Čebašek Travnik: Nihče nima pravice biti nasilen do drugega (VIDEO)

Zdenka Čebašek Travnik je med drugim dejala: “Starejši imajo težave z dostopanjem do informacij, ki jih resnično potrebujejo, zato se zavzemam, da bi bile informacije posredovane na način, ki bi bil dostopen vsem.”

Seveda pa varuhinja človekovih pravic opozorila tudi na odgovornost države: “Bilo bi prav, da bi država še bolj aktivno prispevala k zmanjševanju nasilja nad starejšimi.”

Celotni nagovor si lahko ogledate in preberete v nadaljevanju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9OvwrseFkAQ[/youtube]

Spoštovane udeleženke in udeleženci festivala,

veseli me, da svoje letno srečanje imenujete prav festival, torej prireditev, ki omogoča pregled dosežkov vašega delovanja v preteklem letu. Ker sem že obiskala prejšnje festivale, mi je znano prijetno vzdušje in vznemirjenje, ki jih spremljata vse od priprav do zaključka. Gre za edinstveno praznovanje vseh, ki vam je uspelo doseči tretje življenjsko obdobje. Tako, kot se nam – čisto malo mlajšim od vas, oddaljuje obdobje upokojitve, se nam oddaljuje tudi tretje življenjske obdobje, ki se ga osebno že resnično veselim. Takrat si želim početi vse to, za kar mi zdaj zmanjkuje časa in energije …

Seveda pa je vaš festival tudi priložnost, da opozorite na težave, s katerimi se srečujete ljudje v tretjem življenjskem obdobju in ki jih spoznavam tudi sama v vlogi varuhinje človekovih pravic. Vrstni red omenjanja teh težav ne pomeni tudi razvrščanja v smislu težjih ali manj težkih, temveč odraža moj osebni pogled nanje. Zato najprej omenjam težave pri dostopu do informacij. Čeprav se skorajda utapljamo v morju različnih sporočil, imajo starejši ljudje praviloma težave, da najdejo informacije, ki jih resnično potrebujejo. Premajhne črke, zapletena uporaba informacijske tehnologije, velika hitrost posredovanih informacij – vse to človeka prej zmede kot pa mu omogoči izvedeti tisto, kar potrebuje. Zato se zavzemam, da bi informacije bile posredovane na način, ki bi bil dostopen vsem ljudem, ki jih potrebujejo.

Druga velika težava, s katero se seznanjam praktično vsak dan, je revščina. Vem, da je za starejše ljudi še posebej težavna. Po eni strani nanjo niso pripravljeni, po drugi pa so tudi njihove zmožnosti, da se izkopljejo iz nje, dosti manjše kot pri mladih ljudeh. Iskanje (dodatne) zaposlitve, gospodarno ravnanje s prihranki, selitve v ekonomsko bolj ugodna bivališča – vse to so spremembe, ki terjajo veliko energije, pa tudi pomoči od ljudi, ki jim lahko zaupate. Revščina vpliva tudi na zadovoljevanje vaših potreb, predvsem tistih, ki so povezane z izboljšanjem ali vsaj vzdrževanjem vašega zdravstvenega stanja.

Tretji sklop težav, ki ga omenjam danes, je nasilje nad starejšimi. O tem govorimo vedno več. To je prav, kot bi bilo tudi prav, da bi tudi država aktivno prispevala k zmanjševanju nasilja nad starejšimi ljudmi. A tudi vi sami morate poznati načine, kako se upreti nasilju, tako tistemu, ki ga povzročajo tujci, kot tistemu, ki pride od vaših bližnjih. Pa še na nekaj bi rada opozorila: starejši ljudje so lahko tudi storilci nasilja in tudi njim je treba pomagati, da bodo znali svoje stiske in potrebe izražati na drugačen način. Nihče, prav nihče nima pravice biti nasilen do drugega!

Kot varuhinja človekovih pravic se srečujem tudi s predlogi, da bi za pravice posameznih skupin prebivalcev skrbeli posebni varuhi: za otroke, za paciente, za invalide, za starejše ljudi, za bodoče generacije … Že v začetku svojega mandata, ko smo začeli razvijati koncept zagovornika za otroke, sem predlagala, da naj bi zagovorništvo postalo enotna institucija, ki bi preko posameznih zagovornikov, delujočih po vsej Sloveniji, zagotavljalo pomoč vsem, ki bi se zanjo odločili. Da bi zagovorniki okrepili glas tistih, ki ostajajo neslišani, prezrti in premalo upoštevani. Želim si, da bi do konca svojega mandata to idejo lahko razvila do njene praktične uporabe in pričakujem, da mi boste pri tem pomagali predvsem ljudje iz tretjega življenjskega obdobja.

Vsem, ki ste prišli v Ljubljano na festival, želim veliko veselja in prijateljskega druženja. Ponesite dobro voljo v svoje okolje in jo delite s tistimi, ki danes ne morejo biti z vami. Mi pa se vidimo spet naslednje leto!

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik, dr. med.

Varuhinja človekovih pravic / Human Rights Ombudsman

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.