Toliko korakov dnevno naj bi naredili po 60. letu starosti

Walking, park and back of men outdoors for wellness, fresh air and health in retirement. Friends, fitness and legs of people on path in nature to relax for training, exercise and cardio workout
Foto: Jacob Wackerhausen iz iStock

Pogosto slišimo, da bi bilo treba na dan narediti okoli 10.000 korakov. Kako pa je s hojo v zrelejših letih?

Cilj 10.000 korakov ni nujno primeren za vse. Po 60. letu starosti naj bi si prizadevali opraviti približno 6.000 do 8.000 korakov na dan, odvisno od telesne pripravljenosti in zdravstvenega stanja. Pomembno je, da prilagodite svojo dnevno aktivnost glede na svoje zmožnosti in se osredotočate na doslednost in ne le na številke.

Koristi vsakodnevnih sprehodov

Izboljšanje srčno-žilnega zdravja

Redni sprehodi pomagajo krepiti srce in ohranjati krvni tlak pod nadzorom. Zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt in druge srčne bolezni.

Ohranjanje gibljivosti in moči mišic

Hoja pomaga pri ohranjanju mišične mase, kar je še posebej pomembno pri staranju, ko so mišice nagnjene k oslabljenju. Poleg tega izboljšuje gibljivost sklepov in zmanjša tveganje za poškodbe.

Krepitev imunskega sistema

Zmerna telesna dejavnost, kot je hoja, krepi imunski sistem, kar pomeni manj možnosti za bolezni, kot so prehladi ali okužbe.

Boljše duševno zdravje

Redni sprehodi zmanjšujejo stres, izboljšujejo razpoloženje in pomagajo pri boju proti anksioznosti ali depresiji. Sprehod v naravi ali na svežem zraku ima še dodatne pozitivne učinke na počutje. Hojo lahko izkoristite tudi kot priložnost za druženje z vrstniki.

Izboljšana kvaliteta spanja

Starejši ljudje pogosto opažajo izboljšanje kakovosti spanja, ko so čez dan bolj telesno aktivni. Hoja pomaga uravnotežiti cirkadiani ritem in spodbuja boljši nočni počitek.

Začnite s krajšimi sprehodi in postopoma povečujte dolžino in število korakov. Pomembno je poslušati svoje telo in uživati v redni telesni aktivnosti!

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPoznate Strategijo razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni?
Naslednji članekKaj je kolagen, kje ga najdemo in zakaj ga je smiselno uživati?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.