Obeta se nam zlom pokojninskega sistema

Se sprašujete, kje tiči glavni razlog za veliko finančno krizo ter proračunsko luknjo, ki pravkar pretresa Grčijo? Spletni portal Business Insider je ponudil odgovor in opozoril na težavo, s katero se Evropa pravzaprav sooča že vrsto let – staranje prebivalstva.

Medtem ko je svetovna gospodarska kriza Grčijo, v primerjavi z nekaterimi drugimi državami, zgolj oplazila, so državni proračun zlomile relativno visoke pokojnine in velik delež upokojencev. Podobno se zaradi staranja prebivalstva dogaja v vseh evropskih državah in v naslednjih letih lahko pričakujemo zlom za zlomom na različnih koncih kontinenta. Gre samo za vprašanje časa.

kriza1

Še posebej zaskrbljujoče pa je dejstvo, da analitiki v poročilu Evropske komisije izmed vseh držav napovedujejo največjo krizo prav Sloveniji.

Na lestvici 15 najbolj ogroženih držav, na čelu katere se je znašla Slovenija, med drugim najdemo tudi Finsko, Francijo, Italijo in Nizozemsko.

Po poročilu Evropske komisije, naj bi slovenski pokojninski sistem nekako izdržal do leta 2030, ko se bo zaradi bistveno večjih odlivov kot prilivov v pokojninsko blagajno, zgodil velik zlom z globokimi in daljnosežnimi posledicami za celotno družbo.

Seveda obstajajo ukrepi s katerimi bi se ta in naslednje vlade lahko borile proti omenjeni krizi: povečanje javnega dolga, povečanje prispevkov, podaljšanje delovne dobe ali zmanjšanje pokojnin. Kljub temu pa je dejstvo, da nobeden od navedenih ukrepov ne predstavlja rešitve iz položaja v katerem smo se znašli. Poleg tega gre za kratkoročne ukrepe, s katerimi lahko povzročimo kopico novih težav. Slednje bi se ob večji obdavčitvi dela, dvigu starostne meje upokojevanja ali nižanju pokojnin, do česar bo v naslednjih letih zagotovo prišlo, gotovo pojavile na vseh nivojih družbe.

kriza2

Dejstvo je, da se tako starejšim, kot tudi danes delovno aktivnim generacijam v prihodnosti ne piše nič dobrega. V teh razmerah pa smo se znašli skupaj.

In če bi želeli iskati droben žarek upanja, bi ga morda lahko prepoznali prav v priložnosti, da k problemu končno začnemo pristopati celovito ter predvsem medgeneracijsko, ne vsak  na svojem bregu, kot smo to počeli v preteklosti. Ko bomo resnično občutili posledice zloma pokojninske blagajne, namreč ne bomo mogli več govoriti o starih in mladih, temveč zgolj o revnih in lačnih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.