Maribor: Bumbar park

V Sloveniji se ponudba doživetij za otroke in družine k sreči izboljšuje. Tudi v Mariboru je kar nekaj možnosti za družinsko zabavo, tudi adrenalinskih. Otroci lahko uživajo na pohorskem letnem sankališču ali v Pustolovskem parku v Betnavskem gozdu. V slabem vremenu pa so možnosti bolj omejene, čeprav je v mestu tudi velik Akvarij-terarij. Zato je novi zabaviščni park na Studencih velika mestna pridobitev še posebno v mrzlih ali deževnih dneh. Na sivi petek pozno popoldne, ko je igrišče zaživelo v množici razigranih otrok, je bilo jasno, da je v Mariboru takšno zabavišče manjkalo.

Gusarjev pozdrav

bumbar-park-01
Prostor je zelo dobro izkoriščen.

Ko iščete Bumbar park, in če niste iz Ljubljane, nikar ne skrenite z glavne ceste, ampak ostanite na njej, drugače se boste gotovo izgubili. Oznake z Ulice heroja Šercerja so dovolj dobro vidne, da ne boste zgrešili. Na domači spletni strani so z uporabo Google Maps pripravili tudi natančna navodila za pot od vašega doma do parka. Bumbar park so uredili v 2000 m2 velikem objektu nekdanjega trgovskega podjetja. Parkirišče tik pred vhodom je seveda dovolj prostorno tudi v času večjega obiska. Na drugi strani pokritega objekta je še 2500 m2 velik zunanji prostor s stezo za karting in trampolini. Tik pred zimo so v hladnem vremenu karti na pedale že počivali pod streho.

Najbolj priljubljeno je šofiranje malih avtomobilčkov, ki pa pogoltno žrejo žetone.
Najbolj priljubljeno je šofiranje malih avtomobilčkov, ki pa pogoltno žrejo žetone.

Bistvo se skriva v notranjosti. Otroke pri vhodu pozdravijo gusar in skrivnostni glasovi. Že doma se pripravite, da je sicer nizki vstopnini – plačati jo je treba le za otroke – skoraj obvezno dodati nekaj evrov za žetone, ki jih otroci porabijo za metanje na koš, namizni hokej in za vožnjo z avtomobili, ki je med malčki očitno najbolj priljubljena. Najpametneje je kupiti določeno število žetonov, ki naj jih otroci porabijo po lastni presoji, drugače ne bodo prenehali sitnariti za nove in nove. Ob nakupu desetih žetonov smo jih dobili ducat, kar je bilo povsem dovolj.

Otroški paradiž

Sredi prostora je Bum Bar, kjer svoje stalne položaje zavzamejo odrasli. Takoj padeta v oči velika gusarska ladja, naslonjena ob tobogan s štirimi progami, in pravi večnadstropni labirint, katerega bistvo ostane staršem bolj ali manj skrito. Sodeč po izginotju šestletnika za skoraj eno uro, so vsebine prav zanimive. Strah je odveč, igrala so namreč dobro zavarovana z mrežami. Zato pa velja malčke spremljati, ko z avtomobilčki dirkajo po kratki ovalni stezi. Mnogi kar hitro osvojijo osnove zavijanja in rezanja ovinkov, bolj nerodno pa se izogibajo nenadnim oviram, ki z vso hitrostjo bezljajo proti prostemu avtomobilčku.

Tobogan s štirimi progami, primeren tudi za tekmovanja – kdo bo prej?
Tobogan s štirimi progami, primeren tudi za tekmovanja – kdo bo prej?

Če je trampolin ponavadi želja vsakega nadobudneža, je v Bumbar parku bolj ali manj osamljen, nedvomno zato, ker so druge atrakcije zanimivejše. Na oblazinjeno košarkarsko in nogometno igrišče si manjši otroci večinoma kar ne upajo, saj se tam bijejo neusmiljene bitke starejših otrok. Zato pa lahko osnove znanja košarke nabirajo na električnem igralnem avtomatu. Zraven so tudi večji koši za metanje na čas, kjer se lahko ob namiznem hokeju dobro pozabavajo predvsem starejši, tudi odrasli. Za najmlajše je poskrbljeno z bazenom z žogicami in risalnim kotičkom.

V Bum Baru poleg pijače ponujajo tudi prigrizke: sendviče, pice, solate, palačinke … Tako lahko zdržite v parku tudi ves dan, saj za kratkočasje poskrbijo s časopisjem, knjižnico in brezžičnim dostopom do svetovnega spleta. Stranišča so snažna in seveda prirejena otrokom.

Rojstni dan ali kar tako

Trampolini, sanje vsakega mulca, pogosto samevajo. Toliko drugih zanimivih igral je!
Trampolini, sanje vsakega mulca, pogosto samevajo. Toliko drugih zanimivih igral je!

Pri Bumbarju ponujajo tudi rojstnodnevne programe z animatorji, pripravljajo pa še otroške delavnice. A videti je, da večina obiskovalcev vseeno pride v lastni režiji. Seveda je najbolje, če imajo otroci svojo družbo, in videti je bilo, da tudi prihajajo v večjih skupinah. A tudi samotarjem ni prehudo. Zgodi se, da otrok kar izgine v labirintu pri gusarski ladji, tako da ga je kar težko najti, kaj šele prepričati, da je dovolj in da je ura že pozna oziroma da bi moral zdaj že spat, čaka pa ga še dolga pot domov. Skratka, tovrstna ponudba je v Sloveniji manjkala, čeprav je res, da hodijo v mariborski Bumbar park predvsem Mariborčani oziroma Štajerci. To niti ni čudno – na mariborskem turističnem spletnem portalu www.maribor-pohorje.si ni Bumbar park niti omenjen! Škoda.

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.