Potovanje z letalom

V letalu se naše telo poskuša prilagoditi novim okoliščinam in razmeram. Na samem začetku potovanja ugotovimo, da imamo v letalu precej omejen prostor in se ne moremo dovolj udobno namestiti.To je pomanjkljivost predvsem pri dalj časa trajajočih poletih.

Pri dvigu in spustu se izredno hitro spreminja zračni tlak, kar predstavlja za organizem veliko obremenitev pri uravnavanju pritiska v ušesu. Največ težav imajo prehlajeni ljudje ali alergiki z otečenimi obnosnimi votlinami ter majhni otroci. Pred dolgim potovanjem z majhnimi otroki se je primerno posvetovati s pediatrom. Odrasli s težavami pa imajo lahko s seboj nosno pršilo za zmanjševanje otekle nosne sluznice, ponavadi pa zadošča že žvečenje žvečilke.letalo-3

V letalu pade tudi vsebnost kisika v zraku, saj višina 9000 do 12000 metrov ustreza zadrževanju na 2000 metrov visoki gori.

Vlaga na letalu znaša okrog 30 odstotkov relativne vlage in je potemtakem precej nizka, kar povzroča žejo in izsuševanje kože. Predvsem gospe s suho kožo na obrazu morajo biti na to pozorne. Na 1 uro poleta naj bi nadomestili 1dcl tekočine, več pa že lahko zaradi mirovanja obremenjuje naš krvni obtok in povzroči edeme. Priporoča se pitje vode ali sadnih sokov.

Edemi radi nastanejo zaradi mirovanja ne le pri starejših, ampak tudi pri mladih in zdravih potnikih, zato se priporoča vstajanje s sedeža in kratek sprehod po letalu, če je to seveda dovoljeno, enkrat na vsako uro in pa telovadba s prsti na nogah, kar spodbudi krvni obtok. Pazljivost velja za potnike, ki so nagnjeni k trombozi ali imajo krčne žile. Zanje se priporočajo še dodatno kompresijske nogavice.letalo-1

Hrana na letalu naj bo lahko prebavljiva in v majhnih obrokih.

Težave, ki še lahko nastopijo, so posledica nevajenih gibanj. Ta gibanja vzdražijo ravnotežni organ, to pa lahko privede do slabosti ali celo bruhanja, vrtoglavice in potenja. Vendar so ti znaki za potovanje z letalom tudi ob nemirnih poletih redki. Pogosto pa nastopijo pri potovanju z ladjo ali barko, zato te težave imenujemo tudi “morska bolezen”. To nam prijetna pričakovanja spremeni v neprijetno doživetje. Zaradi tega si do neke meje lahko pomagamo z zdravili proti slabosti. Zdravilo v primerni dozi zaužijemo uro pred vožnjo in dozo obnovimo, če traja potovanje več kot 8 ur. Kot stranski učinek lahko pričakujemo utrujenost in zaspanost.
letalo-2

Pri dolgih poletih na vzhod in zahod preletimo od ene do več časovnih pasov. Praviloma imamo s prilagajanjem znatno več težav, če potujemo na vzhod. Prilagajanje pri poletu na zahod je mnogo lažje. Naše telo potrebuje za vsako časovno cono približno en dan, da ponovno vzpostavi utečen bioritem. Privoščimo našemu telesu po prihodu na cilj počitek, da se čimprej prilagodi novim okoliščinam. Ne pozabimo pa na zmerno telesno aktivnost (plavanje, sprehod..) zaradi krvnega obtoka.

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.