
Vsako pomlad se narava prebudi in med prvimi znanilci nove rasti so mladi, svetlozeleni vršički iglavcev. Ti nežni poganjki smreke, bora, jelke in celo macesna niso le simbol novega življenja, temveč že stoletja veljajo za pomemben del ljudskega zdravilstva. Uporabljamo jih za pripravo sirupov, čajev, tinktur in celo likerjev, predvsem zaradi njihovega blagodejnega vpliva na dihala in splošno odpornost telesa.
Kdaj in kako jih nabiramo
Vršičke nabiramo spomladi, običajno od konca aprila do začetka junija, odvisno od lege in nadmorske višine. Zdaj so ponekod v nižinah že precej veliki, medtem ko bodo ponekod v višjih legar primerni za obiranje komaj v juniju. Najboljši so, ko so dolgi približno dva do štiri centimetre, mehki na otip in svetlo zelene barve.
Nabiramo jih v suhem vremenu, saj takrat vsebujejo največ eteričnih olj, ki so ključna za njihovo zdravilno delovanje.
POZOR: Pri nabiranju je pomembno, da ne poškodujemo drevesa. Z enega drevesa naberemo le nekaj vršičkov, da ne zavremo njegove rasti. Izogibamo se nabiranju v bližini cest, industrijskih obratov ali na zaščitenih območjih.
Najpogostejše vrste vršičkov in njihova uporaba
Najpogosteje nabiramo vršičke smreke in bora. Redkeje se uporabljajo tudi vršički jelke in macesna. Pa veste, za kaj so kateri koristni?
Smrekovi vršički so najpogosteje uporabljeni. Vsebujejo veliko vitamina C, eteričnih olj, smol in flavonoidov. Delujejo protivnetno, lajšajo kašelj, pomirjajo vneto grlo in krepijo dihala.
Uporabljajo se predvsem za pripravo sirupa in čaja, včasih tudi za tinkture.
Borovi vršički (zlasti vršički rdečega bora) vsebujejo še več eteričnih olj kot smrekovi. So močnega vonja in delujejo razkuževalno, spodbujajo prekrvavitev, lajšajo dihanje in odpravljajo utrujenost.
Pogosto se uporabljajo za kopeli in inhalacije, pa tudi za čaje in alkoholne izvlečke.
Jelkini vršički imajo podobne lastnosti kot smrekovi, a nekoliko blažji okus. Prav tako so primerni za pripravo sirupov in čajev.
Macesnovi vršički se redkeje uporabljajo, vendar imajo poseben položaj v ljudskem zdravilstvu. Macesen je edini domači iglavec, ki jeseni odvrže iglice. Njegovi vršički so uporabni za čiščenje dihal in spodbujanje presnove.

Priprava domačih pripravkov
Sirup iz smrekovih vršičkov
Za pripravo potrebujemo sveže smrekove vršičke in sladkor, lahko tudi med. V steriliziran kozarec izmenično v plasteh nalagamo vršičke in sladkor. Kozarec zapremo in postavimo na sončno mesto za tri do šest tednov. Ko se sladkor popolnoma raztopi in nastane sirup, vsebino precedimo in shranimo v temne stekleničke. Sirup uživamo po žličkah, in sicer ob kašlju ali prehladu.
Čaj iz smrekovih ali borovih vršičkov
Naberemo sveže vršičke, lahko pa jih tudi posušimo na zraku za kasnejšo uporabo. Za skodelico čaja uporabimo žličko svežih ali posušenih vršičkov. Prelijemo jih z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Čaj pomaga pri prehladih, blaži vnetje grla in krepi odpornost.
Liker oziroma vršički v žganju
Vršičke prelijemo z domačim žganjem ali vodko in po želji dodamo sladkor ali med. Vse skupaj pustimo stati vsaj štiri tedne v temnem prostoru, občasno premešamo. Po koncu namakanja tekočino precedimo in shranimo v steklenico. Liker ali tinkturo uživamo v majhnih količinah, predvsem kot podporo imunskemu sistemu.
Pri nas pripravimo napitek kar tako, da najprej pripravimo sirup (glej: prvi recept). Sirup prelijemo v stekleničke, potem pa odcejene vršičke v kozarcu prelijemo z domačim žganjem in pustimo stati vsaj nekaj tednov. Domač smrekovec postrežemo kar iz kozarcev, v katerih smo pripravili napitek.
Tinktura iz smrekovih (ali borovih) vršičkov
V kozarec naložimo sveže vršičke, jih rahlo pretlačimo in prelijemo z žganjem. Razmerje naj bo približno 1:2 ali 1:3. Žganje naj vsebuje vsaj 40 % alkohola. Dobro zapremo kozarec, postavimo v temen, hladen prostor. Pustimo stati 3 do 4 tedne, vmes občasno pretresemo. Tinkturo nato precedimo skozi gazo ali fino cedilo in shranimo v temne stekleničke. Po potrebi 10–20 kapljic tinkture razredčimo v malo vode in zaužijemo, zlasti ob prehladu, kašlju ali za krepitev odpornosti.
Otrokom tinkture zaradi vsebnosti alkohola ne dajemo. Namesto tega je primernejši sirup iz vršičkov.
Tinktura je sicer primerna tudi za zunanjo uporabo. Uporabimo jo lahko za masažo prsnega koša ali hrbta pri prehladu, in sicer jo razredčimo z nekaj kapljicami olja (npr. mandljevega ali olivnega). Lahko jo dodamo tudi v kopel za sprostitev mišic in lažje dihanje. Za kopel približno žlico tinkture zamešamo v toplo vodo.
Uporaba vršičkov v kopelih in kozmetiki
Eterična olja v vršičkih delujejo blagodejno tudi skozi kožo. Iz njih lahko pripravimo kopeli, ki sproščajo mišice, blažijo bolečine v sklepih in pomagajo pri težavah z dihali. Prav tako se uporabljajo za izdelavo naravnih mazil in inhalacij.
In še za konec: spoštujmo naravo
Nabiranje vršičkov je lahko čudovita pomladna izkušnja, a hkrati tudi odgovornost. S pravo mero znanja in občutka lahko iz vršičkov pripravimo naravne pripravke, ki nas spremljajo skozi vse leto. Vseeno pa vršičke nabirajmo zmerno, spoštljivo in z mislijo na to, da si naravne zaklade delimo z drugimi bitji in prihodnjimi generacijami.
Urednica portala MojPrihranek.si