Družinski videoportreti in kratki dokumentarni filmi

Studio Mediator kot novost v slovenskem prostoru ponuja cenovno dostopno izdelavo videoportreta ali dokumentarnega filma po naročilu, ki vključuje profesionalno snemanje, voden intervju in montažo. Kratek film je sestavljen iz pogovorov z eno ali več osebami, vsebuje pa lahko tudi domače video posnetke in izbrane fotografije.

Videoportreti in dokumentarni filmi so dragoceno darilo za vso družino. Tako za portretirance, ki predstavijo svoje življenje skozi pripoved in gibljivo sliko, kot tudi za obdarjence, ki spomine ohranijo zase in za naslednje generacije.

Kako nastane osebni ali družinski videoportret?

S posameznikom ali družino se najprej osebno srečamo. Pogovorimo se o individualnih željah in pričakovanjih. Na podlagi pogovora sestavimo vprašanja, ki bodo kasneje služila kot iztočnice za pripravo filma. Skupaj pregledamo družinske fotografije in druge predmete, ki morda nosijo zgodbo. Le ti lahko najdejo pomembno mesto v življenski pripovedi, zapisani na film.

Na podlagi pogovora vsebino snemanja prilagodimo individualnim potrebam posameznika oz. družine. O natančnih datumih in lokacijah za snemanje se dogovorimo skupaj z naročnikom. Po uvodnem srečanju sta za snemanje videoportreta predvidena dva snemalna dneva. Na snemanju sta prisotna le oseba, ki vodi pogovor in snemalec. Snemanju sledi montaža posnetega materiala. Dvajset  minuten videoportret naročnik prejme na DVD nosilcu.

Kako nastane dokumentarni film?

Nastanek dokumentarnega filma je podoben procesu izdelave videoportreta. Gre za daljši izdelek, ki zahteva več snemalnih dni, več priprav in je sneman na več lokacijah. Vsebuje arhivski in novo posneti material družine oz. posameznika in je vizualno atraktivnejši. Po želji je v dokumentarni film moč vplesti besedilo, ki vsebuje zgodovinske podatke, rodbinsko zgodovino in podobno. Besedilo za film na podlagi dogovora prebere profesionalni narator. Naročnik tridesetminuten dokumentarni film prejme na 10 DVD nosilcih.

Komu je namenjena izdelava videoportretov in dokumentarnih filmov?

Videoportreti in kratki filmi so namenjeni dokumentiranju posameznikove pripovedi, njegovega neponovljivega življenja in spominov. Prav tako lahko zabeležijo zgodbo družine, njene sedanjosti in preteklosti. Posamezniki lahko intimen prostor izkoristijo za pripoved o preteklosti, izpoved ali spravo.

Ti filmi so sočasno dar zanamcem. Ali ne bi bilo čudovito videti naše prastarše, kako pripovedujejo o svojem življenju in prednikih? Danes to našim zanamcem lahko omogočimo. Tovrstni posnetki postajajo skozi čas vse bolj dragoceni.

Življenje vsakega posameznika izpiše neponovljivo zgodbo. Rodbinski zgodovini je danes moč dodati novo plast, ki golim podatkom in slikam vlije življenje, barve in glas. Izkoristite to čudovito možnost, ki jo danes omogoča tehnika in ohranite dragoceno zgodbo skozi slikovito pripoved gibljivih slik.

Več informacij o družinskih videoportretih in dokumentarnih filmih lahko dobite:

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.