Žar sezona je tu. Zakaj to tako obožujemo?

ai generated, steak, food, beef, meat, grill, bbq, barbecue, grilling, delicious, cooking, dinner, shrimp, steak, steak, meat, grill, grill, grill, grill, grill, bbq, bbq, barbecue, barbecue, barbecue, grilling, cooking, cooking, cooking, cooking, cooking, shrimp
Foto: love4music1972 iz Pixabay

S toplimi dnevi se je začela sezona, ki jo številni (predvsem moški v srednjih in zrelih letih) nestrpno pričakujejo – sezona žara. Za mnoge to ni le priložnost za pripravo hrane, temveč ritual, ki prinaša občutek sproščenosti, povezanosti in zadovoljstva. Ob žaru se čas ustavi, vsakdanje skrbi izginejo, pomembni pa postanejo vonj po pečenem mesu, prasketanje oglja in dobra družba. Super, kajne? V nadaljevanju vas čaka nekaj receptov in trikov.

Priprava hrane na žaru ima poseben čar. Ni nujno, da je vse hitro in na prvo žogo. Pravi užitek prinesejo počasno pečenje, premišljene marinade in spoštovanje do kakovostnih sestavin. Z leti marsikdo spozna, da skrivnost ni v količini mesa, temveč v okusu in načinu priprave. Poleg klasičnih čevapčičev in kotletov se tako na rešetkah vse pogosteje znajdejo tudi ribe, zelenjava in celo sadje, ki prijetno presenetijo s svojo aromo.

Kakšen žar izbrati?

Kakovosten žar ni več stvar prestiža, temveč premišljena investicija. Dober žar postane zanesljiv sopotnik vseh poletnih vikendov in prijetnih večerov, zato je smiselno izbrati takega, ki ustreza vašemu slogu – bodisi plinskega za hitro pripravo ali klasičnega na oglje za tisti pristen dimljen okus. Prvi je primernejši, če nameravate pogosteje ‘žariti’, drugi pa, če obožujete tradicionalno peko na žaru in po možnosti z veseljem jedi na rešetki malce zalijete. Seveda ne smemo pozabiti na vse bolj priljubljene električne namizne žare, ki so od vseh najenostavnejši za uporabo. So manjši, enostavni za uporabo in čiščenje in idealna rešitev za vse , ki nimate vrta ali terase.

Idealen kotiček

Pomemben je tudi prostor, kjer se lahko uživa v tem opravilu. Udobno vrtno pohištvo, senčnik, morda celo majhen hladilnik ali kotiček za pripravo, vse to prispeva k temu, da je žar priložnost za sprostitev in ne naporno opravilo. Če kdo, potem moški v zrelejših letih dobro ve, kako dragoceni so trenutki, ko se lahko v miru uživa s prijatelji ali družino, brez hitenja in stresa.

Tudi če nimate vrta, temveč balkon, si lahko omislite ‘žar kotiček’. Uredite si prostor tako, da se boste tam res dobro počutili.

Tekma ali užitek?

Če je bilo v preteklosti dokazovanje na žaru skoraj obvezno – kdo bo spekel večje zrezke, kdo bo naredil več dima, gre danes predvsem za uživanje v procesu, ustvarjanje prijetnega vzdušja in kakovostno pripravo hrane. Pravi mojster žara je tisti, ki zna združiti dobro jed z dobro družbo in poskrbeti, da se vsi počutijo prijetno. Za moškega v srednjih in zrelih letih je žar sezona priložnost, da se za trenutek ustavi, si vzame čas zase, za prijatelje in za male užitke, ki naredijo življenje bogatejše. Seveda pa brez vseh predpriprav, prilog, pogrinjkov vsega, kar velikokrat opravi nežnejši spol, ne gre. Zato izkoristite žar za to, da se nečesa lotite skupaj in nato tudi skupaj uživate.

RECEPTI, ki ne razočarajo

Rib-eye zeliščno maslo

Potrebujete:

  • Kakovosten kos rib-eye steak-a (debelina 3 cm)
  • Sol, poper, oljčno olje, maslo, česen, peteršilj, limonina lupinica

Priprava:

  • Pripravite maslo z mešanico česna, peteršilja in limonine lupinice
  • Steak popečeš 3-4 minute na vsaki strani (srednje pečeno).
  • Na koncu premažete z zeliščnim maslom in pustite počivati 5 minut, preden postrežete.

Piščančja bedra

Potrebujete:

  • Bedra, marinirana v mešanici jogurta, dimljene paprike, česna in limone

Priprava:

  • Pečete indirektno 40-50 minut na nižji temperaturi (150-170 °C)
  • Za hrustljavo kožico na koncu na hitro povišate temperaturo.

Pečena zelenjava s fetinim posipom

Potrebujete:

  • Bučke, paprike, rdeča čebula, melancani
  • timijan, olje, sol, feta sit

Postopek:

  • Zelenjavo prelijete z oljčnim oljem, soljo, timijanom
  • Po peki posuješte z drobljeno feto in malo limoninega soka

Kaj pa priloga?

Pečeni krompir z rožmarinom in česnom

Potrebujete:

  • manjši mlad krompir, oljčno olje, svež rožmarin, stroke česna, grobo morsko sol in sveže mlet poper.

Postopek:

  • Krompir temeljito operite in prepolovite.
  • V večji skledi ga prelijte z oljčnim oljem, dodajte na grobo sesekljan česen in vejice rožmarina. Dobro premešajte, da se krompir enakomerno obda z dišavami.
  • Razporedite ga na pekač, obložen s papirjem za peko, tako da je prerezana stran obrnjena navzdol.
  • Pecite v predhodno ogreti pečici na 200 °C približno 35 do 40 minut, da postane zlato rjav in hrustljav.
  • Preden postrežete, ga posolite in popoprajte po okusu. Ta priloga je odlična spremljava za steak ali ražnjiče.

Solata z rukolo, parmezanom in balzamičnim prelivom

Potrebujete:

  • Sveža rukola, listi mlade špinače in nekaj mešane zelene solate bodo osnova te poletne priloge.

Postopek:

  • V večji skledi pripravite mešanico solate, dodajte nekaj tanko narezanih rezin parmezana, nekaj grobo nasekljanih orehov ali pinjol ter po želji nekaj češnjevih paradižnikov.
  • Za preliv zmešajte kakovostno oljčno olje, balzamični kis, žličko medu, ščepec soli in sveže mlet poper.
  • Solato prelijte tik pred serviranjem in nežno premešajte.
  • Ta solata bo s svojo svežino in rahlo sladko-kislo noto lepo dopolnila bogate okuse mesa z žara.

Nekaj proti suhemu grlu …

Zagotovo vas ne bo razočaralo nekaj od tega: domače kraft pivo (IPA ali lager) ali ohlajeno suho belo vino (malvazija, sauvignon). Če ste za brezalkoholno, se bo prilegla osvežilna brezalkoholna limonada z meto in ingverjem, za posebne priložnosti pa odprite steklenico ‘tamočnega’ – po žaru bo kozarec ruma ali viskija pika na i.

Triki za mojstre žara

  1. Meso vedno vzemite iz hladilnika 30 min pred peko – sobna temperatura je ključna.
  2. Ne obračajte mesa prepogosto – pustite, da dobi lepo zapečeno skorjico.
  3. Po peki naj meso počiva vsaj 5 minut, da ostane sočno. Servirajte ga, ko ‘odleži’.
  4. Eksperimentirajte z dimljenjem (leseni čips za dimljenje doda čisto nov nivo okusa).

In ne pozabite: žar je užitek, ne tekmovanje.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.