Če so tudi vam po Veliki noči še ostali pirhi, jih ni treba takoj zavreči. Vsekakor pa jih je treba pravilno shraniti, da si jih boste lahko brezskrbno privoščili tudi v naslednjih dneh. Toda – kako dolgo jih še lahko uživate? Kako jih pravilno hranimo?
Kako shraniti pirhe?
Pravilno shranjeni pirhi so lahko užitni še kar nekaj časa. Vendar pa morajo biti pravilno hranjeni. Spodaj preverite, kako dolgo so še užitna jajca, glede na to, kje jih hranimo.
- V hladilniku (neolupljeni): do 7 dni.
- V hladilniku (olupljeni): približno 2–3 dni – priporočljivo jih je hraniti v zaprti posodi, da se ne izsušijo in ne prevzamejo vonja drugih živil.
- Na sobni temperaturi: če so pirhi več kot 2 uri izven hladilnika, jih je priporočljivo porabiti čim prej ali zavreči (še posebej v toplem okolju).
Kako je z barvili?
Če so bili pirhi barvani z naravnimi sestavinami (rdeča pesa, kurkuma, čebulni olupki ipd.) in niso bili predolgo na sobni temperaturi, velja isto pravilo kot za običajna kuhana jajca. Vseeno pa jih po 5–7 dneh raje ne uživamo več.
Kako prepoznamo, da kuhano jajce ni več primerno za uživanje?
Pokvarjeno jajce v resnici težko zgrešite. Ko olupimo pokvarjeno jajce, to običajno oddaja močan, žveplen (pokvarjen) vonj. In to je v resnici tudi najzanesljivejši znak, da jajce ni več varno za uživanje. Tudi spremenjena barva rumenjaka je lahko znak, da je jajce bolje zavreči. Če je rumenjak zelenkast ali sivo-zelene barve, to sicer ni nevarno (lahko je posledica daljšega kuhanja), a v kombinaciji z drugimi znaki je vseeno bolje, če smo previdni. Lahko se tudi spremeni tekstura beljaka ali rumenjaka: če je jajce sluzasto, premehko ali ima nenavadno teksturo, ga zavrzite. V vsakem primeru jajce ni primerno za uživanje, če so na njem vidne lise ali plesen oziroma če je sumljivega okusa. Če ste v dvomih, velja zlato pravilo: “Ko dvomiš, zavrzi.”

Kako porabiti trdo kuhana jajca
Če se vam že upirajo trdo kuhana jajca, jih lahko porabite na različne načine. Tukaj je samo nekaj možnosti:
- z njimi popestrite zeleno solato ali radič,
- narezana dodate v sendvič,
- pripravite preprosto belo omako s kislo smetano ali jogurtom, dodate nasekljana jajca, malo kisa, sol, poper in postrežete s kuhanim krompirjem
- porabite jih v mesni štruci.

Lahko pa pripravite tudi okusno jajčno solato.
Jajčna solata
Sestavine za 2–3 osebe:
- 4 trdo kuhana jajca
- 2 žlici majoneze (ali grškega jogurta, če želiš lažjo različico)
- 1 čajna žlička gorčice (po želji)
- 1 manjša mlada čebula ali 1 žlica drobno nasekljanega drobnjaka
- sol in sveže mlet poper po okusu
- po želji: nasekljana kisla kumarica, malo limoninega soka, sesekljan peteršilj
Priprava:
Jajca olupite in grobo sesekljajte (lahko jih tudi nastrgate na grobo strgalo).
V skledi zmešajte majonezo, gorčico, nasekljano čebulo/drobnjak, sol, poper in morebitne dodatke (kumarice, limonin sok). Dodajte jajca in vse skupaj nežno premešajte, da se sestavine povežejo.
Kako servirati?
- Kot prilogo k mesu.
- Na kosu kruha, toastu ali v tortilji.
- Kot nadev za sendvič ali pita žepke.
- Kot prilogo ob pečenem krompirju ali zelenjavi.
- Lahko jo uporabite tudi za polnjenje avokada ali paradižnika.
Urednica portala MojPrihranek.si