Kako shujšati, to je zdaj vprašanje

Celo svoje življenje se po malem borim s kilogrami. Če bi hotela biti pozitivna, bi lahko zapisala takole: nikoli nisem bila zelo debela, ampak … sedaj sledi negativen pristop: nikoli nisem bila suha. Spominjam se moje mame, ki mi je v mojih najbolj občutljivih pubertetniških letih na moje vprašanje, kako izgledam, prijazno odgovorila, da kot baročni angelček.

Njej je bilo to všeč, meni pa čisto nič. Ah, kje so tisti časi, ko so bile moderne malce obilnejše postave! Morda se kdaj vrnejo. Do takrat pa neprestano hujšamo. Neprestano zato, ker so rezultati takšni, da zahtevajo stalne izboljšave oz. bolje rečeno korektivne ukrepe. Lahko bi rekli »never ending story«.

borovniceO hujšanju veliko govorimo, hujšamo pa bolj malo

V naši skupini Vitalk na Facebooku se redno pogovarjamo, kako bomo shujšale. Še posebej je tema aktualna sedaj po praznikih, ker smo vse kar precej zagnano jedle in pile. Ko bi bile toliko zagnane in redne še pri hujšanju, bi se to zelo kmalu poznalo. Tako se sedaj sprašujemo, kako bi najlažje in najhitreje prišle do želenih rezultatov, katera dieta deluje, ipd.

Med drugim je padel zelo dober predlog, da si vsak obrok nekoliko zmanjšamo. Ko dobiš na krožnik zrezek, ga takoj nekaj odrežeš in vrneš kuharju ali kuharici. Meni bo to sigurno uspevalo pri zrezkih, ne verjamem pa, da bom vračala sladkarije. Dejstvo je, da o tej temi vse vemo in znamo, samo v praksi nam ne gre najbolje.

Hujšanje z več gibanja

Moja teorija vzrokov mojih odvečnih kilogramov je, da niti ne gre toliko za preveč kalorij, kakor za premalo gibanja. Predvsem kakovostnega in rednega gibanja. Z izrazom kakovostno gibanje želim povedati, da ni vedno količina sorazmerna z rezultatom in da je še posebej v naših letih pomembno, da si izberemo prave aktivnosti, ki jih pravilno in redno počnemo. Kaj torej storiti, da bomo do začetka poletja malo bolj zadovoljne z našimi teleščki, da ne govorim o sočasnih vplivih na naše zdravje in počutje.

balonVpišimo se v organizirano vadbo

Zdaj je zadnji čas, da se vpišemo v kakšno organizirano vadbo. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da sem septembra plačala telovadbo za 4 mesece naprej, kar mi je šlo težko iz denarnice, vendar mi je bil to odličen motivator, da sem potem ob določeni uri in dnevu tudi dejansko hodila.

Bolj kot vam bo telovadnica na roko, lažje se boste popoldne ali zvečer odpravile od doma. Tiste, ki imate to možnost, menim da je najbolje, da izberete jutranje ure, če so na razpolago. Če boste uspele prepričati še vašo prijateljico, bo v dvoje ali troje še bolj zabavno in občasno, ko se kateri ne ljubi, se lahko »porinete« naprej.

Skupaj nam gre lažje

Morda vam nasploh v življenju pomaga, da si pišete: vaše cilje, zaobljube, dosežke, zgodbe, razmišljanja. Danes je popularno pisati na internetu, tako kot to počnem sama. Lahko se pridružite kakšni skupini, ki obstojajo tako na internetu kot tudi v živo. Vedno rada pravim Vitalkam: skupaj nam bo šlo lažje, ker se podpiramo in si pomagamo. Morda gresta skupaj s partnerjem … on gre zaradi nje, ona pa zaradi njega … saj ni važno, važno je, da se izstrelimo iz cone udobja.

ocalaKorak za korakom

Naredite si majhne cilje za začetek in jih potem postopoma povečujte. Kako pretečemo maraton: najprej prvi kilometer, potem drugi … če že na začetku razmišljamo o 42km, nam bo težko uspelo. Torej, najprej prvi teden bomo … drugi teden …

Motivacija

Uresničitev cilja, ki je v našem primeru več gibanja ali pa shujšati z več gibanja in manj hrane, je odvisna od naše izhodiščne motivacije. Res je, da si vsaka želi shujšati, vendar si poskušajmo odgovoriti na vprašanje, zakaj mi je to tako pomembno: na lestvici od 1 do 10 ocenite, koliko vam je to pomembno in si to oceno obesite nekam na vidno mesto, morda v kopalnico, kjer jo boste vsak dan videle.

Teorija motivacije pravi, da nekatere ljudi bolj motivira »stran od« npr. debelosti, ti si lahko na hladilnik nalepijo fotografijo debeluške. Drugi, ki jih motivira princip »k« npr. suhosti, si nalepijo fotko, ki prikazuje idealno postavo, kakor jo vidimo sami oz. bi jo želeli imeti.

Vsak dan si vzemimo minutko časa in si obljubimo: Danes bom …

Obljuba dela dolg; verjamem, da ne boste prevarale same sebe!

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.