Zakaj vam bo ta recept za riž s pečenimi jajci všeč?
HITRO. Obvladovanje te preproste tehnike ne prinaša le okusnih rezultatov, temveč dodaja enostaven in okusen obrok v vašo zbirko receptov, pripravljen je v samo 15 minutah.
Popolnoma okusen. V nasprotju z drugimi različicami pečenega riža, ki ste jih jedli v preteklosti, ta recept ne skopari z okusnimi sestavinami: zelenjavo in jajci.
Enostavne sestavine. Sestavine za pripravo pečenega riža ne bi mogle biti enostavnejše in jih lahko spreminjate glede na to, kar imate pri roki.
Avtentičen okus. Z nekaj enostavnimi nasveti (uporaba hladnega riža in masla) lahko pripravite pečen riž v slogu vaše najljubše restavracije, vendar je, ker ga pripravljate doma, veliko bolj zdrav kot verzija iz restavracije.
Ostalo ne bo nič. Ko se enkrat naučite, kako ga pripraviti, boste želeli ta recept podvojiti. Je tris sladkega, lepljivega in slanega – in še boljši je, ko ga kasneje znova pogrejete.
Kako pripraviti pečen riž z jajci
Sestavine:
Ohlajen HLADEN riž. Ne morem dovolj poudariti HLADNEGA dela. Hladen riž je skrivnost odličnega pečenega riža, naj bo to rjav riž, beli riž ali jasminov riž.
Zelenjava. Izberite ztelenjavo po želji. Za svežino in barvo smo uporabili rdečo papriko, ki jo sedaj brez težav dobite tako v trgovini kot na tržnici. Da bi bila priprava kar se da hitra, smo dodali še 250 g vrečko zamrznjenega graha in korenja. Vso zelenjavo, ki jo izberete, jo nasekljajte na majhne koščke.
Maslo. Še ena izmed mojih najboljših skrivnosti za pečen riž! Košček masla resnično naredi čudež.
Ostrigina omaka. Ostrigina omaka je kot bomba instant okusa. Je gosta, lepljiva in njen okus je bogat in kompleksen. Ostrigino omako lahko najdete v skorajda vsaki malce večji trgovini.
Sojina omaka. Priporočamo uporabo sojine omake z nizko vsebnostjo natrija, da riž ne postane preveč slan.
Edamame oziroma soja v strokih. Hiter in enostaven način za dodajanje beljakovin v zelenjavni pečen riž.
Jajca. Za pečen riž brez jajc jih preprosto izpustite iz recepta. Če imate alergijo na jajca in želite nekaj s podobno teksturo, poskusite dodati koščke tofuja iz cvrtnika na zrak.
Zamenjava sestavin
Uporabite lahko katero koli mešanico sveže ALI ZAMRZNJENE zelenjave, ki jo imate radi! Tukaj je še nekaj drugih okusnih vrst zelenjave, ki se dobro obnesejo v domačem pečenem rižu:
- Grahovi stroki
- Brokoli
- Narezana čebula
- Jajčevec
- Rumena buča
- Bučke
- Gobe
- Koruzo
- Zeleni fižol
Priprava
- V majhni posodi zmešajte ostrigino omako in sojino omako. Postavite na stran. Pripravite majhno posodo in veliko, prilagodljivo gumijasto lopatico ter jih imejte pri roki.
- Segrejte nelepljivo ponev na srednji temperaturi, dokler ni vroča, približno 2 minuti (če ne uporabljate indukcijskega štedilnika – v tem primeru segrevajte manj časa). Dodajte 1/2 žlice masla in premažite dno ponve. Dodajte jajca in jih ne mešajte, dokler se ne začnejo strjevati, približno 20 sekund. S pomočjo lopatice jih nato umešajte in razdelite na majhne, grižljaj velike koščke. Nadaljujte s kuhanjem in stalnim mešanjem, dokler jajca niso ravno kuhana, vendar ne še porjavela, približno 1 minuto. Pretresite jajca v majhno posodo in jih postavite na stran.
- Ponev vrnite na ogenj in povečajte temperaturo na visoko. Ponev segrevajte, dokler ni lepo vroča, približno 1 minuto. Dodajte olje in zavrtite, da premažete dno ponve.
- Dodajte narezano papriko in pecite, dokler ni hrustljavo mehka, približno 4 minute.
- Dodajte preostale 1 1/2 žlice masla, grah in korenje ter edamame. Kuhajte, nenehno mešajte, 30 sekund. Vmešajte česen in kuhajte, dokler ne zadiši, približno 30 sekund (ne dovolite, da česen zažge!).
- Dodajte rjavi riž in mešanico ostrigine omake. Nadaljujte s kuhanjem, nenehno mešajte in poskusite »razbiti« še preostale kepe riža, dokler se mešanica ne segreje, približno 3 minute.
- Dodajte prej pripravljena jajca in mlado čebulo. Kuhajte in mešajte, dokler se mešanica popolnoma ne segreje, približno 1 minuto.
Pojejte toplo, dodajte morda posip rdeče paprike ali kanček vroče omake in dodatno sojino omako po želji.
Shranjevanje: Pustite, da se pečen riž ohladi na sobno temperaturo in ga postavite v hladilnik v neprodušni posodi za shranjevanje do 5 dni.
Pogrevanje: Pečen riž položite na krožnik, primeren za mikrovalovno pečico, ali v skledo in ga segrejte v mikrovalovni pečici 1 minuto ali dokler se ne segreje.
Različice recepta
Pečen riž s piščancem. Uporabite lahko piščančje prsi ali stegna.
Pečen riž s svinjino. Svinjina je še ena opcija z nizko vsebnostjo maščob, ki jo lahko preizkusite.
Pečen riž s kozicami. Hitro kuhanje kozic skorajda ne oteži tega recepta z dodatnim časom priprave.
Pečen riž z ananasom. Ko dodate narezano rdečo papriko v ponev, dodajte še približno 2 skodelici nasekljanega svežega ali odcejenega konzerviranega ananasa.
Pečen riž z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Lahko tudi popolnoma zamenjate rjavi riž. Predlog: cvetačni riž.
Kaj postreči s pečenim rižem z jajci
Piščanec. Piščanec je popoln spremljevalec domačemu pečenemu rižu! Poskusite ga postreči s počasno kuhanim medeno-česnovim piščancem ali sladko-kislim piščancem.
Losos. Izpopolnite svoj domači pečen riž tako, da ga postrežete z lososom v sojino-ingverjevi omaki.
Govedina. Okusna, počasi kuhana govedina je čudovita glavna jed ob vašem domačem pečenem rižu.
Tofu. K rižu se odlično poda tofu, pripravljen v cvrtniku na zrak.
Solate. Za lahko glavno jed ga postrezite z azijskimi solatami z zeljem ali kumaricami. Ali pa riž zavijte v list solate in ga uporabite kot nadev.
Nasveti in triki za recept
Uporabite veliko ponev ali vok. Prepričajte se, da je vaša ponev dovolj velika, da lahko vse sestavine enakomerno skuhate in enostavno premešate.
Ponev naj bo vroča. Vroča ponev je ključna za doseganje tiste hrustljave, popečene okusnosti.
Ne mešajte jajc, dokler se ne začnejo strjevati. Uporabite gumijasto lopatico, da jajca razbijete na majhne, grižljaj velike koščke. Pazite, da jih ne prekuhate!
Hladen riž. Pečen riž lahko naredite s svežim rižem, vendar ga pred začetkom recepta popolnoma ohladite v hladilniku. Za najboljše rezultate uporabite riž, star en dan.
DOBER TEK!