Revma: Vse, kar morate vedeti o simptomih, zdravljenju in preventivi

old woman suffering from wrist hand pain, health problem concept
Foto: PORNCHAI SODA iz iStock

12. oktobrer je svetovni dan revmatičnih bolezni in revmatikov. Ali veste kaj je revma? Revma je splošen izraz za več kot 100 različnih bolezni, ki prizadenejo sklepe, mišice, kite in vezivna tkiva. Med najpogostejšimi oblikami so revmatoidni artritis, osteoartroza, protin in lupus. Gre za kronične bolezni, ki jih pogosto sprožijo imunske motnje, genetski dejavniki in okoljski vplivi. Bolezni povzročajo bolečino, vnetje, okorelost in otekanje, kar lahko resno vpliva na kakovost življenja.

Simptomi in prepoznavanje revmatskih bolezni

Simptomi revme se razlikujejo glede na specifično obliko, vendar so najpogostejši:

  • Bolečine v sklepih, predvsem zjutraj ali po daljšem počitku
  • Otekli in boleči sklepi, ki so na dotik topli
  • Okorelost sklepov, še posebej po jutranjem vstajanju
  • Kronična utrujenost, slabše splošno počutje
  • Bolečina v hrbtenici ali spodnjem delu hrbta, ki lahko seva v okončine
  • Težave z očmi, suha usta, izpuščaji in pretirano izpadanje las

Simptomi se lahko pojavljajo postopoma ali nenadoma, odvisno od vrste revme. Prvi korak je obisk zdravnika, ki na podlagi pregleda, laboratorijskih preiskav in slikanj ugotovi pravilno diagnozo.

Vrste revmatskih bolezni

  • Revmatoidni artritis: Kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene majhne sklepe, kot so členki na rokah in nogah. Vnetje je simetrično, bolezen pa pogosteje prizadene ženske.
  • Juvenilni idiopatski artritis: Redka oblika revme pri otrocih, katere vzrok ni znan. Prizadene sklepe in zahteva celovito zdravljenje, vključno s psihološko podporo.
  • Spondiloartritisi: Sem sodita ankilozirajoči spondilitis in psoriatični artritis, ki prizadeneta hrbtenico in sklepe, pogosto povezana s prisotnostjo luskavice.
  • Protin (putika): Presnovna bolezen, ki povzroča boleče vnetje sklepov zaradi kopičenja kristalov sečne kisline. Najpogosteje prizadene palec na nogi, a lahko vpliva na več sklepov.
  • Osteoartroza: Degenerativna oblika revme, ki povzroča obrabo sklepnega hrustanca in je pogosta pri starejših ljudeh.
  • Fibromialgija: Sindrom zunajsklepne revme, ki povzroča razpršeno bolečino v mišicah in kitah ter utrujenost. Vzroki za nastanek niso povsem jasni.
Fötter där kvinnan haft ledgångsreumatism (Reumatoid artrit (RA), i fyrtio år. Vissa leder stelopererade.
Foto: Eva Almqvist iz iStock

Zdravljenje revme

Zdravljenje revme temelji na zgodnji diagnozi in čimprejšnjem začetku terapije, saj to lahko prepreči napredovanje bolezni. Cilj zdravljenja je zmanjšanje vnetja in bolečine ter izboljšanje gibljivosti sklepov. Zdravljenje je odvisno od vrste bolezni, vendar običajno vključuje naslednje metode:

  • Protivnetna in protibolečinska zdravila: Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), kortikosteroidi in antirevmatiki, ki spreminjajo potek bolezni, so ključna pri zmanjševanju bolečine in vnetja.
  • Biološka zdravila: Ciljajo specifične dele imunskega sistema in pomagajo nadzorovati hude oblike avtoimunskih bolezni.
  • Fizioterapija: Je bistvenega pomena za ohranjanje gibljivosti sklepov in zmanjšanje togosti. Fizioterapija vključuje vadbene programe, ki zmanjšujejo bolečino in izboljšujejo mobilnost.
  • Kirurški posegi: Pri težjih oblikah revme, kjer so sklepi že močno poškodovani, je potrebna kirurška zamenjava sklepov, predvsem kolkov in kolen.

Poleg zdravljenja je za bolnike pomembna tudi ustrezna prehrana, ki vključuje uživanje protivnetnih živil, kot so omega-3 maščobne kisline, ter izogibanje alkoholu in purinom, še posebej pri protinu.

Preventiva in samopomoč

Čeprav ni natančno določene preventive za vse vrste revmatskih bolezni, lahko zdravo življenje pomaga pri obvladovanju in preprečevanju napredovanja bolezni:

  • Redna telesna aktivnost: Pomaga ohranjati gibljivost in zmanjšuje togost sklepov. Primerne so vaje za raztezanje, joga, plavanje in hoja.
  • Zdrava prehrana: Priporočljiva je prehrana, bogata z vitamini, minerali in zdravimi maščobami, ter izogibanje predelani hrani in alkoholu.
  • Obvladovanje stresa: Ker je stres povezan z vnetjem, lahko sprostitvene tehnike, kot so meditacija in dihalne vaje, zmanjšajo simptome.
  • Kakovosten spanec: Pomembno je, da bolniki dobijo dovolj počitka, saj utrujenost poslabša simptome revme.

Zdravniški nadzor in podpora

Pri pojavu simptomov je nujno obiskati zdravnika, ki bo ocenil stanje in po potrebi napotil k specialistu, revmatologu. Zgodnja diagnoza je ključna, saj lahko prepreči napredovanje bolezni in nepopravljive poškodbe sklepov. Poleg zdravljenja je za uspešno obvladovanje revme potrebna tudi čustvena in psihološka podpora, ki bolnikom pomaga živeti kakovostno življenje kljub omejitvam.

Zdrav življenjski slog, ustrezno zdravljenje in podpora bližnjih so ključni dejavniki, ki omogočajo obvladovanje revmatskih bolezni in izboljšanje kakovosti življenja bolnikov.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.