Materina dušica: naravna pomoč v sezoni prehladov in viroz

oil, bottle, thyme, blossom, bloom, glass, close up, cosmetics, aroma, fragrance, herbs, wellness, aromatherapy, beauty, personal hygiene, relaxation, massage, treatment, spa, maintenance, body, flacon, perfume, skin, thyme, thyme, thyme, thyme, aromatherapy, aromatherapy, spa, perfume, perfume, perfume, perfume, perfume
Foto: silviarita iz Pixabay

Ko nas v jesensko-zimskem času obišče prehlad, kašelj ali viroza, je prva misel pogosto, kako si na naraven način pomagati pri lajšanju težav. Ena najbolj cenjenih zdravilnih rastlin, ki so jo uporabljale že naše babice, je materina dušica (Thymus serpyllum), pri nas znana tudi kot divji timijan. S svojimi zdravilnimi učinkovinami je prava zakladnica naravnega zdravja, še posebej za dihalne poti.

Razlika med timijanom in materino dušico

Pogosto ju zamenjujemo, saj sta si timijan in materina dušica na prvi pogled precej podobna. Oba spadata v isto družino ustnatic (Lamiaceae) in imata podoben vonj ter zdravilne učinke. A med njima je nekaj pomembnih razlik, tako v rasti, okusu kot uporabi.

Materina dušica (Thymus serpyllum) pri nas raste divje, pogosto na travnikih, pobočjih in suhih tleh. Je nizka, plazeča se rastlina, ki tvori goste blazinice in lepo cveti z majhnimi vijoličnimi cvetovi. Timijan (Thymus vulgaris) je gojena rastlina, izvira iz sredozemskega območja. Ima nekoliko višje in pokončne stebelne poganjke ter manjše liste.

Materina dušica ima nežnejši, bolj cvetlični vonj in blag okus. Timijan je močnejšega, bolj intenzivnega in rahlo pikantnega okusa. Medtem ko je timijan je bolj priljubljen v kuhinji, še posebej v sredozemskih jedeh (meso, juhe, omake), se materina dušica redkeje uporablja pri kuhanju, bolj pogosto pa v zdravilne namene.

Zdravilne lastnosti imata oba podobne: delujeta protimikrobno, protiglivično, olajšujeta kašelj in krepita imunski sistem. Materina dušica je v ljudskem zdravilstvu pogosto prva izbira pri prehladih, kašlju in za inhalacije, saj je njen učinek blažji in bolj nežen, timijan zaradi višje vsebnosti eteričnega olja timola deluje nekoliko močnejše proti bakterijam in glivicam. Timijan ima namreč višjo vsebnost timola, ki je znan po močnih antiseptičnih lastnostih. Materina dušica ima manjšo koncentracijo, zato je primernejša tudi za otroke in občutljivejše osebe.

Zakaj je torej materina dušica tako posebna?

  • Pomirja kašelj in deluje proti draženju v grlu.
  • Olajša izkašljevanje, saj spodbuja izločanje sluzi iz dihal.
  • Deluje antibakterijsko in protivirusno, kar je v sezoni viroz še posebej dragoceno.
  • Krepi imunski sistem in pomaga telesu pri obrambi pred okužbami.
  • Pomirja dihalne poti, lajša dihanje in sprošča bronhije.

4 načini, kako uporabiti materino dušico

1. Klasični čaj iz materine dušice

Najbolj enostaven način uporabe je čaj, ki pomirja kašelj in ogreje telo.

Priprava:

  • 1 čajna žlička posušene materine dušice
  • 2 dcl vrele vode

Rastlino prelijemo z vodo, pustimo stati 10 minut in precedimo. Pijemo 2–3 skodelice na dan.

2. Čebulni čaj z materino dušico, limono in medom

Ta čaj je pravi domači eliksir za lajšanje bolečega grla, kašlja in za dvig odpornosti. Pomiri tudi draženje v pljučih.

Potrebujemo:

  • 1 čebulo
  • 2 čajni žlički materine dušice (ali nekaj svežih vejic)
  • 1 liter vode
  • sok polovice limone
  • 1–2 žlici medu

Priprava:

  1. Čebulo narežemo na kose in skupaj z materino dušico prelijemo z vodo.
  2. Zavremo in kuhamo 10–15 minut.
  3. Precedimo, dodamo limonin sok in med (šele, ko se čaj malo ohladi, da med ohrani svoje koristne snovi).

Pijemo topel čaj večkrat na dan, še posebej zvečer pred spanjem.

3. Inhalacije za lažje dihanje

V skledo z vrelo vodo dodamo 2–3 žličke materine dušice. Glavo pokrijemo z brisačo in vdihavamo paro 5–10 minut. Pomaga pri zamašenem nosu in bolečem grlu.

4. Domači sirup iz materine dušice

Materino dušico kuhamo v vodi približno 20 minut, precedimo in primešamo sladkor ali med. Sirup shranimo v steklenici v hladilniku in jemljemo po žličkah pri kašlju in vnetem grlu.

Materina dušica je majhna rastlina z veliko močjo. V sezoni prehladov in viroz je nepogrešljiva pomočnica pri lajšanju težav z dihali. S čaji, sirupom ali inhalacijami lahko na povsem naraven način podprete svoje zdravje in si olajšate simptome prehladnih obolenj.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.