Minnesotski zimski čili

Tisti večer, ko sem prvič poskusil tale čili, je bil večer, ko sem sklenil, da postanem zadovoljen, atletski vegetarijanec. En sam grižljaj me je prepričal, da je lahko vegetarijanska hrana prav tako okusna in prijetna v ustih kot mesna hrana. Bulgurjeva moka je vir kompleksnih ogljikovih hidratov in v kombinaciji z drugimi sestavinami predstavlja celovite proteine. Ni boljšega po naporni vadbi, še zlasti ob mrzlih zimskih večerih.

  • 2 žlici kokosovega ali oljčnega olja
  • 2 stroka stisnjenega česna
  • skodelica drobno sesekljane čebule
  • 8-10 srednje velikih, drobno sesekljanih gob
  • ½ skodelice drobno sesekljane zelene paprike
  • ½ skodelice drobno sesekljane rdeče paprike
  • ½ skodelice drobno sesekljanega korenja
  • 1 jalapeno čili ali kakšna druga pekoča paprika brez semena in sesekljana (po želji)
  • skodelica koruznega semena
  • čajna žlička zmlete kumine
  • ½ čajne žličke zmletega koriandra
  • 2 žlici mletega čilija
  • 2 čajni žlički morske soli
  • ½ čajne žličke črnega popra
  • 2 400g konzervi narezanega paradižnika
  • 400g konzerva paradižnikove mezge
  • 400g konzerva rdečega ledvičastega fižola, odcejenega
  • 400g konzerva črnega fižola, odcejenega
  • 400g konzerva rdečega fižola, odcejenega
  • 2 ½ skodelici vode
  • ½ skodelice suhe bulgur moke
  • kajenski poper ali pekoča omaka (po želji)
  • ½ skodelice nasekljanih listov svežega koriandra za posip

V velikem loncu segrejemo olje. Zelenjavo in začimbe pražimo na srednje močnem ognju približno 10 minut oziroma toliko časa, da se zmehčajo. Če se zelenjava prijemlje dna, zalijemo z nekaj žlicami vode. Dodamo vse ostale sestavine razen listov koriandra in pustimo, da rahlo vre kakšnih 30 minut. Premešamo in pustimo še toliko, da je vsa zelenjava mehko kuhana. Dosolimo, po želji še začinimo s kajenskim poprom ali pekočo omako, pred serviranjem pa potresemo s sesekljanim koriandrom. Kar ostane v loncu, zamrznemo.

ZADOŠČA ZA 8 DO 10 OBROKOV

Veganski recepti vrhunskega športnika Scotta Jureka

Čeprav Scott Jurek ne tekmuje več, je še vedno eden najboljših ultramaratoncev na svetu. Zmagoval je na dirkah, ki štejejo med najbolj naporne športne prizkušnje nasploh, ne le v teku. Sedemkrat je zmagal na znamenitem, 100 milj dolgem ultramaratonu Western States, trikrat na legendarnem grškem Spartatlonu, dvakrat na ultramaratonu Badwater v peklensko vroči Dolini smrti in nenazadnje, bil je zmagovalec “največje tekme, ki je svet ni videl”, tekaškega merjenja moči s Tarahumarami, indijanskim ljudstvom tekačev v mehiških Bakrovih kanjonih. In vse to ob rastlinski hrani. Recept je povzet po Jurekovi uspešnici Jej in teci.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.