Virant: Sami smo sposobni rešiti svoje probleme (VIDEO in FOTO)

Z zaključno slovesnostjo, ki je minila v sproščenem vzdušju in ob šalah povezovalca prireditve, Juša Miličinskega, sicer vnuka Franeta Miličinskega – Ježka, se je končal tridnevni festival, ki je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal od 1. 10. do 3. 10.

Glavni govorec na zaključni slovesnosti, predsednik državnega zbora dr. Gregor Virant, se je dotaknil gospodarske in finančne krize. Poudaril je, da je Slovenija sposobna sama rešiti svoje probleme in da ni razloga, da države ne bi vrnili na pota stare slave:

Gregor Virant na F3ŽO 2012

Zbrane je nagovoril tudi Marjan Sedmak, predsednik AGE Platform Europe, ki je v govoru poudaril predvsem pomen ohranitve socialne države:

Sedmak: Še je možnost, da Evropa obnovi socialno državo

Prisotne je pozdravil tudi predsednik programskega sveta Festivala za tretje življenjsko obdobje Davor Dominkuš:

Dominkuš: F3ŽO 2012 je minil v znamenju rekordov

Na prireditvi so nastopali člani Udruge umirovljenika Križ iz Hrvaške in ŽKUD Folklorna skupina Tine Rožanc, ki si jo lahko ogledate na spodnjem posnetku.

Folklorna skupina Tine Rožanc na F3ŽO 2012

Kaj se je letos dogajalo na festivalu

Na festivalu se je več kot 15.000 obiskovalcem predstavilo 200 razstavljavcev. Kot so zapisali organizatorji, je bil program, oblikovan s pomočjo 70-članskega programskega sveta, skrbno pripravljen in dobro obiskan. Na odru se je zvrstilo več kot 2.000 nastopajočih, v okviru strokovnega programa je bilo 14 okroglih miz, v okviru izobraževalnega programa pa kar 63 predavanj in delavnic.

Na sejemski razstavi so se predstavila društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, IT podjetja, občine, ministrstva in tudi naš zavod Zata leta ter mnogi drugi. Letos je bilo zabeleženo rekordno število razstavljavcev, saj se jih je predstavilo preko 200. Novost so bili sejemski popusti v obliki kuponov. Obiskovalci so lahko v času sejma po ugodnejših cenah kupovali različne izdelke in storitve.

V okviru strokovnega programa so potekale razprave o zelo aktualnih vprašanjih – od pokojninske reforme, prostovoljstva, aktivnega staranja in participacije starejših v družbi, do vprašanja vzpostavitve sistema dolgotrajne oskrbe, oblikovanja starejšim prijaznega bivalnega okolja. Strokovni program se je dotaknil tudi teme diabetesa. Prvi dan festivala je namreč potekala konferenca Zveze društev diabetikov Slovenije z naslovom ‘S sladkorno boleznijo lahko živimo povsem normalno’.

Izobraževalni program, ki je potekal v štirih dvoranah, v Odprti delavnici in v Računalniški učilnici, je bil izjemno zanimiv in zato tudi dobro obiskan. Poslušalci predavanj so dobili praktične nasvete za krepitev spomina (delavnico smo soorganizirali v zavodu Zlata leta), zniževanje holesterola, ohranjanje vitalnosti v zrelih letih, zaščito telesa pred kroničnimi obolenji idr. Zabavali so se na delavnici joge smeha, vadili ravnotežje in koordinacijo na evritmiji in prisluhnili potopisnim predavanjem. Seznanili so se s pastmi nakupovanja v tujini, prostovoljstvom in izobraževanjem v tujini. Prvič pripravljeno in izjemno dobro obiskano je bilo srečanje mlajših in starejših kulturnih in literarnih ustvarjalcev, ki ga je pripravilo Društvo upokojenih pedagoških delavcev Slovenije. V računalniški učilnici so se starejši učili računalniških veščin. Odprta delavnica je pritegnila številne radovedne poglede, saj so se v njej odvijale vadba drums alive, salsa in joga. Obiskovalci so z zanimanjem spremljali veščine samoobrambe, likovno delavnico in nastop šolske improlige, ki jim je približevala pojem prostovoljstva.

Poglejte še fotogalerijo z zaključne slovesnosti:

[nggallery id=64]

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.