3 lahki obroki za vroče dni, ki jih morate poskusiti

fresh pasta, noodles, fresh, pasta, carbohydrates, uncooked, raw, gastronomy, italy, flour, preparation, food preparation, noodles, pasta, pasta, pasta, pasta, pasta, italy
Foto: Mrdidg iz Pixabay

V ‘pasji’ vročini kaj drugega kot lahka hrana večini niti ne paše, pa še za telo je (še posebej v vročih dneh) priporočljivo, da ga ne obremenjujemo s težko hrano in prevelikimi porcijami. Ste že poskusili katerega izmed spodnjih treh preprostih obrokov, ki združujejo domače slovenske sestavine z mediteranskim pridihom? Vsak obrok je osvežujoč, preprost za pripravo in poln okusa.

Testenine z burrato, baziliko in paradižnikom

Čas priprave: 15 min
Št. porcij: 2

Sestavine:

  • 1 burrata
  • 3 večji paradižniki (bolj mesnata vrsta)
  • šopek sveže bazilike (po okusu)
  • sol, p0per
  • oljčno olje
  • testenine
  • košček parmezana

Priprava:

  1. Narežite paradižnik in burrato na koščke
  2. Očistite baziliko ter jo na grobo nasekljajte (lahko pustite tudi cele listke).
  3. Stresite v lonec paradišnik, burrato, baziliko, prelijte z oljčnim oljem, po želji posolite in poprajte.
  4. V vrelo vodo položite testenine in jih skuhajte po navodilih.
  5. Sestavljanje: Testenine odcedite in jih stresite na sveže narezane sestavine. Premešajte, da se bo burrata malenkost raztopila.
  6. Postrezite z nekaj naribanega parmezana.

Ajdova solata z mediteransko zelenjavo in kozjim sirom

Čas priprave: 20 min
Št. porcij: 2

Sestavine:

  • 100 g ajdove kaše
  • 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 manjša bučka, narezana na kolute
  • 1 rdeča paprika, narezana na rezine
  • 50 g rukole
  • 80 g kozjega sira
  • 10 češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
  • Pest svežih listov bazilike ali timijana
  • Sol, sveže mlet črni poper

Preliv:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 čajna žlička medu
  • 1 strok česna, stisnjen
  • Sol, poper

Priprava:

  1. Ajda: v 200 ml rahlo osoljene vode zavrite ajdovo kašo, kuhajte 10 min, odcedite in ohladite.
  2. Zelenjava: v ponvi segrejte žlico olja in na srednji temperaturi popecite bučke ter papriko (3–4 min), nato ohladite.
  3. Preliv: vse sestavine dobro premešajte.
  4. Sestavljanje: v veliki skledi zmešajte ajdo, zelenjavo, rukolo, paradižnike in natrgan kozji sir. Prelijte s prelivom, nežno premešajte.
  5. Potresite s svežimi listi bazilike ali timijana in začinite po okusu.

Grški piščančji ražnjiči z jogurtovo-metino omako in poletno solato

Čas priprave: 25 min
Porcije: 2

Sestavine

  • 2 piščančja fileja (približno 300 g), narezana na trakove
  • 1 žlica olivnega olja + malo za peko
  • Sok ene limone
  • 1 čajna žlička origana
  • Sol, poper
  • 4–6 nabodal

Jogurtova omaka

  • 150 g navadnega jogurta
  • Pest nasekljane sveže mete
  • 1 strok česna, stisnjen
  • Sol, poper

Solata

  • 1 manjša bučka, narezana na polmesec
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • Pest rukole
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica olivnega olja

Priprava

  1. Marinada: piščanca v skledi prelijte z olivnim oljem, limoninim sokom, origano, soljo in poprom; pustite 10 min. Nabodi na nabodala.
  2. Peka: ražnjiče premažite z malo olja in pecite na vroči ponvi ali žaru 3–4 min na vsaki strani, da so zlato-rumeni.
  3. Omaka: jogurt premešajte z meto, česnom, soljo in poprom.
  4. Solata: bučko in papriko na hitro (2–3 min) popecite na isti ponvi, nato zmešajte z rukolo, limoninim sokom in olivnim oljem.
  5. Postrezite ražnjiče ob solati in jogurtovi omaki.
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.