Tako lahko znižate stroške za hrano

Online buying and delivery concept
Foto: seb_ra iz iStock

V današnjem času je zmanjševanje odpadne hrane pomembno iz več razlogov. Ne le, da s tem varčujemo denar, ampak tudi prispevamo k ohranjanju okolja. Ste že kdaj znašli v dilemi, ali je določeno živilo še primerno za uživanje ali bi ga morali zavreči?

V prvi vrsti je pomembno, da razumemo razliko med rokoma uporabnosti ‘porabiti do’ in ‘uporabno najmanj do’. saj nam to znanje lahko pomaga zmanjšati količino zavržene hrane.

Concerned Woman Looking At Pre Packaged Meat
Foto: Highwaystarz-Photography iz iStock

Razlika med ‘porabiti do’ in ‘uporabno najmanj do’

Porabiti do

Ta oznaka se uporablja pri pokvarljivih živilih, kot so meso, mlečni izdelki in sveži izdelki. Datum ‘porabiti do’ nam pove, do kdaj je izdelek varen za uživanje. Po tem datumu obstaja tveganje za razvoj škodljivih bakterij, zato se priporoča, da živilo po tem datumu zavržemo.

Živila s tem rokom uporabnosti se običajno hranijo v hladilniku. Če jih odpremo, jih moramo čim prej spet vrniti na hladno in po odprtju porabiti v roku, ki ga proizvajalec navede na embalaži.

Uporabno najmanj do

Ta oznaka je pogostejša pri manj pokvarljivih živilih, kot so testenine, konzervirana hrana in riž. Pomeni, da živilo po tem datumu lahko izgubi nekaj kakovosti (kot je okus, tekstura ali hranilna vrednost), vendar je še vedno varno za uživanje. Torej, če je bil izdelek zaprt in pravilno hranjen, še vedno izgleda, diši in ima dober okus, ga lahko uporabimo tudi po tem datumu.

Običajno so s tem označena živila, ki jih v trgovinah najdemo na policah, pa tudi globoko zamrznjena živila oziroma izdelki.

Kako vemo, ali je določeno živilo že za zavreči?

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) se je v 2023 v Sloveniji zavrglo 164.803 ton hrane, kar je kar 9 % več kot leto prej. Največ odpadne hrane je nastalo prav v gospodinjstvih (44 %). Med hrano, ki smo jo zavrgli, je bilo po oceni SURS-a kar 37 % še užitne. Če bi torej sproti preverjali, kaj zavržemo, bi lahko privarčevali kar zajeten kup denarja, ki smo ga sicer namenili za nakup nove hrane.

Pri odločitvi, ali je živilo še vedno primerno za uživanje, se zanašajte na svoje čute:

  • Videz: Če na živilu opazite plesen ali spremembo barve, ga zavrzite.
  • Vonj: Če živilo neprijetno diši ali ima vonj po gnilobi, ga ne uživajte.
  • Okus: Če je okus čuden ali spremenjen, je najbolje, da živilo zavržete.

Nasveti, kako doma zavreči manj hrane in privarčevati denar

  1. Načrtujte obroke: Preden se odpravite v trgovino, naredite načrt obrokov za nekaj dni vnaprej. Tako boste kupili le tisto, kar res potrebujete, in se izognili nepotrebnim nakupom.
  2. Pravilno shranjevanje hrane: Živila shranjujte v hladilniku ali shrambi na pravilen način, da ostanejo sveža čim dlje. Na primer, sadje in zelenjavo shranjujte ločeno, saj nekateri plodovi, kot so jabolka in banane, sproščajo etilen, ki lahko pospeši zorenje drugih živil.
  3. Uporabite ostanke: Ostanke hrane uporabite za pripravo novih jedi. Na primer, ostanke zelenjave lahko dodate juham ali omakam, star kruh pa uporabite za pripravo kruhovih drobtin ali pudinga.
  4. Zamrzovanje: Zamrznite hrano, ki je ne boste uspeli porabiti pravočasno. Veliko živil, kot so kruh, meso, sadje in zelenjava, se lahko brez težav zamrzne in tako ohrani svežino dlje časa.
  5. Rotacija živil: V shrambi in hladilniku uporabljajte princip “prvo noter, prvo ven.” Starejša živila postavite spredaj, novejša pa zadaj, da boste najprej porabili tista, ki se jim rok uporabnosti izteka.

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko zmanjšate količino zavržene hrane, prihranite denar in hkrati poskrbite za okolje. Zavedanje o tem, kako pravilno ravnati z živili in kako podaljšati njihovo uporabnost, je koristno za vsakogar, še posebej pa za starejše, ki pogosto iščejo načine za bolj racionalno porabo hrane in varčevanje v gospodinjstvu.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNajpogostejše napake pri izbiri obutve za starejše – Ali jih delate tudi vi?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.