V ‘pasji’ vročini kaj drugega kot lahka hrana večini niti ne paše, pa še za telo je (še posebej v vročih dneh) priporočljivo, da ga ne obremenjujemo s težko hrano in prevelikimi porcijami. Ste že poskusili katerega izmed spodnjih treh preprostih obrokov, ki združujejo domače slovenske sestavine z mediteranskim pridihom? Vsak obrok je osvežujoč, preprost za pripravo in poln okusa.
Testenine z burrato, baziliko in paradižnikom
Čas priprave: 15 min
Št. porcij: 2
Sestavine:
- 1 burrata
- 3 večji paradižniki (bolj mesnata vrsta)
- šopek sveže bazilike (po okusu)
- sol, p0per
- oljčno olje
- testenine
- košček parmezana
Priprava:
- Narežite paradižnik in burrato na koščke
- Očistite baziliko ter jo na grobo nasekljajte (lahko pustite tudi cele listke).
- Stresite v lonec paradišnik, burrato, baziliko, prelijte z oljčnim oljem, po želji posolite in poprajte.
- V vrelo vodo položite testenine in jih skuhajte po navodilih.
- Sestavljanje: Testenine odcedite in jih stresite na sveže narezane sestavine. Premešajte, da se bo burrata malenkost raztopila.
- Postrezite z nekaj naribanega parmezana.
Ajdova solata z mediteransko zelenjavo in kozjim sirom
Čas priprave: 20 min
Št. porcij: 2
Sestavine:
- 100 g ajdove kaše
- 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
- 1 manjša bučka, narezana na kolute
- 1 rdeča paprika, narezana na rezine
- 50 g rukole
- 80 g kozjega sira
- 10 češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
- Pest svežih listov bazilike ali timijana
- Sol, sveže mlet črni poper
Preliv:
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica limoninega soka
- 1 čajna žlička medu
- 1 strok česna, stisnjen
- Sol, poper
Priprava:
- Ajda: v 200 ml rahlo osoljene vode zavrite ajdovo kašo, kuhajte 10 min, odcedite in ohladite.
- Zelenjava: v ponvi segrejte žlico olja in na srednji temperaturi popecite bučke ter papriko (3–4 min), nato ohladite.
- Preliv: vse sestavine dobro premešajte.
- Sestavljanje: v veliki skledi zmešajte ajdo, zelenjavo, rukolo, paradižnike in natrgan kozji sir. Prelijte s prelivom, nežno premešajte.
- Potresite s svežimi listi bazilike ali timijana in začinite po okusu.
Grški piščančji ražnjiči z jogurtovo-metino omako in poletno solato
Čas priprave: 25 min
Porcije: 2
Sestavine
- 2 piščančja fileja (približno 300 g), narezana na trakove
- 1 žlica olivnega olja + malo za peko
- Sok ene limone
- 1 čajna žlička origana
- Sol, poper
- 4–6 nabodal
Jogurtova omaka
- 150 g navadnega jogurta
- Pest nasekljane sveže mete
- 1 strok česna, stisnjen
- Sol, poper
Solata
- 1 manjša bučka, narezana na polmesec
- 1 rdeča paprika, narezana na trakove
- Pest rukole
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlica olivnega olja
Priprava
- Marinada: piščanca v skledi prelijte z olivnim oljem, limoninim sokom, origano, soljo in poprom; pustite 10 min. Nabodi na nabodala.
- Peka: ražnjiče premažite z malo olja in pecite na vroči ponvi ali žaru 3–4 min na vsaki strani, da so zlato-rumeni.
- Omaka: jogurt premešajte z meto, česnom, soljo in poprom.
- Solata: bučko in papriko na hitro (2–3 min) popecite na isti ponvi, nato zmešajte z rukolo, limoninim sokom in olivnim oljem.
- Postrezite ražnjiče ob solati in jogurtovi omaki.
Urednica portala MojPrihranek.si