin padel v depresijo. Tako hudo je bilo, da je sedaj v bolnišnici. Šla sem na razgovor k njegovemu psihiatru. Najprej je sina vprašal, če dovoli, da mi razloži njegovo zdravstveno stanje. Ko je sin privolil, mi je nekaj razlagal, pa ga nisem dosti razumela. Sedaj je tam že tretji mesec. Včasih pride domov za vikend. Oče ga odklanja, mlajši brat gre raje ven s prijatelji. Ostaneva sama in molčiva. Če ga kaj vprašam, nekaj zamrmra. Njega ne zanima nič. Ne vem, kaj delajo v bolnišnici z njim, da je po treh mesecih še skoraj slabši, kot je bil. Kot sem sama videla, se ne ukvarjajo prav dosti z bolniki, posebno popoldne so prepuščeni sami sebi in tavajo okoli. Zanima me, kako zdravijo depresijo, koliko časa bo še notri.
Magdalena

Odgovor

Bolnišnično zdravljenje ima svoje prednosti pred ambulantnim. Ena od teh je, da psihiatri lahko opazujejo vedenje pacienta, njegove reakcije na zdravila, se posvetujejo in iščejo najboljše rešitve, ob tem pa je pacient v relativno varnem okolju.

Domnevam, da so pri vašem sinu najprej ugotavljali, za kakšno motnjo sploh gre. Ni vse depresija, še zdaleč ne. Že kratek opis v vašem pismu ponuja več možnosti, od psihoze iz shizofrenega kroga pa do shizotipske ali manično depresivne motnje. Poleg tega je potrebno upoštevati težko otroštvo vašega sina, kar je tudi pustilo pečat na njem. Pa še genetske predispozicije ne smemo pozabiti.

Kot vidite, je ugotavljanje in tudi zdravljenje oseb s psihiatrično motnjo večplastno in tudi dolgotrajno. Ne moremo upoštevati samo ene težave, recimo depresije, ne da bi pri tem imeli v mislih celotno osebnost človeka, vključno z njegovim telesnim stanjem. Zato verjetno razlagi sinovega psihiatra sprva niste mogli slediti, sčasoma pa boste brez dvoma dojeli, kako to gre.

Vsekakor ima tudi bolnišnično zdravljenje svoje pomanjkljivosti. V veliki večini primerov pa te ne odtehtajo pozitivnih strani takšnega zdravljenja. Sinu lahko pomagate prebroditi popoldneve tako, da ga obiskujete. Tudi brat in oče bi se mu lahko sedaj, ko potrebuje pomoč bolj posvetila in mu dala občutek, da ga sporejemata in poskušata razumeti. Sodelovanje pacienta, sorodnikov in medicinskega osebja je nujno za uspeh zdravljenja.

Če eden od sodelujočih odpove, je uspeh že vprašljiv. Zato menim, da boste sinu najbolj pomagali z zaupanjem, potrpežljivostjo in ljubeznijo. Potem, sčasoma, se boste lahko veselili njegove zazdravitve.

3 KOMENTARJI

  1. Magdalena! Kar vam je povedala zdravnica se sicer lepo sliši, vendar če ste opazili, na vaše vprašanje “kako zdravijo depresijo” sploh ni mogla odgovoriti, ker žal niti ne ve, kaj točno je z vašim sinom narobe, razen tega da ima psihično motnjo. Zdravnica ni mogla odgovoriti drugače, ker vašega primera ne pozna podrobno, uradna medicina pa skoraj vsak simptom obravnava kot drugo bolezen za katero ima farmacevtska industrija posebno zdravilo. Ker osebno mislim, da iz njihovega kruha ne bo moke, vas bi rad seznanil, kako lahko psihične motnje rešujete tudi na drugačen, brezplačen in mnogo prijetnejši način. Upam, da vam bo pomagalo pri rešitvi problema. http://www.youtube.com/watch?v=TJnV6rpYVNg

  2. Magdalena! Kar vam je povedala zdravnica se sicer lepo sliši, vendar če ste opazili, na vaše vprašanje “kako zdravijo depresijo” sploh ni mogla odgovoriti, ker žal niti ne ve, kaj točno je z vašim sinom narobe, razen tega da ima psihično motnjo. Zdravnica ni mogla odgovoriti drugače, ker vašega primera ne pozna podrobno, uradna medicina pa skoraj vsak simptom obravnava kot drugo bolezen za katero ima farmacevtska industrija posebno zdravilo. Ker osebno mislim, da iz njihovega kruha ne bo moke, vas bi rad seznanil, kako lahko psihične motnje rešujete tudi na drugačen, brezplačen in mnogo prijetnejši način. Upam, da vam bo pomagalo pri rešitvi problema. http://www.youtube.com/watch?v=TJnV6rpYVNg

  3. Magdalena! Kar vam je povedala zdravnica se sicer lepo sliši, vendar če ste opazili, na vaše vprašanje “kako zdravijo depresijo” sploh ni mogla odgovoriti, ker žal niti ne ve, kaj točno je z vašim sinom narobe, razen tega da ima psihično motnjo. Zdravnica ni mogla odgovoriti drugače, ker vašega primera ne pozna podrobno, uradna medicina pa skoraj vsak simptom obravnava kot drugo bolezen za katero ima farmacevtska industrija posebno zdravilo. Ker osebno mislim, da iz njihovega kruha ne bo moke, vas bi rad seznanil, kako lahko psihične motnje rešujete tudi na drugačen, brezplačen in mnogo prijetnejši način. Upam, da vam bo pomagalo pri rešitvi problema. http://www.youtube.com/watch?v=TJnV6rpYVNg

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.