Teden slovenske hrane: slovenski tradicionalni zajtrk vključite v svoj vsakdan

slovenski zajtrk med maslo kruh jabolka mleko
Slovenski tradicionalni zajtrk. Foto: Canva/Nadja Jurca

Letos med 11. in 17. novembrom prvič poteka teden slovenske hrane. V vrtcih, osnovnih šolah ter zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bodo v petek, 15. novembra, kot enega izmed osrednjih dogodkov pripravili tradicionalni slovenski zajtrk.

Slovenski tradicionalni zajtrk sestavljajo lokalno pridelana živila, kot so kruh, maslo, med, mleko in jabolka, ki zagotavljajo energijo ter različne hranilne snovi. Tudi sicer gre za zajtrk, s katerim ne morete zgrešiti.

  • Kruh: Vir ogljikovih hidratov, ki telesu dajejo energijo. Če je kruh polnozrnat, vsebuje tudi vlaknine, ki pomagajo pri prebavi.
  • Maslo: Zagotavlja zdrave maščobe, pomembne za absorpcijo vitaminov, a je treba z njim ravnati zmerno.
  • Med: Bogat je z naravnimi sladkorji in antioksidanti, ki podpirajo imunski sistem. Ima tudi protivnetne lastnosti.
  • Mleko: Vir kalcija, beljakovin in vitaminov, kot so vitamini B in D, kar je pomembno za ohranjanje zdravih kosti.
  • Jabolka: So bogata z vlakninami, vitamini (predvsem C) in antioksidanti, ki spodbujajo zdravje srca in podpirajo prebavo.

Tudi v zrelih letih je tak zajtrk več kot dobrodošel. Kalcij iz mleka pomaga ohranjati močne kosti, med pa je lažji za prebavo kot predelani sladkor. Vlaknine v jabolkih in polnozrnatem kruhu spodbujajo zdravo prebavo, kar je pomembno za splošno boljše počutje.

Kateri med izbrati?

Med je odličen vir antioksidantov in protivnetnih snovi. Različne vrste medu imajo svoje specifične lastnosti:

  • Cvetlični med: Nežen in lahko prebavljiv, idealen za splošno uporabo.
  • Kostanjev med: Bogat z minerali, odličen za prebavo in podporo imunskemu sistemu, a ima rahlo grenak okus.
  • Akacijev med: Je lažji za prebavo in primeren za ljudi, ki imajo občutljiv želodec.
  • Gozdni med: vsebuje več mineralov (železo, kalcij, magnezij, fosfor) kot cvetlični med, je primeren za lajšanje simptomov prehlada in kašlja ter za krepitev dihalnih poti. V primerjavi s cvetličnim medom se gozdni med počasneje absorbira, kar je koristno za bolj stabilen krvni sladkor.

Kaj pa si vi običajno privoščite za zajtrk?

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMovember: kaj morate vedeti o zdravju moških in rednih pregledih
Naslednji članekPa bomo le lahko zamenjali bojler z novim tudi po novem letu

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.