5 preprostih in okusnih receptov z bučo – od juhe do sladice

Pumpkin in the spotlight
Foto: Vince Gx iz Unsplash

Sezona buč je tu in kaj je bolje od tega, da si za obrok pripravimo nekaj iz sezonske zelenjave? Buče niso le okusne in vsestranske v kuhinji, ampak tudi izjemno zdrave. Spadajo med živila z visoko hranilno vrednostjo in nizko energijsko gostoto, kar pomeni, da vsebujejo veliko hranil, a malo kalorij.

Polne so vitaminov in mineralov

Buče so bogate z:

  • vitaminom A (beta karoten) – krepi imunski sistem, skrbi za zdravo kožo in dober vid,
  • vitaminom C – spodbuja delovanje imunskega sistema in celjenje ran,
  • vitaminom E ter minerali kot so kalij, magnezij in železo.

Zaradi kalija in vlaken pomagajo uravnavati krvni tlak, zmanjšujejo raven slabega holesterola (LDL) in s tem ščitijo srčno-žilni sistem. Ker vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, ki urejajo prebavo, preprečujejo zaprtje in dajejo dolgotrajen občutek sitosti. Beta karoten, vitamin C in E delujejo, ki delujejo kot antioksidanti, pomagajo zmanjševati vnetja in varujejo celice pred staranjem.

Bučna semena vsebujejo triptofan, aminokislino, ki spodbuja tvorbo serotonina in melatonina – hormonov dobrega počutja in spanja.

Kljub svoji kremasti teksturi imajo buče zelo malo maščob in kalorij, zato so odlična izbira pri uravnavanju telesne teže.

V prehrano jih lahko vključimo:

  • kot juho ali kremni pire,
  • v testeninah, rižotah ali zelenjavnih narastkih,
  • kot pečeno prilogo k jedem,
  • iz bučnih semen pa lahko pripraviš zdrave prigrizke ali dodaš hrustljavost solatam.

Če iščete kakšen okusen recept z bučo, smo jih spodaj zbrali pet. Imate še kakšnega svojega?

Recepti z bučo

Bučna juha (osnovni recept)

Sestavine:

  • buča
  • čebula
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • po želji: muškatni orešček, smetana, bučno olje, sesekljana bučna semena …

Postopek:

Buči odstranimo semena in lupino (če je trda). Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo narezano bučo, rahlo popražimo, zalijemo z vodo (da je buča prekrita) in kuhamo do mehkega. Solimo, popramo, lahko začinimo tudi muškatnim oreščkom. Zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po želji dodamo žličko smetane ali bučnega olja, po vrh lahko natresemo nekaj mletih bučnih semen.

pumpkin soup, soup, pumpkin cream soup, orange, pumpkin seeds, pumpkin, meal, enjoy the meal, warm, food, cooked, vegetarian, having lunch, nourishment, soup spoon, napkin, pumpkin soup, pumpkin soup, soup, soup, soup, soup, soup
Foto: RosZie iz Pixabay

Bučni pire (kot priloga)

Sestavine:

  • buča
  • maslo
  • smetana ali mleko
  • sol, muškatni orešček

Postopek:

Bučo narežemo na kocke, skuhamo v slani vodi do mehkega in dobro odcedimo. Dodamo malo masla, ščepec soli, muškatnega oreščka in zmečkamo v gladek pire. Za bolj gladko teksturo lahko dodamo malo smetane ali mleka. Odlično se poda k piščancu, rački, ribam ali pečeni zelenjavi.

meal, duck, roast duck, hearty, duck breast, puree, potato-pumpkin mashed, vegetables, sauce, wine, enjoy the meal, yummy, grill, crispy, fried, church consecration, food photo, kitchen, cook, duck, roast duck, roast duck, roast duck, duck breast, duck breast, duck breast, duck breast, duck breast
Foto: RitaE iz Pixabay

Bučni zavitek (sladek ali slan)

Sestavine:

  • buča
  • sladka različica: sladkor, cimet, drobtine ali
  • slana različica: sir, kisla smetana, sol

Postopek:

Za sladko različico bučo naribamo, dodamo sladkor, cimet in drobtine. Nadev zavijemo v vlečeno testo, premažemo z maslom in pečemo pri 180 °C okoli 30 minut.
Za slano različico dodamo sir, kislo smetano in malo soli. Postrežemo toplo poleg solate ali juhe.

Pečena buča

Sestavine:

  • buča
  • oljčno olje
  • sol, poper, rožmarin

Postopek:

Bučo narežemo na rezine, pokapljamo z oljčnim oljem, potresemo s soljo, poprom in rožmarinom. Pečemo 25–30 minut pri 200 °C, da se rahlo karamelizira. Po želji lahko poleg buče dodate še nekaj krompirja. Odlična je kot priloga ali samostojna jed z jogurtovim prelivom.

pumpkin, sheet, oven, to bake, food
Foto: MargGe iz Pixabay

Bučni kolač z orehi in cimetom

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 100 ml olja
  • 250 g naribane buče
  • 200 g moke
  • pecilni prašek
  • žlička cimeta
  • pest mletih orehov

Postopek:

V skledi jajca, ki jim dodamo 150 g sladkorja, zmiksamo do puhaste teksture. Dodamo olje, naribano bučo, moko, pecilni prašek, žličko cimeta in pest mletih orehov. Pečemo pri 180 °C približno 30 minut. Po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

cake, apple pie, almonds, pumpkin, cakes, sweet dish, pastry shop, sweet, taste, eat, sweets, pastries, food, proud, apple pie, apple pie, apple pie, apple pie, apple pie
Foto: Arcaion iz Pixabay
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.