Otvoritev F3ŽO 2015 – Solidarnost, povezovanje, sodelovanje

 

Začel se je že 15. Festival za tretje življenjsko obdobje. Za nami je otvoritvena slovesnost, ki je minila v zelo enotnem duhu. Vsi so poudarjali solidarnost, povezovanje in medgeneracijsko sodelovanje.

Podpredsednik Državnega zbora in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v pozdravnem nagovoru izpostavil, da »si moramo vsi prizadevati, da bo starost takšna, da ne bomo potrebovali pomoči, če pa že, naj bo le-ta prijazna uporabniku. To bomo lahko dosegli samo s sodelovanjem,« je zaključil.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je izrazil zadovoljstvo, da lahko že deveto leto pozdravlja udeležence F3ŽO kot župan ter da starost vsako leto bolj razume. Ljubljana je v preteklosti prejela že ogromno priznanj, zelo so ponosni tudi na naziv »Starejšim prijazno mesto«. S posebnim ponosom je napovedal, da po novem letu odpirajo Urad za starejše in invalide. Dotaknil se je tudi aktualne problematike in opozoril, da »moramo biti solidarni – tako do migrantov in beguncev, kot tudi do najbližjih.«

Novi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Anton Donko je začel pozdrav z mislijo, da je »modra tista civilna družba, ki se zna povezovati. To bo naša temeljna opredelitev.« Poudaril je, da bomo prihodnost doživeli le s pomočjo solidarnosti in če bomo strnili svoje vrste. »Naj bo festival prispevek k boljši povezani prihodnosti,« je zaključil Donko.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak je dejala, da so »dobre rešitve samo tiste, ki upoštevajo vse generacije. To je mogoče samo s solidarnostjo in povezovanjem. Moramo se poslušati. Potrebujemo družbeni konsenz.«

Posebna gostja je bila ga. Karina Marcus, direktorica programa Active Assisted Living Programme (AAL). Ta mednarodni program, v katerem sodeluje tudi Slovenija, podpira projekte, katerih rezultati so uporabne tehnične rešitve, ki so uporabne predvsem za starejše, ki si želijo čim dlje ostati neodvisni. Slovenija sodeluje pri 10 projektih, ki so podprti s strani programa AAL.

Kulturno noto je prireditvi dala Godba ljubljanskih veteranov, orkester, katerih skupna starost znaša več kot 3000 let. Nastopila sta tudi plesalca plesne šole Urška, poseben aplavz pa je požel Mojmir Sepe, ki je zapel Ježkovo skladbo Glažek vinčka ter legendarno Zemlja pleše. Ob zaključni pesmi, Avsenikovi Ostanimo prijatelji, je godbo spremljal MePZ upokojenskega društva Mirna.

Programski svet F3ŽO je najbolj zaslužnim podelil tudi priznanja. Najvišjega, Ambasador festivala, je letos prejela ga. Ana Osterman. V svojem nagovoru se je zahvalila in vse povabila, naj opravljajo dobra dela in k njim povabijo še druge. “Splača se,” je dejala.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.