10 dodatkov, ki kavo spremenijo v napitek za razvajanje

coffee pot, cup, seasoning, cinnamon, anise, nutmeg, coffee beans, wood, cinnamon, cinnamon, cinnamon, cinnamon, cinnamon, nutmeg, nutmeg, nutmeg
Foto: terrapp iz Pixabay

Naj bo počasno jutro, popoldanski oddih ali le čas za vas – kavica je napitek, ob katerem marsikdo uživa. Ne glede na to, ali jo spijemo sami, v dvoje ali v družbi, ta opojni topli napitek lahko z malo domišljije spremnimo v pravi napitek za razvajanje. Predstavljamo vam 10 dodatkov, ki vas ne bodo razočarali.

Cimet

Cimet kavi da topel, domač okus. Odlično se poda tako k črni kavi kot cappuccinu. Dodajte ščepec cimeta v prahu ali postrezite s cimetom v palčki, ki lahko nadomesti žličko.

Vanilija (ekstrakt ali vanilijev sladkor)

Vanilija doda nežno sladkobo brez pretiranega sladkorja. Omislite si lahko vanilijev sirup, kupite lahko tudi vanilijo s karamelo v mlinčku. V vsakem primeru gre za izbiro, ki bo kavo spremenila v nežen in eleganten napitek.

Kakav ali temna čokolada

Zakaj pa ne? Žlička kakava ali košček temne čokolade, potopljen v skodelico kave, bosta ustvarila pravi mocha občutek.

Koliko kave je preveč? Strokovnjaki razkrivajo mejo

Stepena smetana

Klasika za razvajanje, ki nikoli ne zastara. Na vrh kavice položite žličko stepene smetane. Kavica bo videti lepo, okus pa bo božanski. Potresite čez še kančćek kakava in – voila! Kavica se spremeni v krasen napitek, ki ga postrežete ob praznikih ali obisku.

Rastlinsko mleko (ovseno, mandljevo, kokosovo)

Dodajte kavi ovseno mleko za kremnost, mandljevo za oreškast okus, kokosovo za tropski pridih. Če strežete gostom, se vseeno prej pozanimajte, ali jim je kateri od teh okusov sploh po godu.

Med ali javorjev sirup

Merd in javorjev sirup sta naravni sladili, ki dodata globino okusa in toplino. Kava bo drugačnega okusa, kot če bi sladkali s sladkorjem. Ne boste razočarani!

Kardamom

Kardamom doda eksotičen, rahlo citrusen okus. Priiljubljen je predvsem v arabskih in skandinavskih kavah, morda pa bo to okus, ki bo očaral tudi vas.

Muškatni orešček

Dodajte le ščepec za praznično, zimsko noto. Zaradi močne arome nikar ne pretiravajte. Odličen je v kavi z mlekom.

Kokosovi kosmiči

Posute jih po peni ali smetani za vizualni učinek in okusni užitek. Kar pogumno!

Kapljica likerja (npr. Baileys, Amaretto)

Za posebne trenutke ali večerne kave si kavo obogatite s kapljico likerja. Tako je – to bo prava sladica v kozarcu! Z malo smetane vam bo še kako teknila.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.