3 preprosti recepti za popolno Martinovo večerjo

Close-up selective focus of roast duck sliced into pieces on a white plate behind a red glass of wine.  The plate rests on a light-brown wooden table.  On the plate behind the duck is shredded red cabbage, with an unfocused red and gold food item behind that.  Fork tines are visible near the back of the plate.
Foto: barol16 iz iStock

Martinovo praznujemo 11. novembra in ta dan je čudovit izgovor, da se podružimo, uživamo v dobri hrani in nazdravimo mlademu vinu. To je praznik, ko po tradiciji iz mošta nastane vino, mize pa se obložijo z jesenskimi dobrotami. Zakaj ne bi letos tudi sami pripravili kaj okusnega? Tukaj so trije hitri in preprosti recepti, da boste brez skrbi uživali ob prazniku.

1. Predjed: Kruhki z dimljenim sirom in hruško

Appetizer bruschetta with pear, honey, walnut and blue cheese on white plate.

Potrebujete:

  • kruh (najbolje domačega ali rustikalnega)
  • nekaj rezin dimljenega sira (lahko tudi ovčjega ali kozjega)
  • 1 hruško
  • malo medu in oreščkov po želji

Priprava:

  1. Hruško narežite na tanke rezine in rezine razporedite na kruhke.
  2. Dodajte rezine dimljenega sira, po želji pokapljajte z medom in posujte z oreščki.
  3. Pečico segrejte na 180 °C in kruhke za nekaj minut pogrejte, da se sir rahlo stopi. Postrezite toplo.

2. Glavna jed: Pečena račja prsa z rdečim zeljem

Duck filletroasted duck
Foto: Dar1930 iz iStock

Potrebujete:

  • 2 račji prsi (zarežite v kožo, da bodo lepše hrustljave)
  • 1/2 glave rdečega zelja
  • jabolko
  • žlica rjavega sladkorja in žlica jabolčnega kisa
  • začimbe (sol, poper, mleta kumina)

Priprava:

  1. Rdeče zelje na drobno narežite in na zmernem ognju prepražite s sladkorjem. Dodajte narezano jabolko, zalijte z jabolčnim kisom, solite, začinite s kumino in kuhajte, dokler ne postane mehko.
  2. Račja prsa začinite s soljo in poprom, nato jih položite na hladno ponev s kožo navzdol. Pražite, dokler koža ni zlato hrustljava (približno 7–10 minut), nato obrnite in popecite še na drugi strani.
  3. Postrezite račja prsa narezana na rezine z rdečim zeljem.

3. Sladica: Pečena jabolka z orehi in cimetom

Baked apples stuffed with nuts and honey

Potrebujete:

  • 4 jabolka
  • pest orehov
  • žlico medu
  • cimet po okusu

Priprava:

  1. Jabolka izdolbite, napolnite jih z mešanico narezanih orehov, medu in cimeta.
  2. Položite jih v pekač, pokrijte z aluminijasto folijo in pecite pri 180 °C približno 20 minut, dokler niso mehka.
  3. Postrezite toplo, po želji lahko dodate še kepico vaniljevega sladoleda.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVse več spletnih nakupov v Sloveniji: Kaj to pomeni za starejšo populacijo?
Naslednji članekNaravni načini za zniževanje povišane telesne temperature

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.