Manekenke: od muz do obešalnikov

Kreatorji so oblačila delali prav zanje, glasbeniki so jih postavili v središče svojih videospotov, moški so želeli spati z njimi, ženske so želele biti one.

Bile so nepremagljive. No, dokler se pravljica ni končala. Šopek zvenečih imen je ali odcvetel ali se preusmeril na druga področja ustvarjanja, nadomestila pa so jih brezimna koščena telesca in sem pa tja kakšno ime, za katerim stoji tudi osebnost. A muze mode so zapustile modne piste.

Najbolj zlajnan stavek, ki ga lahko kdo omeni o zlati dobi vrhunskih manekenk, je prišel iz ust Linde Evangeliste: “Za manj kot 10.000 dolarjev sploh ne vstanemo iz postelje.” Evangelista je govorila o šesterici velikih imen, ki so jo poleg nje sestavljale Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Christy Turlington in Kate Moss. Njihovi obrazi so bili konec 80. let najbolj zaželeni, najbolj preplačani in najbolj izpostavljeni na naslovnicah revij in reklam širom sveta. Dosegle so zvezdniški status, kakršnega manekenke prej niso dosegale, pa čeprav vsi vemo, kdo je Twiggy.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o6CX8mLYiMQ[/youtube]V 90. letih so se stvari spremenile, v modno industrijo so po padcu železne zavese začela množično kapljati dekleta iz vzhodne Evrope, najbolj medijsko izpostavljene posle so začele prevzemati igralke in pevke, vloga popularne manekenke pa se je odcepila od visoke mode. Svetovno znane manekenke sedaj prihajajo iz vrst angelčkov podjetja Victoria’s Secret (Tyra Banks, Adriana Lima, Heidi Klum), le redko katera pa poleg tega uspe z zašiljeno petko stopiti tudi na brvi vrhunske mode, kot je npr. Brazilka Gisele Bündchen.

Biti manekenka v novem stoletju ni dovolj. Tyra Banks se je prelevila v voditeljico pogovornih oddaj, prav tako Heidi Klum, ki včasih celo zapoje (no, zapela je tudi Tyra), kot model (a ne manekenka na modni pisti) še vedno vztraja Kate Moss, vse tri in še marsikatera druga lepotička pa seveda izživljajo svoja umetniška nagnjenja in se podpisujejo pod različne kolekcije oblačil, dodatkov, parfumov … da ne omenjamo igralskih in pevskih poskusov. Imeti le en talent je isto kot imeti nič. Ste kdaj zasledili oddajo America’s Next Top Model?

Izbiranje manekenk v resničnostnem šovu je le še ena stopnička navzdol za poklic, ki je bil nekdaj ekskluziven in prestižen.

Celoten modni posel je po eni strani zavil v smer, kjer so resnično uspešne in množicam privlačne manekenke z oblinami, primerne za predstavljanje spodnjega perila ali kopalk, na drugi strani pa stoji industrija visoke mode, kjer se bledolični obrazi menjajo kot po tekočem traku in je suhljatost še vedno edina stalnica. Če je lani še kazalo, kot da bi lahko na tem področju prišlo do sprememb, je sedaj že jasno, da so bile to le pobožne želje zdravorazumnega sveta. Manekenke menijo, da bodo delo dobile samo, če bodo karseda suhljate, širše občinstvo pa njihovega obličja sploh nima za nek standard lepote. In da – ob pogledu na njih sem nam kar kolca po zlati dobi supermanekenk z osebnostjo, z mesom na kosteh (a seveda brez grama maščobe) in samozavestno hojo. Obešalniki so dolgočasni in nič čudnega, da modne revije Victoria’s Secret z energičnimi nastopi, tresočimi se bedrci (no, vsaj rahlo) in plapolajočimi balkončki (no, tudi to vsaj za spoznanje) požanjejo toliko zanimanja. Spodnje perilo? Kdo ga sploh opazi?!

Pa pri nas? Hja, o nekih supermanekenkah ravno ne moremo govoriti. V tujino smo izvozili kar lepo število deklet, ki pa širši (slovenski) javnosti ostajajo bolj ali manj neznana. S svojimi čutnimi ustnicami nas je očarala Martina Kajfež, ki je odšla v Italijo – in potem vse tiho je bilo. Menda je uspešna, pri nas pa se je zopet pojavila z reklamo za Zlatarno Celje. Verjetno je še navečji met uspel Melaniji Knavs – pardon, Melanii Knauss -, a ne s kariero, temveč s poroko z bogatim dedkom Donaldom Trumpom, naši najbolj znani manekenki pa očitno ostajata upokojeni Nina Gazibara in predvsem Bernarda Marovt.

Uspehe dosegajo ali so dosegali tudi drugi obrazi, kot je Maja Bulc (sedaj Raspopovič, mamica in vodja modne agencije), Larisa Drekonja kot Larissa Drekonja živi in dela v Los Angelesu, nanizala pa je že nekaj vlog v televizijskih nadaljevankah, kot manekenke so v tujini uspešne tudi Nuša Šenk, Svetlana Basrak Shaykhoun (obe živita v New Yorku), Ana Colja, Nika Tomažinčič (četrto mesto na izboru za Supermodel sveta leta 2000), Sara Hudarin, Natalija Osolnik …

Med moškimi manekeni številka ena ostaja Alen Kobilica, igralec Dejan Pevčević se je bolje kot pri vodenju odrezal v reklami za Nescafe in v glasbenem videospotu srbske pevke Kristine Kovač, dekleta pa sline cedijo tudi po Samuelu Paljku, varovancu agencije Bronz, ki je med drugim v videospotu za Cvet z juga objemal Alenko Gotar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H3dAqFUvqt8[/youtube]V Sloveniji je seveda še kar nekaj znanih obrazov, ki pa se motajo bolj med stranmi katalogov in večinoma predstavljajo nabor obrazov z različnih tekmovanj (ex-miss Slovenije Živa Vadnov, ex-BBT-jevka Brina Knaus, ex-dekle Roka Benkoviča Karin Škufca, ex-miss universe Sabina Remar, ex-miss vsega po vrsti Iris Mulej …). Verjetno je tudi zato zadnje čase najbolj vseprisoten obraz Ukrajinka Iryna Osypenko, za katero lahko iz lastnih izkušenj potrdimo, da zna s hojo po pisti vsaj narediti vtis, pa še njena zadnjica je ena redkih na slovenski sceni, ki ni doživela bližnjega srečanja s celulitom. Pa kaj potem, če jo je nekdaj držal Rajko Hrvatič …

3 KOMENTARJI

  1. ne vem koliko podatki držijo za sedanje stanje, ampak sem iz prve roke videl pred približno 2 leti, da ima Iryna tudi svoj celulit, če pa me oči ne motijo, pa ga je bilo kar precej 😀

    ne vem, zakaj se razpravlja o celulitu … je pač del nas

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.