Varna in pravilna raba zdravil

Zdravila so lahko v prometu le na podlagi dovoljenja za promet v skladu z Zakonom o zdravilih ali po centraliziranem postopku v skladu s predpisi Evropske unije. Za vsa zdravila, ki so v prometu, je moral proizvajalec zdravila dokazati s številnimi preskusi, da so kakovostna, varna in učinkovita. Vsako zdravilo poleg koristi, ki jo ima za zdravje, predstavlja tudi določeno tveganje s pojavom neželenih učinkov. Oceno koristnosti in tveganja za zdravje bolnika za posamezno zdravilo naredi zdravnik, ko predpiše zdravilo na recept.

Pri zdravilih, ki se izdajajo brez recepta v lekarnah, pa v procesu samozdravljenja farmacevt skupaj z bolnikom izbere zanj najprimernejše zdravilo. Tudi zdravila, ki se izdajajo brez recepta v specializiranih prodajalnah, so lahko nevarna, če se ne uporabljajo pravilno v skladu s priporočili proizvajalca. Zapomniti si je potrebno, da vsako zdravilo ni primerno za vsakogar in da vsako zdravilo lahko postane škodljivo ob nepravilni uporabi. Povsem nenevarnih zdravil torej ni. Zdravilo je učinkovito in varno le, če ga pravilno uporabite!

zdravila8

Katere podatke o zdravilu morate poznati pred uporabo zdravila

V lekarni povprašajte farmacevta o pravilni in varni uporabi zdravila. Pomembna so naslednja ključna vprašanja, ki jih postavite farmacevtu:
1. Kako zdravilo deluje?
2. Kdaj in kako je potrebno zdravilo jemati?
3. Kako dolgo je potrebno zdravilo jemati?
4. Kateri neželeni učinki se lahko pojavijo?
5. Ali lahko vozimo avto, ko uporabljamo zdravilo?
6. Kako zdravilo shranjujemo, koliko časa je zdravilo uporabno ter kako z zdravilom postopamo, ko ga ne potrebujemo več?

Najpogosteje zdravila zaužijemo skozi usta v obliki tablet ali kapsul. Ta zdravila delujejo sistemsko – vplivajo na delovanje celotnega organizma in zato je zelo pomembno, da upoštevamo vsa priporočila proizvajalca za varno jemanje zdravila, ki so priložena zdravilu v navodilu za uporabo.

zdravila1

Pomembno je vedeti:

– Zdravila so bila predpisana samo vam, zato jih ne posojajte drugim niti si jih ne sposojajte od znancev.
– Tablet praviloma ne delite in ne drobite, razen če imajo zarezo. Kapsul ne odpirajte, razen izjemoma, če to dovoljuje proizvajalec.
– Upoštevajte navodila o jemanju zdravil v zvezi s hrano. Čas jemanja zdravila glede na obrok hrane je zelo pomemben za doseganje njegovega najboljšega učinka in za zmanjšanje neželenih učinkov.
– Ne pijte alkoholnih pijač, ko jemljete zdravila.
– Zdravila shranjujte na varnem mestu, nedosegljivem otrokom in v pogojih, ki jih navaja proizvajalec.
– Zdravila uporabljajte samo do označenega roka uporabnosti in neuporabna zdravila zavrzite v zato namenjene posebne zbiralnike.

zdravila7

Kaj je generično zdravilo in zakaj je cenejše od originalnega zdravila

Generično zdravilo je zdravilo, ki ima enako kakovostno in količinsko sestavo učinkovine kot originalno zdravilo. Učinkovina je tista snov, ki je nosilec delovanja zdravila. Generično zdravilo se razlikuje po pomožnih snoveh, ki dajejo zdravilu obliko in podpirajo delovanje zdravila ali pripomorejo k boljšemu prenašanju zdravila. Proizvajalec generičnega zdravila mora dokazati kakovost zdravila in s posebnimi testi (bioekvivalenčni testi), da se po delovanju ne razlikuje od originalnega zdravila. Generična zdravila so cenejša, ker proizvajalcu ni bilo potrebno vlagati v raziskave in razvoj toliko, kot je to potrebno pri originalnem novem zdravilu.

Zaradi nižje cene generična zdravila niso manj kakovostna kot originalna zdravila, in po vseh strokovnih izkušnjah vas bodo zdravila enako uspešno kot originalna, saj so uradno prepoznana kot medsebojno zamenljiva.

Katere so pomembne pravice ob izdaji zdravila na recept

Zdravilo na recept vam lahko predpiše le zdravnik na veljavnem receptnem obrazcu (zeleni ali beli recept odvisno od liste zdravil).

zdravila2

Na enem receptu sme biti predpisano le eno zdravilo za največ trimesečno uporabo. Izjeme so nekatera zdravila z močnim učinkom (narkotiki), ki jih zdravnik napiše na recept v dvojniku za 1 mesec. Ob izdaji takega zdravila je potrebno pokazati osebni dokument, ker se izdaja teh zdravil beleži v uradno knjigo evidenc.

