Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje

Za vse, ki se želite podrobneje seznaniti z ajurvedo in načinom prehranjevanja, ki ga zagovarja ta indijska veda, sta pred kratkim izšla slovenska prevoda dveh odličnih knjig. Prva ima naslov Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje. Pod njo se podpisujeta dr. Vasant Lad in njegova žena Usha Lad. Drugo sta napisala dr. Vasant Lad in dr. David Frawley in jo naslovila Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu.

Na zadnji strani knjige Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje je zapisano:

 Izčrpna in obširna ajurvedska znanost o prehrani sloni na spoznanju, da prehrana ključno vpliva na vse vidike človekovega življenja. Čeprav se je v Indiji zamenjalo veliko vladarjev in okupatorjev, ni dežela nikoli izgubila svoje integritete in temeljne narave, eden od dokazov za to je prav neprekinjenost starodavnega ajurvedskega izročila.

Ajurveda nas seznanja s tem, katera hrana je primerna za posameznikov ustroj, kako jo ustrezno pripravimo in skuhamo ter kako se izognemo kombinacijam, ki v telesu ustvarjajo strupe. Edinstvena in premišljena uporaba začimb pri kuhanju zagotavlja najboljšo prebavljivosr jedi, njihovo okusnost, vpliva pa tudi na samo hranilno vrednost. Začimbe pripomorejo k boljši presnovi, saj povečujejo združljivost živil, spodbujajo prebavo in vzpostavljajo ravnotežje v telesu.

Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje naj bo v pomoč vsem, ki bi radi iskreno spoznali, kaj zares pomeni nahraniti in biti nahranjen. Pomeni novo zavest o resničnem pomenu hrane, če bi radi živeli kakovostno in bili zdravi ter uravnoteženi v vseh letnih časih.

Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje - Vasant Lad in Usha LadZa vse tiste, ki imajo občutek, da je tak način priprave uživanja hrane prezapleten, naj poudarimo, da prav ajurveda zagovarja način počasnega in postopnega napredovanja. Temelj dobrega zdravja je predvsem POSAMEZNIKU PRILAGOJENA pravilna prehrana. Razumeti moramo, da ista jed ali živilo nekomu koristi, drugemu pa škoduje. Resnično smo to, kar jemo.

Naj vam bo ajurvedsko kuhanje za zdravje, srečo in dobrobit družine in prijateljev v užitek. In ne pozabite na najpomembnejši začimbi: spoštovanje do hrane, ki jo pripravljate, in ljubezen do tistih, ki jim boste postregli.

Še nekaj besed iz “Uvoda v ajurvedsko kuhinjo”, ki ga boste našli v omenjeni knjigi:

Ajurveda, starodavni indijski medicinski sistem, obsega zdravljenje telesa, uma in duha s pomočjo prehrane, načina življenja in pomlajevanja. Te postopke spremljajo očiščevalni programi in zdravilna zelišča. Umetnost holističnega (celostnega) zdravljenja uči, da lahko prehrana odločilno prispeva k neprekinjenemu dobremu zdravju.  ( …)

Osnovni namen knjige je, da vam na osnovi ajurvedskih principov pomaga izbrati ustrezno prehrano za ravnovesje, harmonijo in zdravje v vašem življenju. Predstavlja tudi enostavne, okusne recepte, ki lahko pogosto pristanejo na vašem jedilniku, pa tudi izbor takšnih, ki lahko pomagajo pri raznih zdravstvenih težavah. A najprej je potrebno nekaj razumevanja ajurvede, ki nam bo omogočil vpogled v to, zakaj in kako lahko sprememba prehranjevalnih navad tako globoko vpliva na človekovo zdravje in dobro počutje.

Knjigo Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje lahko kupite tudi preko spleta, na spletni strani založbe orbis.si. (klik na oranžno obarvano besedilo)
Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje - Vasant Lad in Usha Lad - kazalo
Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje – kazalo

V spodnjem video posnetku si lahko ogledate skoraj uro in pol dolgo predstavitev omenjenih knjig.

http://youtu.be/RABGrGWEjaQ

Oglasno sporočilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.