V današnjem času je zmanjševanje odpadne hrane pomembno iz več razlogov. Ne le, da s tem varčujemo denar, ampak tudi prispevamo k ohranjanju okolja. Ste že kdaj znašli v dilemi, ali je določeno živilo še primerno za uživanje ali bi ga morali zavreči?
V prvi vrsti je pomembno, da razumemo razliko med rokoma uporabnosti ‘porabiti do’ in ‘uporabno najmanj do’. saj nam to znanje lahko pomaga zmanjšati količino zavržene hrane.
Razlika med ‘porabiti do’ in ‘uporabno najmanj do’
Porabiti do
Ta oznaka se uporablja pri pokvarljivih živilih, kot so meso, mlečni izdelki in sveži izdelki. Datum ‘porabiti do’ nam pove, do kdaj je izdelek varen za uživanje. Po tem datumu obstaja tveganje za razvoj škodljivih bakterij, zato se priporoča, da živilo po tem datumu zavržemo.
Živila s tem rokom uporabnosti se običajno hranijo v hladilniku. Če jih odpremo, jih moramo čim prej spet vrniti na hladno in po odprtju porabiti v roku, ki ga proizvajalec navede na embalaži.
Uporabno najmanj do
Ta oznaka je pogostejša pri manj pokvarljivih živilih, kot so testenine, konzervirana hrana in riž. Pomeni, da živilo po tem datumu lahko izgubi nekaj kakovosti (kot je okus, tekstura ali hranilna vrednost), vendar je še vedno varno za uživanje. Torej, če je bil izdelek zaprt in pravilno hranjen, še vedno izgleda, diši in ima dober okus, ga lahko uporabimo tudi po tem datumu.
Običajno so s tem označena živila, ki jih v trgovinah najdemo na policah, pa tudi globoko zamrznjena živila oziroma izdelki.
Kako vemo, ali je določeno živilo že za zavreči?
Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) se je v 2023 v Sloveniji zavrglo 164.803 ton hrane, kar je kar 9 % več kot leto prej. Največ odpadne hrane je nastalo prav v gospodinjstvih (44 %). Med hrano, ki smo jo zavrgli, je bilo po oceni SURS-a kar 37 % še užitne. Če bi torej sproti preverjali, kaj zavržemo, bi lahko privarčevali kar zajeten kup denarja, ki smo ga sicer namenili za nakup nove hrane.
Pri odločitvi, ali je živilo še vedno primerno za uživanje, se zanašajte na svoje čute:
- Videz: Če na živilu opazite plesen ali spremembo barve, ga zavrzite.
- Vonj: Če živilo neprijetno diši ali ima vonj po gnilobi, ga ne uživajte.
- Okus: Če je okus čuden ali spremenjen, je najbolje, da živilo zavržete.
Urednica portala MojPrihranek.si