Človek že od nekdaj hrepeni po večni mladosti, dolgem življenju in sanja o načinu s katerim bi premagal smrt. V zadnjem času pa se znanstveniki korak za korakom približujejo spoznanjem, ki bi te sanje lahko približali resničnosti.
Zdravnike Mount Sinai School of Medicine je zanimalo, kakšno vlogo pri procesu staranja igra omejevanje vnosa hrane.
Revija Public Library of Science Biology je objavila izsledke študije, ki so presenetili bralce. Zdravniki so namreč ugotovili, da omejevanje vnosa hrane, ne glede na vrsto hranila, preprečuje staranje. Ob tem se moramo zavedati, da pri tem ne gre pretiravati – stradanje namreč pripelje do ravno nasprotnih učinkov in proces staranja še dodatno pospeši.
Znanstveniki pa so odkrili tudi molekulo, ki je odgovorna za preprečevanje staranja in s staranjem povezanih bolezni. Gre za protien CBP (CREB-binding protein), ki je »odgovoren« kar za 80 odstotkov dolžine človeškega življenja.
Ob vsem tem pa se še vedno pojavlja vprašanje ali je smiselno iskati odgovore na vprašanja o večnosti in vseh dilemah, ki bi jih ta koncept odprl. Morda bi bilo kljub vsemu bolje, ko bi se potrudili ter po najboljših močeh izkoristili čas, ki ga imamo.