Čopaste lilije

Čopaste lilije so dobile ime po svojih zanimivih socvetjih, ki nekoliko spominjajo na ananas, zaradi česar jih v nekaterih tujih jezikih označujejo tudi z imenom ananasaste lilije. Slovensko ime pa je prevod znanstvenega, ki v grščini pomeni prekrasno čopast in se navezuje na prašnike, ki štrlijo iz socvetij ter dajejo videz kratkih dlak.

lilijeSocvetja so polna majhnih cvetov v odtenkih bordo rdeče ali belo-zelene barve. V rodu Eucomis najdemo samo 15 različnih vrst rastlin, ki izvirajo iz južne Afrike. Kljub imenu nimajo z lilijami nič skupnega in so v sorodu z nam bolj domačimi hijacintami.

Zaradi svoje oblike in zanimivih socvetji so zelo priljubljen dodatek poletnega vrta. Odlično se podajo tako v korita kot tudi na grede. Čeprav niso povsem prezimno trdne, lahko na vrtu uspešno preživijo kakšno toplejšo zimo. V kolikor pa želite biti povsem prepričani, da boste lahko njihova socvetje občudovali tudi prihodnje leto pa jih raje prezimite v prostoru brez zmrzali.

Prekrasni dvobarni cvetovi vrste E. bicolor.
Prekrasni dvobarni cvetovi vrste E. bicolor.

Čopaste lilije bodo popestrile vsako gredo in niso samo dodaten na gredi polni eksotov. Sorta Eucomis comosa ‘Sparkling Burgundy’ je odlična za korita in lonce. Zraste do 75 cm visoko in če posadite le nekaj primerkov v veliko korito, ne boste potrebovali ničesar drugega. V kolikor želite čopaste lilije kombinirati še z drugimi rastlinami, poskusite z moljevcem (Plectranthus), ki bo s svojimi povešavimi poganjki in srebrnimi listi tvori prekrasen kontrast navpičnim in temno rdeče obarvanim socvetjem čopaste lilije ‘Sparkling Burgundy’.

Vrste E. vandermerwei požene škrlatne cvetove sredi rozete barvitih listov.
Vrste E. vandermerwei požene škrlatne cvetove sredi rozete barvitih listov.

V korita pa lahko posadimo tudi druge bolj kompaktne vrste čopastih lilij. Vrsta E. vandermerwei požene svoje temno škrlatne cvetove na kratkih do 30 cm visokih socvetjih, ki poženejo na sredi rozete iz pegastih listov. Čudovita je tudi pozno cvetoča vrsta E. autumnalis, ki požene zelenkasto bele cvetove, ki kasneje izrazito pozelenijo.

Na gredi čopaste lilije kombinirajte s pozno poleti cvetočimi trajnicami in okrasnimi travami. Poskusite kombinacijo E. comosa in E. bicolor s kitajskim miskantom (Miscanthus sinensis ‘Little Kitten’), rudbekijami in baklastimi lilijami.

Kako skrbimo zanje?

Čopaste lilije so pravi okras tako kot solitarji ali kot tudi v družbi drugih trajnic.
Čopaste lilije so pravi okras tako kot solitarji ali kot tudi v družbi drugih trajnic.

Ključnega pomena za uspešno rast in razvoj šopastih lilij je, da jim zagotovimo dobro odcedna tla. V ta namen jim na dno sadilne jame nasujte nekaj cm grobega peska. V kolikor na vašem vrtu pogosto zastaja voda, izberite vrsto Eucomis pole-evansii, ki je nekoliko bolj odporna na vlažno rastišče. Za čopaste lilije je potrebno tudi nekaj sence. Najbolje je, če jih lahko posadite na rastišče, ki je zaščiteno pred opoldansko pripeko.

Rastline posadite čim prej v rastni sezoni. Posadite jih na 3-4-kratno globino višine čebulice. Pri manjših čebulicah je to približno 6-9 cm globoko, pri večjih pa vse do 18 cm. Med rastno sezono jih redno zalivajte, da se rastline ne bodo izsušile.

Kot že rečeno bodo čopaste lilije preživele milejše zime, vendar jih je jeseni priporočeno izkopati in prezimiti na toplem.

Vabljeni: obiščite okrasni vrt in e-trgovino svet čebulic.

logo_bel

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.