Trije preprosti recepti s kostanjem

Preparing homemade chestnut cream on a pot on wooden table overlook shot
Foto: martiapunts iz iStock

Kostanj je vsestranska jesenska poslastica, ki z nekaj zmernosti prinaša številne koristi. O prednostih uživanja kostanjev smo že pisali v prejšnjem članku. Spodaj vam pripravili tri okusne recepte za različne priložnosti. Pa dober tek!

1. Pečeni kostanji

Traditional Christmas dish  - Ripe Sweet Roasted Chestnuts, cracked shells after put to the fire, natural paper and old wooden rustic background.

Najbolj klasičen način priprave kostanja je peka.

  • Sestavine:
    • Svež kostanj
    • Ščepec soli (po želji)
  • Postopek: Kostanj prečno zarežite na vrhu in ga razporedite na pekač. Pecite v pečici na 200 °C približno 20–25 minut, dokler lupina ne poči in se kostanj lepo zmehča. Po želji dodajte malo soli in postrezite še vroče.

2. Kostanjeva kremna juha

bowl of chestnut soup

Ta juha je odlična izbira za hladne jesenske dni, saj je kremasta, nežna in hranljiva.

  • Sestavine:
    • 500 g kuhanega ali pečenega kostanja
    • 1 srednje velika čebula
    • 1 strok česna
    • 1 l zelenjavne jušne osnove
    • 1 žlica oljčnega olja
    • 200 ml smetane za kuhanje (po želji)
    • Sol in poper po okusu
  • Postopek: Na oljčnem olju prepražite nasekljano čebulo in česen, nato dodajte kostanj in jušno osnovo. Kuhajte 15 minut, nato vse skupaj zmešajte s paličnim mešalnikom do gladke teksture. Po želji dodajte smetano in začinite s soljo ter poprom.

3. Kostanjeve čokoladne kocke

slices of sweet chestnut cake with nuts, pine nuts, hazelnuts, almonds and rosemary and a good glass of juice
Foto: pmmart iz iStock

Kostanjev pire lahko uporabite v sladkih receptih, kot so te slastne čokoladne kocke.

  • Sestavine:
    • 300 g kuhanega kostanja
    • 100 g temne čokolade
    • 50 g masla
    • 2 žlici medu
    • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • Postopek: Skuhajte kostanj in ga pretlačite, da dobite gladek pire. Stopite čokolado in maslo nad paro, nato primešajte kostanjev pire, med in vaniljo. Maso vlijte v pekač, obložen s peki papirjem, in jo pustite, da se strdi (najbolje v hladilniku). Nato razrežite na kocke in postrezite.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJesenska poslastica: Zakaj je koristno uživati kostanj?
Naslednji članekAlternativa klasični sveči: Kaj nesti na grob ob dnevu spomina na mrtve?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.