Recept je veljaven, če vsebuje:
vse podatke v administrativnem zgornjem delu recepta (osebni podatki zavarovanca);
podpis in žig zdravnika, žig zdravstvene organizacije, datum;
posebne oznake v skladu s pravili stroke ali zavarovalnice.

Veljavnost recepta je časovno omejena:
– Zeleni recept velja 1 mesec, razen za protimikrobna zdravila (antibiotiki, protiglivična zdravila) za katera velja 3 dni in za zdravila z močnim učinkom (narkotiki) za katera velja 5 dni od datuma, ko ga zdravnik predpiše.
– Beli recept, ki ga krije nadstandardno zavarovanje velja največ 1 mesec.
– Beli samoplačniški recept velja za enkratno izdajo zdravila, razen če je na receptu označeno število ponovitev izdaje, vendar največ eno leto.

zdravila6

V katerih primerih moram zdravilo na recept doplačati ali plačati

Zdravila lahko dvignete v lekarni samo s potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja ali s potrdilom zavarovalnice, če ste kartico izgubili ali se je pokvarila.

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) razvrsti zdravila na pozitivno (P) in vmesno (V) listo, ki jo krijeta obvezno in prostovoljno zavarovanje.

Zdravila, ki so nerazvrščena, tako imenovana negativna lista (N), je potrebno plačati v celoti oziroma jih praviloma krije nadstandardno zavarovanje.

Doplačilo je potrebno tudi za originalno zdravilo z liste medsebojno zamenljivih zdravil, če na receptu zdravnik posebej ne označi, da se zdravilo ne sme zamenjati z generičnim zdravilom.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu zdravil rastlinskega izvora, prehranskih dopolnil

Zdravila rastlinskega izvora (čaji, kapljice, tablete ali kapsule z rastlinskimi izvlečki)

Najbolj nevarno je zmotno prepričanje, da je vse, kar je naravno nenevarno in manj škodljivo kot sintezna zdravila. Tudi uporaba rastlinskih pripravkov je lahko nevarna za zdravje, zato se nekateri izmed njih lahko izdajajo samo v lekarnah pod nadzorom in nasvetom farmacevta. Tveganje za zdravje predstavljajo neustrezna in slaba pridelava rastlinskega pripravka, dodajanje sinteznih učinkovin, onesnaženje s težkimi kovinami, pesticidi, mikroorganizmi, neustrezno odmerjanje in napačna uporaba, neželeni medsebojni učinki (interakcije) med zdravili sinteznega izvora.

zdravila4

Pred uporabo zdravil naravnega izvora se posvetujte o varni in pravilni uporabi s farmacevtom v lekarni, ki vas bo opozoril na vse pasti samozdravljenja predvsem pa na resne neželene učinke in nevarne interakcije med zdravili.

Samo za primer in v razmislek: zaradi sočasnega pitja čaja iz šentjanževeke ob jemanju zdravil za zmanjšanje imunskega odziva ob presaditvi organov je bilo več 10 primerov zavrnitve presajenega organa (ledvic, srca).

Prehranska dopolnila

Namenjena so dopolnjevanju običajne prehrane in ne morejo nadomestiti zdrave, uravnotežene prehrane in zdravih življenjskih navad. Ne sme se jim pripisovati zdravilnih učinkov, saj niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni. Nahajajo se v enakih farmacevtskih oblikah kot zdravila npr. tablete, kapljice, kapsule, zato se na prvi pogled ne ločijo od zdravil, označene pa morajo biti kot prehransko dopolnilo.

zdravila5

V lekarnah priporočamo samo tista prehranska dopolnila in samo tedaj, ko smo prepričani o njihovi kakovosti, varnosti in primernosti za zdravstveno stanje in starost posameznika npr. vitaminski pripravki. Največjo nevarnost za potrošnika predstavlja nakup takih izdelkov preko interneta, prodaji od vrat do vrat, pošti, saj je v tem primeru težko preveriti ponudnikovo verodostojnost in kakovost izdelka in informacije. Poleg tega se predstavljajo ponavadi z lažnimi obljubami kot so čudežne ozdravitve, brez stranskih učinkov, v celoti naravnega izvora. Če se pojavijo težave med uporabo tako kupljenega izdelka, je oteženo ugotavljanje odgovornosti, zato je varneje kupovati prehranska dopolnila v lekarnah ali specializiranih prodajalnah, ki morajo imeti zaposlene strokovnjake za zdravila: magistre farmacije ali farmacevtske tehnike.

Zdravnika ali farmacevta seznanite z vsemi zdravili, prehranskimi dopolnili in zdravili naravnega izvora, ki jih jemljete, zaradi možnosti pojava medsebojnih učinkov med njimi in škodljivih posledic na vaše zdravje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.