
Zakaj so banane zdrave?
Banane so pravi naravni vir energije in podpore telesu, še posebej takrat, ko smo oslabeli. Vsebujejo:
- kalij – pomemben za delovanje srca, mišic in krvnega tlaka
- vitamin B6 – krepi imunski sistem in živčevje
- vitamin C – pomaga pri obrambi pred okužbami
- vlaknine – ugodno vplivajo na prebavo
- naravne ogljikove hidrate – za hitro energijo
Zaradi mehke strukture so zelo primerne tudi za starejše, bolne in za vse, ki težje žvečijo ali imajo težave s prebavo.
Koliko banan je priporočljivo pojesti?
Banana je odlična za zajtrk, kot malica, po sprehodu, vadbi ali fizičnem delu, ob prehladu, ko pogosto nimamo apetita.
Za večino ljudi je priporočljivo, da zaužijejo 1 do 2 banani na dan. Banana je odlična izbira tudi po telesni aktivnosti ali vadbi za hitro obnovo energije in mišic. Priporočljiva je tudi pri utrujenosti, slabosti ali oslabelosti. V teh primerih je bolje zaužiti več manjših porcij dnevno.
❗Pomembno❗
Banane so naravno sladke, saj vsebujejo naravne sladkorje (glukozo, fruktozo in saharozo). To pomeni, da lahko hitreje zvišajo krvni sladkor in zato niso primerne v večjih količinah za osebe s sladkorno boleznijo. Enako velja za bananin sirup z dodatkom medu ali sladkorja.

Naravni bananin sirup proti kašlju in bronhitisu
Zelo uporaben in nežen domač recept, primeren tudi za starejše, je bananin sirup proti kašlju, ki pomirja razdraženo grlo, blaži suh in moker kašelj, pomaga pri bronhitisu in krepi oslabljen organizem.
Potrebujemo:
- 2 srednje zreli banani
- 2 žlici medu ali sladkorja
- 400 ml vrele vode
Priprava z medom:
- Banani dobro pretlačimo.
- Prelijemo ju z vrelo vodo.
- Pustimo, da se zmes nekoliko ohladi.
- V ohlajeno mešanico vmešamo med.
- Pustimo stati 20 minut.
Priprava s sladkorjem:
- Sladkor zmešamo s pretlačeno banano.
- Prelijemo z vrelo vodo.
- Pustimo mirovati 30 minut.
Uporaba:
Sirup pijemo 4-krat dnevno po približno 100 ml. Vsak dan pripravimo svež sirup. Napitek naj bo topel do mlačen.
Banane ne obremenjujejo prebave, pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka, dajejo energijo, so mehke in lahko prebavljive, so zelo primerne tako za otroke kot tudi za starejše. V času bolezni so lahko odlična izbira tudi v obliki bananinega pireja, vmešane v smuti ali pa jih pripravimo z malo medu in ovsenimi kosmiči.
Urednica portala MojPrihranek.si




