V uspeh je dvomil celo odvetnik!

Izhajam iz družine, kjer nam doma pridelana hrana, ki ni vzgojena s kemičnimi pripravki, veliko pomeni. Zelo sem se razveselila, ko sem izvedela za eko tržnice in ko so se tudi v večjih trgovinah pojavili ekološki izdelki. Kot učiteljica biologije sem občutljiva na dogajanja v naravi, predvsem pa na to, kaj ljudje s svojimi dejavnostmi z njo počnemo. Kot učiteljici gospodinjstva mi ni vseeno, kaj jemo, predvsem kaj jedo otroci, saj so majhen organizem, ki ga vsi kemični dodatki bolj obremenjujejo kot odrasle.

Tako je v meni že nekaj časa tlela želja, da poskušam »spraviti« ekološke pridelke v šolsko in vrtčevsko prehrano. K sreči sem pri uresničitvi moje zamisli imela podporo tako pri vodstvu šole kot pri sodelavcih.

Ko smo pisali razpis za javna naročila, je bil o uspehu skeptičen celo odvetnik. S pomočjo kolegice Romane Dolenc, ki je bila takrat zaposlena kot tajnica na Zvezi ekoloških kmetov osrednje Slovenije, nam je uspelo dobiti dobavitelja. V razpisu sem naredila posebne skupine ekoloških izdelkov (npr. ekološko sadje, ekološka zelenjava, ekološko meso, …) in nisem pretiravala s številom različnih artiklov.

otr1

Trenutno vidim oviro predvsem v tem, da je v Sloveniji ekoloških kmetov premalo in da večino svojih pridelkov uspešno prodajo na domu ali tržnicah. Zato pri njih še ni interesa po večjem pridelku ali organiziranju v »zadruge« (kot npr. v sosednji Italiji), kje bi skupina posameznikov zagotavljala proizvode za javne ustanove, npr. šole, vrtce. V šolah in vrtcih interes po ekološko pridelanih izdelkih narašča. Vendar ne kmetje, ne javni zavodi zaenkrat nimamo še nobene podpore pri uresničitvi svojih želja.

Ekološki izdelki so tudi dražji v primerjavi s konvencionalno pridelanimi. Ekološko prehrano v našem zavodu ponudimo enkrat mesečno, ker nismo želeli dvigniti cene obrokov. Kot možno spodbudo za kmete in javne zavode vidim v subvencioniranju javnih zavodov pri nakupu ekoloških izdelkov. Tako bi ekološke kmete motivirali z zagotovljenim odkupom, otroci pa bi bili deležni kvalitetnejše prehrane.

otr2

Prvi ekološki dan smo imeli 19. marca 2009. Pred tem sem o novosti obvestila učence, sodelavce in starše. V kolektivu je bila novost lepo sprejeta. Med učenci večinoma tudi. Staršev pa je bilo na predstavitvi bolj malo, prišli so bolj ali manj tisti, ki ekološko hrano že poznajo in jo uporabljajo.

Sem pa zelo vesela, ko mi kuharji rečejo, da so končno dobili peteršilj, ki diši, maslo, ki ima pravi okus, domača jajca ipd. Torej je razlika opazna. Le ljudi, ki poznajo okus doma pridelane zelenjave, je vedno manj.

V šolah in vrtcih interes po ekološko pridelanih izdelkih narašča. Vendar ne kmetje ne javni zavodi zaenkrat nimamo še nobene podpore pri uresničitvi svojih želja.

Jedilnik naključno izbrane osnovne šole:

MALICA

KOSILO

POP. MALICA

Pizza štručka

Sadni čaj

Zlati deliše

Paradižnikova juha,

Piščančji zrezki

Pražen krompir

Zelena solata

Sadje, sok

Graham žemlja

Alpsko mleko

Banana

Beli kruh

Maslo

Med

Sladoled

Gobova juha

Haše omaka

Krompirjevi svaljki

Paradižnikova solata

Sadje, sok

Indijanček

Sok

Piščančji hamburger

Ajvar

Koruzna žemlja

Sok

Pasulj

Kranjska klobasa

Čokoladna torta

Sadje, sok

Sirova štručka

Ledeni čaj

Mandarina

Stoletni kruh

Sir – livada

Sadni čaj

Mandarina

Zrezek v lovski omaki

Polenta (z mlekom)

Zelena solata, koruza

Sadje, sok

Beli kruh

Poli

Sok

Vitaminsko zelenjavni namaz

Beli kruh

Pomarančni sok

Svinjska pečenka

Kus kus z zelenjavo

Štrucar s fižolom v solati

Sadje, sok

Fruta bela

Jagodni sok

Jabolko Gala

Jedilnik Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor:

ZAJTRK

KOSILO

POPOLDANSKA MALICA

KUHAN PRŠUT, OVSEN KRUH, REZINE ČEBULE, ČAJ

POROVA JUHA, PEČEN PIŠČANEC, RIZI BIZI, RDEČA PESA

KAKI VANILIJA, PISAN KRUH

MED Z MASLOM, RŽEN KRUH, ČAJ

KROMPIRJEV GOLAŽ, MAKRONI Z OREHI, KOMPOT

JABOLKO, AJDOV KRUH

REZINE SIRA, AJDOV KRUH, OLIVE, ČAJ

MINJONSKA JUHA, PEČENICA, MATEVŽ, KISLO ZELJE

MANDARINA, BEBI PIŠKOTI

SPORT MUESLI KOSMIČI, BANANE

CVETAČNA JUHA, HAŠE OMAKA, SLEPI ŠTRUKLJI, RDEČ RADIČ S KROMPIRJEM

KORENČEK,  ČRN KRUH

PAŠTETA, ČRN KRUH, REZINE PARADIŽNIKA, ČAJ

ŠPINAČNA JUHA, PEČEN RIBJI FILE, KROMPIR V KOSIH, ZELENA SOLATA

GROZDJE, PRESTA

hisni_zdravniklogo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.