Dišeča jesenska granola z jabolki in cimetom

glass jar, yogurt, dessert, apple, spoon, food, healthy, muesli, breakfast, healthy food, healthy breakfast, breakfast food, yogurt, yogurt, yogurt, yogurt, yogurt, apple, food, breakfast, breakfast, healthy food, healthy food
Foto: bzwei iz Pixabay

Ko se jutra ohladijo in zrak zadiši po jeseni, je pravi čas za domačo granolo, ki združuje hrustljavost ovsenih kosmičev in tople note jabolk ter cimeta. Ta preprost recept bo napolnil kuhinjo z omamnim vonjem po jabolčni piti, rezultat pa je popoln zajtrk ali prigrizek, ki prija v vsakem delu dneva.

Granola, ki diši po domačnosti

Namesto kupljene različice si lahko granolo brez težav pripravite sami – iz kakovostnih sestavin, brez odvečnih sladkorjev in dodatkov. Jabolka poskrbijo za naravno sladkobo, cimet pa doda tisto prijetno toplino, ki nas spomni na pečene pite in skodelico čaja. Granola je odlična s svežim sadjem in jogurtom, lahko pa jo prigriznete kar tako – med dopoldansko kavo ali po treningu.

Sestavine:

  • 4 skodelice ovsenih kosmičev
  • 1 večje jabolko, naribano z lupino
  • 2 žlici kokosovega olja ali masla
  • 3 žlice javorjevega sirupa ali medu
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • ½ čajne žličke mletega ingverja
  • ½ čajne žličke morske soli
  • ½ skodelice grobo sesekljanih orehov
  • ¼ skodelice bučnih semen
  • ½ skodelice narezanih suhih jabolčnih krhljev
  • ⅓ skodelice rozin ali suhih brusnic

Priprava:

Pečico segrejte na 160 °C in pripravite pekač, obložen s papirjem za peko.

V večji posodi zmešajte ovsene kosmiče, naribano jabolko, začimbe, sol, orehe in bučna semena.

V kozici počasi segrejte kokosovo olje in javorjev sirup.

Prelijte z mešanico olja in sirupa ter dobro premešajte.

Zmes enakomerno razporedite po pekaču in pecite približno 40 minut, vmes nekajkrat premešajte, da se granola enakomerno zapeče. Ko postane zlato rjava in diši po jabolčni piti, jo ohladite, nato primešajte suhe jabolčne krhlje in rozine.

Nasvet:

Granolo hranite v steklenem kozarcu ali zaprti posodi, kjer bo ostala hrustljava več tednov. Postrezite jo z jogurtom, mlekom ali kar samostojno – kot hrustljav grižljaj jeseni.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.