S ponedeljkom, 17. 11. 2025, se začenja teden slovenske hrane, ki ga v Sloveniji obeležujemo letos že drugič. Trajal bo do nedelje, 23. 11. 2025, vrhunec pa bo dosegel v petek, 21. 11. 2025, ko bo marsikje po Sloveniji postrežen Tradicionalni slovenski zajtrk.
Letošnja osrednja tema je povezovanje vseh členov v verigi preskrbe s hrano, od kmetije preko vseh vmesnih členov do vzgojno-izobraževalnih zavodov. Letošnji slogan se glasi: »Moja izbira je slovenska hrana«.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob tej priložnosti spodbuja, da v tem tednu pri vseh obrokih pripravimo čim več tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin. Ob tem organizirajo teden, bogat z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi na temo zdravega prehranjevanja, kmetijstva, živilstva, čebelarstva ipd.
Za pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka se sicer odloča tudi vedno več podjetij, ki tako razveselijo svoje zaposlene.
Katere so sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka?
Tradicionalne sestavine slovenskega zajtrka so kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje. Privoščite si takšen zajtrk ne le na ta petek, temveč tudi druge dni v tednu. Dal vam bo energijo za boljši začetek dneva, vas osvežil in opremil z nekaj vitamini.
Zakaj uživate katero izmed teh živil in katero vrsto medu izbrati, najdete v spodnjem članku. 👇
Teden slovenske hrane: slovenski tradicionalni zajtrk vključite v svoj vsakdan
Izobražujmo otroke o slovenski prehrani
Tradicionalni slovenski zajtrk bo letos potekal tudi na malih zaslonih. V sodelovanju s Televizijo Slovenija so nastale prav posebne oddaje, namenjene predvsem mladim gledalcem, ki skozi zabavne vsebine spoznavajo pomen lokalno pridelane hrane in slovenskih sestavin zajtrka.
Posebna 10-minutna oddaja »Osvežilna fronta: Zajtrk«, ki bo na voljo od 17. novembra 2025.
V sodelovanju s TV Slovenija sta nastali dve posebni oddaji:
- Ribič Pepe: Tradicionalni slovenski zajtrk ter
- Krompir: Tradicionalni slovenski zajtrk z Gajo in Klemnom – Poglejte oddajo tukaj >
V mladinski oddaji Krompir, ki se vsako soboto predvaja na prvem programu Televizije Slovenija, so bili predstavljeni štirje kratki prispevki o sestavinah Tradicionalnega slovenskega zajtrka: kruhu, maslu, medu in mleku.
Vsi prispevki so združeni tudi v posebno samostojno oddajo Krompir: Tradicionalni slovenski zajtrk z Gajo in Klemnom, ki bo predvajana na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka, v petek, 21. novembra ob 10.05 na prvem programu Televizije Slovenija. Ob 10.30 pa si boste lahko ogledali tudi oddajo Osvežilna fronta: Zajtrk.
Vse oddaje, ki so nastale v sodelovanju s TV Slovenija, bodo od 17. novembra 2025 na voljo tudi na spletnih platformah TV Slovenija: RTV Živ žav, RTV Čist hudo in RTV Skit.
Prispevki iz oddaje Krompir
Spletna platforma RTV Čist hudo je namenjena učencem druge triade osnovne šole in ponuja številne izobraževalne in zabavne vsebine. Na njej so dostopni vsi štirje že predvajani prispevki iz oddaje Krompir:
Za nekaj dodatne zabave z otroki so pripravili tudi pobarvanke, ki jih lahko prenesete TUKAJ in jih natisnete.
Urednica portala MojPrihranek.si





