Prvič v fitnes center?

V svojih zgodnjih študentskih letih sem bila predvsem ljubitelj aerobike, ki pa mi je sčasoma začela presedati. Na vadbene ure sem morala prihajati ob točno določeni uri, kar je zame, priznam, cela umetnost, poleg tega pa sem bila popolnoma odvisna od vaj inštruktorja(ice). Če sem bila nek dan utrujena in bi se mi prileglo zgolj lahkotno poplesavanje sem in tja, me je vadba TNZ (trebuh, noge zadnjica) izžela do konca. Odločitev je torej padla v trenutku in tako sva se s prijateljico podali v priljubljen mariborski fitnes center.

Vsi popolni, le jaz ne

Ne vem natančno, od kje izvira to prepričanje, a nemalokrat sem naletela na »argument«, zakaj ne v fitnes center – ker so tam vsi v odlični formi in bodo vame strmeli, kot da imam dve glavi. Če sem čisto odkrita, sem tudi sama imela podobne pomisleke. Pa sem kmalu uvidela, da je situacija drugačna. Še zdaleč niso vsi v super formi, kaj šele popolni. Nihče ni strmel vame, niti dajal nobenih opazk. Zavedati se morate, da nihče ni prišel v fitnes z izklesanimi trebušnimi mišicami in ogromnimi bicepsi. Vsi so bili enkrat, prav tako kot vi, na začetku poti.

Prepričana sem, da boste že po nekaj obiskih navezali nova poznanstva in obiski bodo postali še bolj sproščujoči. Počutili se boste domače, saj se je prijetno družiti s somišljeniki ter z njimi izmenjavati nasvete in izkušnje. Kljub temu ne smete dopustiti, da se vaši obiski sprevržejo v družabna srečanja, saj ste nenazadnje tja prišli z drugim namenom.
prvic_v_fitnes_centru_11
Če fitnes center obiskujete s prijateljem(ico), se že v začetku opozorite, da izostanek partnerja pri vadbi ni hkrati razlog tudi za vaš izostanek. Disciplina je odvisna samo od vas in vaše motivacije.

Oblačila in obutev

Na prvem mestu sta udobnost in kakovost materialov. Izbirajte naravne materiale, ki vpijajo pot in hkrati omogočajo koži, da diha. Ko boste prvič naleteli na obiskovalca, ki v vaši neposredni bližini ves premočen izvaja vajo v sintetičnih oblačilih, vam bo jasno, zakaj je to pomembno in priporočljivo. Sama dajem prednost oprijetim oblačilom (iz bombaža z dodatkom elastana), ker manj ovirajo pri izvedbi vaj, sicer pa je odločitev vaša. Karkoli športnega, v čemer se dobro počutite, bo v redu.

Obutev naj bo prav tako udobna in lahka. Če ste se odločili za nakup nove obutve, se lahko odločite za športne copate, namenjene prav za vadbo v fitnes centru. Sicer pa so katerekoli športni copati, če le niso izrazito težki in robustni, prav tako zadovoljiva izbira. Ne pozabite, da morajo biti športni copati čisti, torej jih uporabljate le znotraj, kar je v večini centrov tudi eno izmed temeljnih pravil. Nikoli ne vadite v obutvi, v kateri ste prišli.

Kaj še potrebujete

Vsekakor plastenko (bidon) za vodo. Če vaši treningi niso izrazito dolgi (povprečje je cca. 1 ura), ne potrebujete energijskih napitkov, še več, če je vaš cilj izguba maščobe, se jim raje izognite. Če ste približno 2 uri pred obiskom centra zaužili hranljiv obrok, vam energije ne bi smelo zmanjkati. Mimogrede, nikoli ne uživajte težke hrane neposredno pred vadbo, saj vam lahko postane slabo. Spijte vsaj 1 liter vode, po potrebi tudi več.
prvic_v_fitnes_centru_2

Brisača, ki jo položite na napravo, preden začnete z vajo, je prav tako obvezen del opreme in sodi med temeljna pravila fitnes centrov. Z njo namreč poskrbite za osnovno higieno. Veliko fitnes centrov zahteva tudi očiščenje aerobnih naprav, ko končate z vadbo na njih – v ta namen najdete papirnate brisače in dezinfekcijsko sredstvo.

Če se želite po končani vadbi oprhati na licu mesta, seveda ne pozabite na gel za prhanje in druge kozmetične pripomočke, brisačo ter oblačila, v katera se boste preoblekli. Pri prhanju si lahko nataknete natikače, če vam dotik tal z bosimi nogami ni po volji.

Osnovni bonton

Ne pozabite, da ste v fitnes centru z določenim razlogom – da vadite. Zato ne posedajte po napravah, saj s tem drugim zasedate prostor. Izvedite svojo vajo in se prestavite na naslednjo napravo. Morda niste vedeli, da med člani ponavadi velja nekakšno nenapisano pravilo – medtem ko vi počivate (čeprav še niste končali z vadbo na določeni napravi), vajo v vmesnem času na »vaši« napravi izvede nekdo drug. Sicer tega niste dolžni dopustiti, če vam zaradi kakršnega koli vzroka to ne ustreza, kljub temu je pa takšna gesta dobrodošla, sploh če je v centru velika gneča.
prvic_v_fitnes_centru_3

Fitnes trener?

Skoraj vsak center novim članom nudi uvodni (ponavadi brezplačen) trening s fitnes trenerjem. Kot novincu vam priporočam, da to možnost vsekakor izkoristite, saj je začetna (pravilna) izvedba bistvena tako za preprečevanje poškodb kot tudi za vaš napredek. Lažje je začeti s pravilno izvedbo že prvi dan, kot pa se nanjo navajati šele čez čas. Dogovorite se za sestavo uvodnega programa in se v prvih tednih posvečajte predvsem tehniki izvajanja z lahko obremenitvijo.

Ne odlašajte več

Obisk fitnes centra ne predstavlja nič takega, kar bi vas moralo plašiti ali navdajati z neugodjem. Tam ste zato, da na sebi nekaj spremenite – tako kot to počnejo tudi drugi člani. Poskrbite za primerno športno opremo, vodo in brisačo in uživajte v vadbi.

maxximum_logo_410

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.