Povabilo na izlet v prestolnico Bosne in Hercegovine

Leta 1461 so Sarajevo ustanovili Otomanski Turki, z okupacijo Avstro-Ogrske monarhije leta 1878 pa se je mesto evropeiziralo. V tem času se je mestno jedro pomembno razvilo, nastale so značilne administracijske zgradbe, kot na primer: mestna hiša (Vijećnica, danes Narodna in Univerzitetna Knjižnica) ali deželni muzej (Zemaljski muzej).

Poleg kopice drugih stvari, s katerimi se lahko ponaša to kulturno bogato mesto, je Sarajevo leta 1984 skupaj z maskoto Vučkotom, ki se ga zelo verjetno še vedno spominja tudi veliko Slovencev, gostilo zimske olimpijske igre.

Med leti 1992 in 1996, ko je v Bosni in Hercegovini divjala kruta vojna, je mesto prestajalo dolgotrajno obleganje in obstreljevanje vojske Bosanskih Srbov.

mostar
Mostar

Za mestno središče je značilno veliko sakralnih zgradb, od mošeje Gazi Husrev-Bega iz Otomanskega obdobja, do pravoslavne, katoliške in evangeličanske cerkve, židovske sinagoge ter številnih drugih kulturnih in zgodovinskih spomenikov, med katerimi je najbolj znana in najbolj priljubljena Baščaršija.

Danes Sarajevo ponovno postaja sodobna evropska prestolnica. Je del kantona Sarajevo, enega od desetih kantonov BiH. V njem so številne pomembne stare zgradbe, kot je mošeja Gazi Husrev-bega in sarajevska katedrala.

V poletnih mesecih priredijo v mestu, ki je med Slovenici zelo priljubljeno tudi zaradi zelo okusne hrane, vsakoletni filmski festival, čez leto imajo Baščaršijske noči, Sarajevski zimski festival, festival jazza, ter modni teden.

Če bi si radi ogledali to čudovito mesto, kjer si boste spočili oči, misli in se tudi dobro najedli, vas vabimo, da na pot proti jugu odpotujete s potovalno agencijo ABC Tour. V Sarajevo in Mostar potujejo od 11.6.2010 do 13.6.2010.
abctour-logo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.