Kakšna naj bo temperatura v dnevni, kakšna v spalnici?

A elderly couple resting together on the floor
Foto: SHVETS production iz Pexels

Čeprav je prav prijetno biti doma v kratkih rokavih ob pri 25 stopinjah Celzija, je takšna konstantna temperatura za telo vse prej kot primerna. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je najustrezneje, če v bivalnih prostorih vzdržujemo temperaturo med 18 in 21 stopinjami Celzija. Vzdrževanje temperature v tem razponu je priporočljivo predvsem za družine z majhnimi otroki in starejše.

Zakaj prav tak temperaturni razpon?

Vzdrževanje temperature med 18 in 21 stopinj Celzija je hkrati tudi kompromis med udobjem, varčevanjem z energijo in ohranjanjem zdravja in premoženja, saj prinaša več koristi:

  1. Udobje: Ta temperatura je običajno udobna za večino ljudi. Omogoča, da se počutimo prijetno in nam ni preveč vroče ali premrzlo.
  2. Zdravje: Optimalna temperatura lahko pozitivno vpliva na naše zdravje. Prehladi in druge bolezni se lahko pogosteje pojavijo v hladnem okolju, medtem ko previsoke temperature lahko povzročijo nelagodje in dehidracijo.
  3. Varčevanje z energijo: Ta razpon temperature je običajno učinkovit za varčevanje z energijo. Hlajenje ali ogrevanje doma na višje ali nižje temperature lahko povzroči porabo več energije, kar lahko vodi v višjih računov za energijo.
  4. Ohranjanje premoženja: Nekateri predmeti, kot so leseni ali kovinski izdelki, lahko zaradi previsoke ali prenizke temperature spremenijo svojo prvotno obliko. Prenizke temperature lahko povzročijo zamrznitev cevi, medtem ko previsoke temperature lahko povzročijo razpoke v stenah ali talnih oblogah.

Kako toplo naj bo doma?

Spalnica:

Idealna temperatura za spalnico se običajno giblje med 18°C in 21°C:

  • za otroško sobo je približno 18°C do 20°C (dojenčki ok 18°C)
  • spalni prostori odraslih: 16-18 stopinj Celzija.

Pri dojenčkih in majhnih otrocih je pomembno, da temperatura ni previsoka, da se prepreči pregrevanje. Starejši posamezniki lahko občutijo potrebo po toplejši temperaturi med spanjem, zato je morda primerno nastaviti temperaturo blizu zgornje meje tega območja, torej ok. 21°C.

Bivalni prostori:

Priporočena temperatura za dnevno sobo je okoli 20°C do 22°C. V dnevnih sobah je pogosto večja aktivnost, zato je primerno vzdrževati nekoliko višjo temperaturo kot v spalnicah. Podobno je tudi v jedilnici. Igralna in študijska soba naj bi bili ogreti na približno 22 stopinj Celzija. Za prijetnejši občutek lahko namestite tudi preprogo.

Kopalnica:

Kopalnice so običajno nekoliko toplejše zaradi uporabe vode, vendar je priporočljivo vzdrževati temperaturo med 21°C in 24°C. Pomembno je, da je temperatura v kopalnici udobna, saj se lahko težje prilagajajo hitrim temperaturnim spremembam.

V zrelih letih je pomembno upoštevati, da se lahko občutljivost na temperaturne spremembe poveča. Zato je priporočljivo vzdrževati toplejše temperature v domovih, zlasti v spalnicah in drugih prostorih, kjer se preživi več časa. Poleg tega je priporočljivo uporabljati dodatna ogrevalna telesa, kot so grelniki ali odeje, da se zagotovi udobno bivalno okolje.

Pri določanju temperature v posameznih prostorih je ključno upoštevati tudi individualne preference in počutje prebivalcev, saj se lahko te razlikujejo glede na zdravstveno stanje, starost in druge dejavnike. Pomembno je, da se vsakemu posamezniku omogoči udobno in varno okolje v domu.

Ker so tla običajno hladna, je priporočljivo obuti copate, s čimer preprečimo nelagoden občutek, da je v prostoru prehladno. Topla stopala so tudi dobra zaščita pred prehladi.

Kako do primerne temperature poleti?

Če niste pristaši klimatskih naprav, je najbolje izkoristiti zgodnja jutra za temeljito zračenje. Najbolje je, če jih odpremo, ko sonca še ni na obzorju, da v proszore spustimo svež jutranji zrak. Vrata in okna nato zapremo, zastremo žaluzije oziroma z drugimi senčili, kolikor je le mogoče, preprečimo direktnim sončnim žarkom, da bi pregrevali prostore.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekČe boste to upoštevali, boste privarčevali pri gorivu
Naslednji članek5 korakov zdravega staranja

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.