Kako živeti polno življenje kljub inkontinenci

inkontinenca
Foto: mi-viri iz iStock

Čeprav je inkontinenca še vedno nekakšna tabu tema, je pomembno razumeti, da se tisti, ki se s to težavo soočajo, ne bi smeli počutiti osamljeni ali česarkoli sramovati. Inkontinenca je pravzaprav pogost pojav, ki prizadene ljudi v različnih starostnih skupinah, vendar je v starosti bolj pogosta zaradi naravnih sprememb v telesu.

Do 64. leta starosti inkontinenca prizadene 30 % žensk in 5 % moških, po 70. letu starosti pa je prizadetih kar 70 % žensk. Podatki Mednarodnega združenja za inkontinenco kažejo, da kar 70 odstotkov žensk nikoli ne pristopi k zdravljenju urinske inkontinence, navajajo na ABC zdravja.

Kaj je inkontinenca?

Inkontinenca se nanaša na izgubo nadzora nad mehurjem ali črevesjem, kar vodi v uhajanje urina ali blata. Glede na to se ločita dve glavni vrsti inkontinence: urinska in fekalna:

  • urinska inkontinenca je pogostejša in lahko vključuje uhajanje majhnih kapljic urina ali popolno izpraznitev mehurja,
  • fekalna inkontinenca se nanaša na izgubo nadzora nad blatom.

Čeprav je lahko inkontinenca zelo moteča, obstaja več načinov, kako ohranjati kakovost življenja kljub temu izzivu. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov:

  1. Poiščite strokovno pomoč: Če se soočate z inkontinenco, se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravnik vam lahko pomaga ugotoviti osnovni vzrok vaše inkontinence in vam predlaga ustrezno zdravljenje ali terapijo.
  2. Redno vadite mišice medeničnega dna: Krepitev mišic medeničnega dna lahko pomaga izboljšati nadzor nad mehurjem. Vaje, kot so Keglove vaje, so lahko koristne pri obvladovanju urinske inkontinence.
  3. Uporabljajte zaščitne pripomočke: Uporaba zaščitnih pripomočkov, kot so vpojne hlačke ali blazinice, vam lahko pomaga ohranjati suhost in samozavest v vsakdanjem življenju.
  4. Prilagodite svojo prehrano: Določena živila in pijače lahko poslabšajo inkontinenco. Poskusite se izogibati kofeinu, alkoholu, gaziranim pijačam in začinjenim živilom, ki lahko dražijo mehur. Prav tako se je pravemu in zelenemu čaju ter diuretičnim pijačam.
  5. Uravnavajte telesno tekočino: Ohranjanje uravnotežene tekočinske bilance je ključno. Poskusite piti dovolj tekočine čez dan, vendar se izogibajte pitju večjih količin tekočine tik pred spanjem.
  6. Sprejmite spremembe: Sprejemanje dejstva, da se soočate z inkontinenco, je pomembno za ohranjanje dobrega duševnega zdravja. Ne dovolite, da bi vam inkontinenca preprečila uživanje v vsakdanjem življenju in ohranjanje socialnih stikov.
  7. Izobražujte se: Razumevanje svoje inkontinence lahko pomaga pri obvladovanju težav. Bodite pripravljeni izvedeti več o svojem stanju in možnih strategijah za obvladovanje.
  8. Ohranite aktivnost: Kljub izzivom, ki jih prinaša inkontinenca, poskusite ohraniti aktivno življenje. Redna telesna aktivnost lahko pomaga izboljšati splošno zdravje in počutje ter zmanjšati simptome inkontinence.

Pomembno je, da se zavedate, da niste sami in da obstaja veliko virov podpore in informacij za tiste, ki se soočajo z inkontinenco. Ne sramujte se poiskati pomoči, ko jo potrebujete, in se osredotočite na življenje polno in kakovostno življenje kljub tej zdravstveni težavi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek3 razlogi, zakaj se lotiti vrtičkanja in nasveti za vrtiček na balkonu
Naslednji članekKoliko ur lahko delate, če ste upokojeni in koliko lahko zaslužite?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.