Mladinska knjiga priporoča, tretjič


Kate Mosse: Grobnica

grobnicaPrevod Tina Škoberne
Obseg 556 strani, cena 29,95 €
Po svetovni in slovenski uspešnici Labirint prihaja Grobnica, roman o obsedenosti in maščevanju. V razburljivi pustolovščini se znova prepleteta usodi dveh žensk.
Oktobra 1891 sedemnajstletna Léonie in njen brat Anatole naletita na opuščeno vizigotsko grobnico in brezčasno skrivnost, katere sledovi so zapisani s krvjo.

Oktobra 2007 Meredith preučuje življenjepis skladatelja Clauda Debussyja. Obsedena z njegovo klavirsko skladbo in zbledelo fotografijo se kmalu zaplete v zgodbo tragične ljubezni in nenavadnih dogodkov, ki so se pripetili neke usodne noči pred več kot stotimi leti.

Kate Mosse je pisateljica, televizijska in radijska voditeljica, soustanoviteljica in častna predsednica priznane leposlovne nagrade orange prize, ter aktivna članica številnih umetniških združenj. Je avtorica treh leposlovnih in dveh neleposlovnih del. Z Labirintom, ki je preveden v več kot 30 jezikov, je zablestela po vsem svetu.

Morten Ramsland: Pasjeglavec

pasjeglavecPrevod Darko Čuden
Obseg 496 strani, cena 32,96 €
Roman Pasjeglavec je groteskna, šaljiva, resna in humorna pripoved o »divji« družini Eriksson; zgodbo o treh generacijah začenja ded Askild, ki z navdihom kubista, s steklenico alkohola v roki in z dvomljivim slovesom vojnega junaka pluje skozi življenje; ob strani mu v dobrem in slabem stoji babica Bjørk, za njima pa preostali člani družine. Za Erikssone je življenje šokantno in otroštvo brutalno: oče proda sinovo zbirko kovancev, da bi si kupil pijačo; mati skriva pred sinom dekletova pisma; brat skrivaj snema sestro, ki se v svoji sobi mečka s fantom, in razkazuje posnetke naokoli … Kljub nenavadnim in čudaškim dogodkom pa so Erikssoni topla, z življenjsko energijo povezana skupnost …

Mladi danski pisatelj Morten Ramsland (1971) je s Pasjeglavcem navdušil literarno publiko. Po romanu, ki je bil preveden že v 13 jezikov, snemajo nadaljevanko, poznavalci pa pisatelja upravičeno primerjajo z Johnom Irvingom.

Michael Chabon: Židovski policijski sindikat

zidovski-policijski-sindikatPrevod Lili Potpara
Obseg 472 strani, cena 27,95 €
V avtonomnem okrožju Sitka, kamor so se morali zateči vsi Judje po 2. svetovni vojni, se bližajo usodne odločitve. Čeprav je smrt zasvojenca na videz obrobna v primerjavi s prihodnostjo Judov v Stiki, se ločeni detektiv Meyer Landsman preiskave umora loti resno. S strtim srcem in pogumom policista se sooči s sistemom, ki hoče na vsak način prikriti resnico o zadrogiranem šahistu. Ampak stvar je takšna, da pozna Landsman samo dvoje razpoloženj: delo in smrt. Ko mu odvzamejo policijsko značko in orožje, pritisk nikotinske diete pa postane skoraj nevzdržen, se član židovskega policijskega sindikata znajde na zelo tankem ledu …

Ameriški pisatelj Michael Chabon (1963) je leta 2001 za svoje delo prejel Pulitzerjevo nagrado za literaturo. Židovski policijski sindikat, ki je njegova prva knjiga v slovenščini, se bo prihodnje leto predstavil tudi kot film bratov Coen.

Znameniti govori

znameniti-govoriZamisel, izbor in priredba Igor Antič
Več prevajalcev
Uredil Martin Ivanič
Opremil in tehnično uredil Marko Prah
Cena 27,95 evra, obseg 372 strani, format 16,5 x 24,5 cm

Moč govorjene besede nam knjiga prikaže z izbranimi 139 govori (en ali več odlomkov, redki v celoti) od Mojzesa (13. st. pr. n. št.) do Baracka Obame (2008). Med govorci je 9 žensk (prva Ivana Orleanska, zadnja Aung San Su Kji), s Slovenskega je 30 govorov. Vsa objavljena besedila so bila govorjena, njihova vsebinska pahljača je izjemno pestra, ‘mobilizacijski naboj’ pa sega od izrazito pozitivnih, humanističnih, mističnih in domoljubnih vse do mračnjaških, ideološko zaslepljenih in hujskaških.

Med govorci malone ne najdemo osebnosti, ki ne bi imela svetovno- ali narodnozgodovinske razsežnosti. V kronološko razvrščenem besedilu je na kratko predstavljen(a) avtor(ica) govora s časovno in vsebinsko opredelitvijo govora, sledi besedilo govora z opombami in imenom prevajalca na koncu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.