Poškropite vrtnine z razredčenim mlekom proti glivičnim obolenjem

Closeup of ripe tomato bunch growing at domestic backyard garden.
Foto: Artfoliophoto iz iStock

Ste vedeli, da lahko na domačem vrtu za ohranjanje zdravja vrtnin uporabimo tudi domači pripravek, kot je razredčeno mleko? Mleko pomaga pri preprečevanju glivičnih bolezni in oskrbi rastline s kalcijem, kar preprečuje gnitje plodov.

Preventiva je boljša kot kurativa

Kupljena škropiva lahko škodijo ekološkemu ravnovesju, domači pripravki, kot je razredčeno mleko, pa delujejo kot blagi fungicidi in odvračajo uši.

Mlečki pripravek pripravite tako, da mleko preprosto razredčite z vodo v razmerju 1:1 ali 3:7, če uporabite polnomastno mleko. Tekočino natočite v razpršilko in nanesite na rastline. Pripravek je primeren za škropljenje paradižnika, kumar, paprike, jajčevcev, fižola, endivije in radiča zjutraj, ko se listi lahko posušijo. 

Preprečevanje glivičnih bolezni

Škropiti je priporočljivo po vsakem dežju. Redno tedensko škropljenje s tem pripravkom namreč pomaga pri zadrževanju glivičnih bolezni, kot je paradižnikova plesen. Vendar pa samo škropljenje ne bo zadostovalo brez drugih ukrepov, kot so ustrezno razmaknjeno sajenje, izogibanje zalivanju po listih in dobra prezračenost rastlinjakov.

Oskrba rastlin s kalcijem

Škropljenje rastlin z mečnim pripravkom je priporočljivo tudi za oskrbo rastlin s kalcijem, ki preprečuje črnenje in propadanje plodov. Kalcij, ki ga rastline potrebujejo, lahko nadomestimo tudi z listnimi gnojili ali pripravki iz morskih alg.

Skrb za paradižnike

Na splošno paradižniki potrebujejo veliko sonca, vode in oporo. Za zadrževanje vlage v tleh je priporočljivo zemljo zastreti s slamo.

Paradižnike zalivajte zjutraj, da rastline ne doživijo šoka in plodovi ne popokajo. Spodnje liste paradižnika odstranjujemo, da preprečimo prehod plesni s tal na rastlino.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSlovenskim zdravstvenim inovatorjem se odpira nova priložnost za skupne inovacije z vodilnimi evropskimi farmacevtskimi podjetji
Naslednji članekPoznate novo aplikacijo Moja eKmetija?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.