Obiščite razstavo Lojzeta Spacala na Ljubljanskem gradu

Likovna razstava: Lojze Spacal: Matrica – grafika – slika

  • Lokacija: Palacij in Stanovska dvorana
  • Datum: od 4.7.2014 do 31.8.2014
  • Ura: od 9.00 do 21.00
Veličastni prostori Ljubljanskega gradu bodo čez poletje ponudili prvinsko razstavno okolje, v katerem bo odzvanjala likovna poetika Lojzeta Spacala (1907–2000), ki je vzniknila iz subtilnega občutja kamnitega kraškega sveta. Izbor iz umetnikove žlahtne in obsežne zapuščine se bo osredotočil na genezo – izvor in razvojni proces svojevrstne likovne produkcije od matrice do grafičnega odtisa in končnega povratka k odtisni plošči, ki s poslednjim barvnim nanosom postane »reliefna slika«. To pot bo zrelemu umetnikovemu delu v omenjenih tehnikah, ki so pogosto subtilne variacije na večno kraško temo, dodan še izbor del iz zgodnjega opusa, ki pripada Spacalovemu magičnemu oziroma sanjskemu realizmu. Tako se obeta prava pravcata retrospektiva, v katero bo vključenih tudi nekaj še nikoli razstavljenih podob iz zamejstva, ki jih bo za to priložnost posredovala goriška finančna delniška družba KB 1909. Osrednji poudarek pa bo vendarle likovno občutje Spacalovega Krasa, ki ga je mojster takole ubesedil: »Kras je kamnit, bleščeč svet. Kras je tudi trpka in grenka pesnitev, ki diši po brinju, borovcu in apnencu. Kras je dramatizacija, ki spominja na človekovo izvirnost …«

Kustosinja: Breda Ilich Klančnik

Cena vstopnice: 2,00 €. Za obiskovalce z Veliko ali Malo grajsko vstopnico, je vstop prost!

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).

V sodelovanju z Galerijo Murska Sobota, Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec in Galerijo Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj.

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Več o Ljubljanskem gradu si lahko ogledate, če kliknete na njihov znak:

Oglasno sporočilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.